Gazete Vatan Logo

Belgeyi ortaya çıkaranlar bir taşla iki kuş vurmak istedi

‘Ruhat Mengi’yle Her Açıdan’ bu hafta da ülkenin en önemli konu ve konu başlıklarını masaya yatırdı, akıllardaki soru işaretlerine, Türkiye’nin en önde gelen bilirkişileriyle yanıt buldu.

Programın bu haftaki konukları: Genelkurmay Eski 2. Başkanı Emekli Orgeneral Edip Başer, Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi- Siyaset Bilimci Prof. Dr. İlter Turan, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum Ve Avukat Ergin Cinmen’di.


EMEKLİ ORGENERAL EDİP BAŞAR: ‘BU BELGEYİ HAZIRLAYAN KİŞİLERİN DARBE YAPMASI MÜMKÜN DEĞİL’

BELGEYİ ORTAYA ÇIKARANLAR, BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURMAK İSTEDİ


Taraf Gazetesi’nin ortaya çıkardığı bir belge Türkiye’de kafaları karıştırmaya yetti de arttı bile… Hükümetle, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni tekrar karşı karşıya getiren ‘İrticayla Mücadelede Eylem Planı’ belgesi günlerdir ülkenin bir numaralı gündem maddesini oldu. Her Açıdan’a konuk olan
Genelkurmay Eski 2. Başkanı Emekli Orgeneral Edip Başer programda konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un ‘Belge sahteyse ne yapacağımızı görürsünüz’ açıklaması tüm bakışları Genelkurmay Başkanlığı’na çevirirken, Genelkurmay Eski 2. Başkanı Emekli Orgeneral Edip Başer konuyla ilgili Her Açıdan programında şunları söyledi. Başer: ‘Bu belgenin zamanlaması, ortaya çıktığı süre çok önemli. Ülkenin aydınlarının ve halkın yoğunlaştığı konulara bakalım. Terör konusu, işsizlik ve yolsuzluklar var. Ermenistan sınırı açıldı, kapatıldı konusu, Avrupa Birliği, mayınlı arazi konusu var. Siyasi yapısı, ideolojik yapısı belli olan bir tek yayın organına bu belge servis yapılıyor. Ve bu medya organı da belgenin doğruluğunu araştırmadan, TSK’yı yeniden hedef tahtına koyma amacıyla bunu haber yapıyor. Bu belge olayı iki amaçlı gibi görünüyor. Yani ‘ Bir taşla iki kuş vurma’ amaçlı gibi görünüyor. Birincisi zamanlama konusunda, aydınların, halkın dikkatlerini, farklı gündem maddesine yönlendirerek insanların o noktadan uzaklaştırmak… Bir de her zaman var olan silahlı kuvvetlerini küçük düşürme, yıpratmak, zayıf kılmak, milletin silahlı kuvvetlerine saygısını azaltmak gibi bir davranış var ortada. Ayrıca bu belgenin yapısına baktığımızda da Genelkurmay’ın plan hazırlama tekniğine de uygun değil. Sayın Koramiral Atilla Kıyat’ın da ifade ettiği gibi, bu kadar düşüncesizce davranabiliyorsa bu belgeyi hazırlayan kişiler, böyle insanların da hakikaten bir darbe yapmalarını da beklemek mümkün değil.’ yorumlarında bulundu.


YAŞAR BÜYÜKANIT E-MUHTIRAYI NASIL YAZDI?


Ülke gündemini günlerce meşgul eden ve Ak Parti’nin oylarını bile etkilediği iddia edilen e-muhtırayla ilgili ordunun içinde gelen ve emir, komuta sistemini iyi bilen Edip Başer konuyla ilgili şu yorumlarda bulundu. ‘Böyle bir e-muhtıra yayınladığına göre, Büyükanıt normal olan yollarla bunu halledemediği için yapmıştır. Mgk' da bunu konuşmuş, ikili görüşmelerde bulunmuş hatta gündeme getirmiş fakat bu konuda muhattaplarından olumlu yani kendisini tatmin edecek bir yanıt almamış alamamış. Dolayısıyla toplumu daha çok gereceğini düşündüğü bir gelişmenin önüne geçebilmek için son çare olarak bunu görmüştür’ yorumlarında bulunurken Ruhat Mengi’nin ‘Bir Genelkurmay Başkanı’nın tek başına muhtıra yazması mümkün müdür? sorusu üzerine şu yanıtı verdi.
Başer:‘ Genelkurmay Başkanı bu sistemin en tepesindeki insandır ve bu tip şeylerde kendi karargahından yararlanır. Özel kalemi, 2. başkanı vardır ama kendisinin kesin olarak inandığı bir şey varsa komutandır onu bu şekilde açıklayabilir. Bunun bir yetki aşımıyla alakası yoktur. Zannediyorum Sayın Büyükanıt zamanı geldiğinde bunlarla ilgili kamuoyunu aydınlatacaktır’ dedi.


