Gazete Vatan Logo

Balyoz saz ekibi!

Silivri L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan adli mahkumlar saz kursları, resim ve paneller gibi etkinliklere katılırken Balyoz ve Ergenekon sanıkları güvenlik gerekçe gösterilerek bu etkinliklerden yoksun bırakılıyordu. Hatta Ergenekon ile Balyoz tutukluları arasında bağlama kursu için cezaevi idaresine ilk başvuranlardan olan gazeteci Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan’a güvenlik gerekçesi gösterilerek verilen ret kararı uzun süre basında yer alarak tepkilere neden oldu. Tepkiler sonunda Silivri Cezaevi yönetimi, aralık ayında aldığı bir kararla Ergenekon ve Balyoz sanıklarına da etkinliklerin bazılarından yararlanma hakkı tanıdı. Tanınan haklardan ilki de bağlama kursu oldu. Bağlama dersine kayıt yaptıran ilk ekip ise 5 No’lu L Tipi Cezaevi C 2 koğuşunda kalan Balyoz Davası’ndan 16 ile 20 yıl arası hapis cezasına çarptırılan ve dosyaları Yargıtay aşamasında olan sanıklar oldu. 10 kişilik koğuşta birlikte kalan Balyoz davasından tutuklu emekli Tümgeneral Uğur Uzal, emekli Tümamiral Fikret Güneş ve emekli Tuğamiraller Cem Aziz Çakmak, Hakan Eraydın, Fatih Ilgar, İsmail Taylan, Ahmet Türkmen, aralık ayında cezaevi yönetimin duyurduğu bağlama kursuna kayıt yaptırarak bağlama dersi almaya başladı.

Bağlamaları satın aldılar

Kursa kayıt yaptıran tutuklu askerlerin, aileleri ve avukatları aracılığıyla cezaevine getirdikleri bağlamalar, güvenlik gerekçesi ile içeri alınmıyor. Bağlama almak isteyen mahkumlar, cezaevi idaresine bağlı kantinde görevli gardiyanlara sipariş veriyor. Kantinde görevli gardiyanlar da bağlama siparişi veren mahkumların hesaplarından bağlama ücretini tahsil edip, anlaşmalı oldukları yerlere sipariş vererek bağlamaların cezaevi’ndeki mahkumlara ulaşmasını sağlıyor.

Yasaklı parçalar çalınamıyor

Haftada dört saat cezaevi içerisinde bulunan bağlama kursuna giderek bağlama öğrenmeye çalışanlara, bağlama kursu konservatuvar mezunu bağlama hocalarından veriliyor. Ders alan mahkumlar ise bağlama hocasına cezaevi idaresi tarafından verilen türkü listesinin dışına çıkamıyor. Böylece cezaevi yönetimin aldığı kararla, ‘yasaklı parçalar’ çalınamıyor. Bağlama kursu ise 3 ay sürecek. Kursun sonunda bağlama çalmayı öğrenenler, sertifika almaya hak kazanacak.

Haberin Devamı