Gazete Vatan Logo

‘Bir tür hilafet isteniyor’

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin Olağan Kongresi’ne katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘başkanlık’ sistemiyle ‘bir tür hilafet’ inşa edilmeye çalışıldığını savundu

‘Bir tür hilafet isteniyor’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “AKP ve şühedasınca, ‘başkanlık’ ismi verilse de bir tür hilafet, bir erkek kişinin, tek kişinin bünyesinde cisimleşmiş bir otoriter liderlik inşa edilmek isteniyor. 7 Haziran’dan bu yana bunalım yaşıyorlar, durdurabileceğimizi gösterdik. Durdurduğumuzun yerine yeniyi inşa edemezsek, kendi sistemlerini kurma konusunda hiçbir engelleri kalmayacak” dedi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP), Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılan 8. Olağan Kongresi’ne katılan Demirtaş, burada bir konuşma yaptı. Demirtaş, Türkiye gibi çok kültürlü, inançlı, dilli bir toplumsal gerçeklik içerisinde, Ortadoğu gerçeğinden kopuk bir siyaset, yaşam ve mücadele yürütülemeyeceğini savundu.

‘Güncel sorun Ak Parti’

“Önümüzdeki yüzyılda bizim nasıl, kimlerle bir arada, nasıl bir yaşam tarzıyla, hangi yönetim anlayışıyla, rejimle yaşayacağımıza bizim dışımızdaki güçler, bu kadar pervasızca karar verme hakkını kendinde görürken, biz bunu durup izleyecek miyiz? Hayır” diyen Demirtaş, bugün, güncel sorunun AK Parti olduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı

Kongre notları

Kongrede, genel başkanın yanı sıra parti meclisi ve disiplin kurulu üyeleri de belirlenecek. Alper Taş’ın, Eş Genel Başkanlık için yeniden aday olduğu kongreye DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile davetliler katıldı.

‘İzin vermeyeceğiz’

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş 20 yıldır devrimci çizgisini koruduğunu belirttiği partisinin, yeni yol haritasını açıkladı. Türkiye’deki yeni anayasa tartışmalarının altında “başkanlık sisteminin” yattığını savunan Taş, 21’inci yüzyılda, sivil diktatörlük kurma çabalarına asla izin vermeyeceklerini belirtti. İktidarın, başkanlık sistemiyle, “dikensiz gül bahçesi” istediğini ileri süren Taş şunları belirtti: “AKP’nin anayasası, 12 Eylül Anayasası’nın asla reddi olmayacaktır. Tam tersine, 12 Eylül zihniyetinin, rejiminin tamamlanması anlamına gelecek.”