İLKER BAŞBUĞ, BELGE SAHTE ÇIKARSA NE YAPACAK?

İlker Başbuğ’un yaptığı ‘belge sahte çıkarsa ne yapacağımızı herkes görecek’ sözü üzerine, belgenin gerçek mi sahte mi olduğunu merak eden herkes şimdi de İlker Başbuğ’un nasıl bir tutum izleyeceğini ve eğer belge gerçekse kişi ya da kişilerle ilgili ne yapacağını merak ediyor. Her Açıdan’a konuk olan ve yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri’ne emek veren Emekli Orgeneral Edip Başer de bu sorunun yanıtını Her Açıdan’da verdi. Başer ‘Bu konuşmayı Genelkurmay Başkanlığı’nın, Tsk’da belgeyi hazırlayan kişi ya da kişilerin ortaya çıkarıp, mutlak surette sistemden dışarıya çıkarılmaları konusunda gereğini yapacakları şeklinde algıladım. Tsk’nın içinde darbe hevesli olanlar varsa Tsk gereğini yapacaktır mesajını anlıyorum’ dedi.


BELGENİN SAHTE Mİ, GERÇEK Mİ OLMASI DAHA VAHİM?

GENELKURMAY ESKİ 2. BAŞKANI EMEKLİ ORGENERAL EDİP BAŞER: ‘BÜLENT ARINÇ DEVLET ADAMI GİBİ DAVRANMAK ZORUNDA’


Genelkurmay Başkanlığı ‘Belgenin gerçek çıkması vahim olur’ derken, Chp Genel Başkanı ‘Sahte olması daha da vahimdir’ yanıtını verdi. Emekli Orgeneral Edip Başer ise, Deniz Baykal’a katılarak ‘Belgenin sahte olmasıyla çok daha vahim bir durum ortaya çıkıyor. O zaman devletin bazı kurumlarının yıpratılmayı hak eder bir pozisyonda olduğu ortaya çıkacaktır. Belki kurumların karşı karşıya gelmesi, kurumlar arasında bakışların arzu edilmeyen noktaya gideceğini tahmin ediyorum’ yorumlarında bulundu. Edip Başer Bülent Arınç’ın ‘İyi ki bu komutanlarla savaşa girmemişiz’ sözünü de ‘bu konuya ilişkin söylenecek çok söz bulamıyorum. Bu insanların kafasını karıştırmak, midesini bulandırmak için, fevkalade söylenmiş bir söz olarak buluyorum. Bir devlet adamının böyle ucuz kahramanlıklar peşinde olmaması gerekir, seviyesiz ifadeler kullanmamsı gerekir. Bu beyanlar sadece kendisiyle ilgili değil, işgal ettiği makamı, makamın saygınlığını da ilgilendirir. Devlet adamıyım diyen devlet adamı, devlet adamı gibi davranmak, konuşmak zorundadır. Bunu yapmıyorsa eğer birisi, onun ne derecede devlet adamı olduğunu veya bulunduğu konumu ne kadar hak ettiğini takdir etmek de halkımızın işidir diye düşünüyorum’ dedi.

EMEKLİ ORGENERAL EDİP BAŞER: ‘ORDUYLA HÜKÜMET ARASINDA SORUN YOKSA BUNUN MİMARİ TSK’DIR’

Ruhat Mengi’nin ‘Bülent Arınç orduyla ilgili yorumlar yapıyor, sonrasında başbakan çıkıp orduyla aramızda hiçbir problem yoktur’ diyor. Orduyla, hükümet arasında gerçekten bir problem yok mu? sorusu üzerine Edip Başer şu yanıtı verdi. ‘Topluma yansıyan şekliyle bir sorun yok gibi gözüküyor ve eğer bir sorun yoksa, bunun asıl mimarı Silahlı Kuvvetleri ve onu yönetmekte olan komutanların demokrasiye olan saygısından kaynaklanıyordur’ yanıtını verdi.


