Gazete Vatan Logo

Baykal sordu...

Türkiye topraklarını kiralayacak ülke mi?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Dedesli Ovası Türkmen Şenlikleri’ne katılmak üzere Ankara’dan helikopterle Çorum’un İskilip İlçesi’ne gitti. Baykal’a CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da eşlik etti.

MAYIN BAHANE

Yani Ankara’dan İstanbul’a kadar olan mesafeden daha fazla. Bu sınır boyunca arazi şeridi mayınlanmış. Şimdi onların kaldırılması gerekiyor. Anlaşma var. Kaldırılacak. 5 yıl içinde kaldıracağız. Sadece bizim ülkemizde mayınlı arazi yok. Başka ülkelerde de var. Uluslararası anlaşma. Onlar nasıl kaldırıyor? Ya kendileri kaldırıyor ya da bir şirkete veriyorlar. Yerli şirkete ya da yabancı şirkete veriyorlar. Masrafını ödüyorlar. Kârını veriyorlar kaldırana. Sonra topraklarını alıyorlar. Bizimkiler çıktılar diyorlar ki ’Sınırdaki mayınları çıkarma işiyle biz uğraşmayalım. Buna para pul da vermeyelim’ Ne yapalım? ‘Uluslararası ihaleye çıkaralım. Yabancı ülke firmaları gelsin bu toprakları mayından temizlesin. Buna karşılık da ben ona para vermeyeyim. ’44 yıla kadar, yarım asıra yakın bir süre sen bu araziyi işleyiver’ deyim. Yarım asır daha bırakıverelim bunu birilerine ’Kim bu? Kim bu işlerle uğraşan? Yabancı firmalar. Hangi yabancı firmalarmış bakayım? Dilinin altından çıkar baklayı. Canım işte İsrail’de iyi firmalar varmış, onlar geleceklermiş, 510 kilometre sınır boyunu mayından temizledikten sonra 50 yıl boyunca biz o toprağı unutacakmışız. Bunu niye yapıyoruz Allah aşkına? Temizleme işini Türkiye karşılayamayacak da onun için mi yapıyoruz? Bu yıl Başbakan altına bir uçak aldı. 61 milyon dolar. Yani 5 yılda bunu hesap et. 300 milyon dolar sadece bu tutar. Yani biz bunu alacak güce sahibiz de sınırımızı temizleyecek olan firmaya parasını ödeyemeyecek durumda mıyız? Bu yanlış işlere müsade etmemek lazım. Konu Türkiye topraklarının yarım asır kiralanması konusu. Mayın bahanesi mayın uydurma gerekçesi. Bu kulpu, aslı değil. Aslı 510 kilometre sınır boyundaki arazisini yarım asır boyunca bir ülkeye teslim ve kiralama anlaşması.

İKTİDAR GİDİYOR

Bazı gerçekler fark edildi. Öncelikle iktidara halk desteğini terk ettiği, oyların kesildiği, halkın desteğini iktidardan kestiği ve izlenen politakalardan dolayı halkın iktidara oy vermeyeceği ortaya çıktı. 8 puan oyu azaldı. Bir 8 puan daha azaldığında onları orada kimse tutamaz. 2007’den 1.5 yıl sonra seçim yapıldı, 8 puan gitti. 2 yıl sonra bir seçim daha var. Bu seçimler çok şey değiştirecek. Bu seçimler iktidarın gidici olduğunu ortaya koydu. İktidar gidiyor CHP yükseliyor, CHP geliyor.

DOKUNULMAZLIK

Avanta istemiyoruz. Onun bunun sırtından geçinmek istemiyoruz. Kanun işlesin istiyoruz. Kanun işlemesi için ne olacak? Milletvekili dokunulmazlığı olmayacak. Dokunulmazlığa insan niye ihtiyaç duyar ki? Yaptığın bir yanlış varsa hesabını ver. Hesabını veremeyecek bir yanlışlığın varsa dokulmazlık zırhının arkasına sığınarak ülkeyi yönetiyorum deme. Buna izin vermemek lazım. Hukuk işleyecek. Adalet olacak. Adaletsiz olur mu? Herkese adalet eşit işleyecek. İktidar da iktidara sırtını dayayanlar da sırtını dayamayanlar da bu memlekette adaletin karşısında eşit muamele görsün. Başka bir şey istemiyoruz
devletten.

Haberin Devamı