Gazete Vatan Logo

Bizim de sabrımızın bir sınırı var operasyon yapabiliriz

İngiliz The Times'a konuşan Başbakan Erdoğan, ABD önlem almazsa, PKK'ya karşı harekete geçilebileceğini söyledi. Ve ABD'nin Afganistan'a düzenlediği operasyonu örnek gösterdi: Eğer bir ülke, bir ulus tehdit altındaysa o ülke, uluslararası hukuk dahilinde ne gerekiyorsa yapabilir

İngiltere'ye önceki gün resmi ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan, İngiliz The Times gazetesine verdiği demeçte Kuzey Irak'ta konuşlanan terör örgütü PKK'ya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin 1978'den bu yana terörle mücadelenin içinde olduğuna dikkat çeken Erdoğan, PKK ile mücadelede ABD'ye destek çağrısında bulunurken, uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye'nin kendini savunma hakkı bulunduğunu söyledi. Gazete, Erdoğan'ın terörle mücadeledeki sorumluluğunu ciddiye aldığını vurguladığını ve buna örnek olarak Türkiye'nin Afganistan'a asker yollamasını gösterdiğini kaydetti. The Times gazetesi, "Başbakan Erdoğan aynı taahhütleri PKK'ya karşı Türkiye'nin müttefiklerinden de bekliyor" dedi.

ABD sızmaları önlesin
Türkiye'nin, ülke topraklarının Irak işgali öncesinde bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin vermediğini yazan gazete, Başbakan Erdoğan'ın, ABD güçlerinin sınırdan sızmalara karşı önlem almaması durumunda Irak'taki PKK'lılara karşı harekete geçebileceklerini söylediğini yazdı. İngiltere Başbakan Tony Blair'le yaptığı görüşmenin ardından, ABD'den beklenen desteğin gelmediği yönünde bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan'ın, "Bir zaman sınırı var. Sabrımızın sınırı var" dediğini belirten The Times, ABD'nin, PKK operasyonları konusunda istihbarat toplama çabalarını artıracağı yönünde söz verdiğini belirtirken, Başbakan Erdoğan'ın da, "PKK'yı durdurmak için doğrudan müdahaleden daha düşük seviyeli bir şey beklemediklerini" söylediğini yazdı.

Afganistan operasyonu
Devlet Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi üst düzey hükümet görevleri Kürtlerin elinde bulunan Irak'ın, sınır ötesine asker sokmaması yönünde Türkiye'ye talepte bulunduğunu hatırlatan The Times, Erdoğan'ın da buna karşılık olarak uluslararası hukuka göre saldırılara karşı kendini koruma hakkı bulunduğunu vurguladığını belirtti. 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin Afganistan'a düzenlediği operasyonu buna örnek gösteren Erdoğan şu açıklamayı yaptı: "Eğer bir ülke, bir ulus tehdit altındaysa o ülke, uluslararası hukuk dahilinde ne gerekiyorsa yapabilir. Hiçbir ülke ismi vermeye gerek duymuyorum ama herhangi bir ülkenin yaptığı ve yapabileceği gibi, biz de bu hakkımızı aynı şekilde kullanırız."

Türkiye çok önemli
İslamcı militan gruplarla mücadeleye ilişkin bir soruya karşılık, Başbakan Erdoğan'ın, "Avrupa, Ortadoğu ve Müslüman dünyası ile bağları güçlü, laik bir Müslüman ülke olan Türkiye'nin önemli role sahip bulunduğunu" belirttiğini yazan The Times, Erdoğan'a göre Türkiye'nin AB üyeliğinin her zamankinden daha önemli olduğunu ve bunun reddi durumunda İslam ve Batı arasındaki ilişkilerin daha da zarar göreceğini yazdı.

Times'ın PKK yorumu
Erdoğan'a tam destek verilmeli
Times gazetesi Erdoğan'ın "sabrımızın bir sınırı var" şeklindeki sert açıklamasını değerlendirdiği başyazısında terörün hangi şartlar altında olursa olsun meşru sayılamayacağını kaydederek, "PKK konusunda Erdoğan'a tam destek verilmeli" ifadesini kullandı. İşte Times'ın Erdoğan yorumu: "Türkiye zaten hiçbir zaman Kürt teröristlere karşı sabırlı davranmadı. Ancak son dönemde Kürtler'e yönelik çok önemli reform adımları atıldı. Bu girişimin sonuçları çok olumlu oldu ve radikal Kürtler bile PKK'yı kendi yanlarında görmemeye başladı. Bu da PKK'nın terör eylemlerine yeniden başlamasına sebep oldu. İşte bu terörde PKK'nın zafer kazanmasına izin verilemez. Çünkü terör her ne şart altında olursa olsun terördür. Erdoğan, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararası kamuoyunun desteğini hakediyor. Türkiye'nin yıllardır süren mücadelesinden alınacak mesaj çok açık. Terörle mücadele için tüm güçler biraraya gelip ortak mücadele etmeli."

Haberin Devamı