ORDUYA KARŞI HANGİ OYUNLAR OYNANIYOR?


Emekli Orgeneral Edip Başer: ‘Orduya karşı şöyle bir oyun oynanıyor. Varılmak istenen siyasi bir hedef var. Bunun ne olduğunu birçok kişi görüyor. Bu siyasi hedefe ulaşmak için de bu ülkede bazı şeyleri yıkmak gerekiyor. Ve yıkmak istedikleri şeylerin önünde de Silahlı Kuvvetleri var. Onun dışında esas olarak demokrasinin unsurları var. Ancak ne yazık ki toplumda cehaleti, fakirliği henüz ortadan kaldıramamışsınız. Böyle durumda siz ne kadar sağlıklı bir demokrasi inşaa edebilirsiniz. Ancak sağlıklı demokrasiyi iki temel sorunu çözmeye yönelmiş siyasi yönetimlerin varlığıyla çözebilirsiniz. Ama eğer o siyasi yönetimler, bu konulardan ziyade, bu konuları istismar ederek oy almak ve o süreç içersinde kendi istedikleri siyasi iradeyi taşımak gayreti içerisindeler ise fazla yapacak bir şey yok. Çözüm ise toplumun örgütlenmesinde. Aydınlara çok iş düşmektedir diye düşünmekteyim. Devletin kurumlarının işleyişine siyaset girmemeli, mesela eğitime girmemelidir’ dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI, EMEKLİYE Mİ SEVK EDİLECEK?

Deniz Baykal’ın da vurguladığı gibi ‘eğer başbakan belgenin gerçekliğine güveniyor ve ispat edebiliyorsa, Genelkurmay Başkanı’nı emekliye sevk etmeli’ sözünün ardından Emekli Orgeneral Edip Başer de Chp Genel Başkanıyla hemfikir olduğunu ve belge gerçekse Genelkurmay Başkanı’nı emekliye sevk edebileceğini, demokraside bunun yapılmasının da doğru olduğunu ancak ellerinde gerçek belge olsaydı bunu ortaya çıkarabileceklerini de sözlerine ekledi.


YAŞAR BÜYÜKANIT VE BAŞBAKAN’IN DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİ AÇIKLANMALI MI?

Yaşar Büyükanıt ve Başbakan’ın Dolmabahçe görüşmesi açıklanmalı mı? bu sorunun yanıtını yine Genelkurmay Eski 2. Başkanı Emekli Orgeneral Edip Başer verdi. ‘Bir vatandaş olarak beklentimiz, beklenti o. Bunu isteyenlere yüzde yüz hak veriyorum. Ancak Sayın Büyükanıt’ın o konuşmayı açıklaması konusunda hangi kriterler var kafasında onu bilemiyoruz. Büyükanıt benim sınıf arkadaşım, çok yakın arkadaşımdır. Burada temel kriteri, Yaşar Büyükanıt her şeyden önce ülkesini düşünür ve ülkenin yararına olacak mıdır, olmayacak mıdır? onun hesabını yapmaktadır, zamanı o belirleyecektir.

SÜHEYL BATUM AÇIKLADI: ‘ MERKEZ SAĞIN BAŞINA GEÇİYORUM’

Her Açıdan programına konuk olan ve uzun süredir kamuoyunda tartışılan Süheyl Batum’un merkez sağa geçip, geçmeyeceği konusu Ruhat Mengi’nin ‘İsminiz son zamanlarda çok ön plana çıktı. Acaba merkez sağ toplanırsa, ileride liderliğe aday olmanız istendiğinde böyle bir şeyi kabul eder misiniz? sorusu üzerine Batum konuyla ilgili ilk kez açıklama yaparak şu yanıtı verdi. ‘Merkez sağın en büyük partisinin bir lideri var. Ve bunu en güzel yapabilecek kişi de Hüsamettin Bey. Ben bir merkezin sonunda da ortasında da başında da olacağım, olurum. Mutlaka olurum. Yargının sorunu ortadan kalkmadı, yargı bağımsızlığı ortada yok hala partilerde %10 barajı var. O halde bu neyin demokrasisi. Bunları sağlayacak Türkiye’de merkezin oluşturulması ve merkezde sağ, solun tartışılabilir hale getirilmesi lazım ve ben bu merkezde olacağım’ cevabını verdi.

Haberin Devamı