Gazete Vatan Logo

BDP’lilere tahliye yok HDP’liler grevde

AYM’nin Balbay kararının ardından gözler diğer tutuklu vekillere çevrildi. Diyarbakır’daki mahkemeler BDP’li 5 vekili tahliye etmedi. HDP’li Kürkçü, Tuncel, Önder, Tüzel protesto için açlık grevine başlıyor.

CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın Anayasa Mahkemesi kararının ardından tahliye edilmesi diğer tutuklu vekiller için de umut olmuştu. Cezaevinde bulunan 5 BDP’li milletvekili de avukatları aracılığıyla mahkemeler tahliye edilme talebinde bulundu. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahin Ayhan ile BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın tahliye taleplerini reddetti. Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş hakkında da savcı, mahkemeye sunduğu mütalaada, 3 milletvekilinin tahliye taleplerinin reddedilmesi yönünde görüş bildirdi. Başvuruyu değerlendiren mahkeme heyeti, 3 milletvekilinin tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme kararı oy birliği ile aldı. Tutuklu milletvekilleriyle ilgili kararlara muhalefetin yanısıra iktidar da tepki gösterdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, “Bu karar böyle çıkınca doğrusunu ben de hayret ettim. BDP’li vekillerle ilgili verilen kararda çifte standart var. Bu kabul edilemez. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın farklı farklı uygulamak, bu memlekette çok ciddi tartışmalar ortaya çıkarır, bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.

‘Çifte standart’

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, ise “Karar hukuki değil siyasidir; bir hukuk skandalıdır, çifte standarttır. İstanbul’da ayrı, Diyarbakır’da ayrı bir hukuk işletilmektedir” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, şu açıklamayı yaptı: “KCK davasından yargılanan BDP milletvekillerini tahliye taleplerinin reddedilmesi, Meclis ve halk iradesini bir kez daha zedelemiştir. Anayasa Mahkemesi’ni uzun tutukluluk süresini gözeterek verdiği karara rağmen mahkemenin milletvekilleri hakkında böyle bir hükme varması, mahkemenin tarafgirliğini de bir kez daha ortaya koymuştur.”

Karara en sert tepki ise HDP’den geldi. HDP’den akşam üstü yapılan açıklamada da, “Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin, Anayasa Mahkemesi kararını yok sayarak tutuklu BDP-Blok vekilleri İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız’ın tahliye taleplerini reddetmesi karşısında, Eşbaşkanlarımız Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, vekillerimiz Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel, 17 Aralık Salı gününden itibaren TBMM’de açlık grevine başlayacak” denildi.

‘Yarım sevincim daha yarım...’

Silivri Cezaevi’nden yeni çıkan CHP İzmir Milletvekili Balbay ise, ‘BDP’li vekillerin bırakılmamasına üzüldüm. Yarım sevincim biraz daha yarım’ diye konuştu.

Haberin Devamı