Gazete Vatan Logo

'Beni tatmin etmedi!

Tartışılan kampı ziyaret eden Kaya VATAN'a konuştu

Hatay’da ziyarete kapalı Apaydın kampına giden AKP’li Sefer Üstün, iddiaları yalanladı ve “Burada fiziki şartlar askeri eğitim vermeye müsait değil” dedi. MHP’li Kaya ise kamptaki askerlerin daha önceden uyarıldığı gibi bir izlenim edindiğini söyledi

TBMM heyeti CHP’li vekillerin alınmaması nedeniyle tartışılan Hatay’daki Apaydın mülteci kampına gitti. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Ayhan Sefer Üstün, komisyon üyeleri AK Partili Cemal Yılmaz Demir, Kerim Özkul ve MHP’li Atilla Kaya’dan oluşan heyet, sabah erken saatlerde Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’i makamında ziyaret ederek bilgi aldı. Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz de Hatay’daki Suriyeli sığınmacıların bir kısmının asker kökenli kişiler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Hatay’ın bu şekilde medyada yer almasını biz de arzu etmezdik. Doğrusu misafirlerimiz, asker kökenli oldukları için geldikleri andan itibaren can güvenlikleri dolayısıyla kendilerinin ve ülkelerindeki yakınlarının can güvenlikleri nedeniyle basında görüntülenmeyi arzu etmediklerini, böyle bir şeyi doğru bulmadıklarını belirttiler. Bu taleplerine rıza gösterildi ve burayı siyaset kurumundan, başka kurumlardan hemen hemen sayın bakanlar dahil, bunu öğrenince saygı gösterdiler ve ziyaret etmediler.”

Kampa girdiler

Valilik ziyaretinin ardından heyet daha önce CHP’li milletvekillerinin alınmadığı, Reyhanlı’daki Apaydın Kampı’na gelerek incelemeye başladı. Heyette CHP ve BDP’li üye yer almadı. Anadolu Ajansı’nın dışında hiçbir basın kuruluşu ve gazetecinin alınmadığı ziyaretin ardından Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile komisyon üyeleri dışarıda bekleyen basın mensuplarına açıklama yaptı. “Bu kampta 2 bin 764 kişi kalıyor. Yaklaşık 300 kişiye yakını asker, polis ve kamu görevlisidir. Geri kalanların tamamı kadınlar ve çocuklardan oluşuyor” diyen Ayhan Sefer Üstün, Apaydın Kampı’nın diğer kamplardan farkının bulunmadığını belirtti. Üstün, “Bırakın burada askeri eğitim yapma gibi bir durumu, bir ilave çadır kuracak kadar bir alan bile yok. Burada fiziki şartlar zaten böyle bir eğitim vermeye müsait değil” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’na yanıt verdi

Gazetecilerin sorusu üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Apaydın Kampı’na ilişkin ’yasadışı’ eleştirisini de değerlendiren Komisyon Başkanı Üstün, “Bu kamp hukuka uygundur. Meclis izniyle ilgili durumun istisnaları vardır. Ayrı mevzuatlar vardır. Burası hukuka uygun bir kamptır” açıklamasında bulundu.

‘Beni tatmin etmedi’

Kampı ziyaret eden komisyon üyesi MHP’li Atilla Kaya ise VATAN’a şunları söyledi: “Bu kampın Suriye’deki olaylara yönelik bir lojistik üs vazifesini gören bir kamp olduğu yönünde iddia var. Ve yine bu kampta Özgür Suriye Ordusu’nun liderliğini yaptığı iddia edilen bir albayın da burada olduğu söylenmişti. O albayla da görüştük. Bu soruyu kendisine sordum. Riyad El Esad, diye bir albay. Sizinle ilgili böyle bir iddia var. ’Hatta 2011 yılında BBC’ye verdiğiniz bir röportajda da bunu kabullenen, orayla birtakım ilişkilerinizin olduğunu söylüyorsunuz’ dediğimde de net bir cevap alamadım. Kaçamak birtakım cevaplar verdi. Özgür Suriye Ordusu’nun bir komutanı olduğunu, sorumlusu olduğunu, teyit eden, ne de onu inkar eden bir cevap aldım. Şahsen meselenin bu yönüyle ilgili tatmin olmadığımı ifade etmek istiyorum. Bir de sanki bana buradaki askerlerin, bazı konularda biraz bilgilendirildiğini ya da ikaz edildiği şeklinde de bir izlenim edindiğimi paylaşmak istiyorum.”

Haberin Devamı