Gazete Vatan Logo

Bakan Kurum'dan Kanal İstanbul projesi ÇED Raporu ile ilgili açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal İstanbul projesi ÇED Raporu ile ilgili açıklama yaptı. Kurum, "Yapım maliyetleri 10 milyar lirayı bulmamaktadır. 23 milyar liradan fazla maliyet iddiası da tamamen asılsızdır. İBB'nin bu projeye bir katkısını zaten beklemiyoruz. Önümüzdeki yıl projenin yapımına başlanacak. Kaynaklar en etkin ve yerinde kullanılarak bu proje yapılacaktır." dedi.

Bakan Kurum'dan Kanal İstanbul projesi ÇED Raporu ile ilgili açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'un ÇED Raporuyla ilgili açıklama yaptı. Kurum, "Yapım maliyetleri 10 milyar lirayı bulmamaktadır. 23 milyar liradan fazla maliyet iddiası da tamamen asılsızdır. İBB'nin bu projeye bir katkısını zaten beklemiyoruz. Önümüzdeki yıl projenin yapımına başlanacak. Kaynaklar en etkin ve yerinde kullanılarak bu proje yapılacaktır." dedi.

Bakan Kurum'un açıklamasından satır başları:

Kanal İstanbul'a ilişkin ÇED süreci, Türkiye'nin en geniş katılımlı, en şeffaf süreçlerinden biri olmuştur.

İtiraz edilecekse tutanağa şerh düşünülmeliydi.

ÇED sürecini çevre hassasiyetimizi en üst düzeyde tutarak yürüttük.

56 kurum ÇED raporunun hazırlanmasına dahil oldu. Kanal İstanbul'un ÇED raporu ekleriyle birlikte 16 bin sayfadır.

Boğaz'dan geçen gemiler ;Panama'dan 4 kat fazla. Bugün günlük ortalama 150 gemi geçiyor. Yılda 50 bin geçiyor, bu büyük bir baskı.Gemi sayısı azalsa da taşıdığı yük miktarı arttı, kaza riski artıyor. Boğaz'da yılda ortalama 8 kaza meydana geliyor.

Haberin Devamı

Proje ile İstanbul Boğazı'nı koruyacağız. Proje için 5 güzergah kıyaslandı ve istişareler sonunda en uygun hat belirlendi.

Ülkemiz için istiklal ve istikbal projesidir.

İstanbul'un su kaybı yaşayacağı iddiası kesinlikle bilimsel değildir, tamamıyla gerçek dışıdır. Yer altı sularına ve Terkos'a dair iddialar da gerçek dışıdır.

Projenin depremi tetiklemesi söz konusu değil. Depremi tetikleyeceği iddiası bilimsellikten uzakta. İstanbul güzergahında yeni bir fay yoktur.

Küçükçekmece Gölü kıyısındaki tarihi yapılar yutulacak' iddiası asılsızdır. Küçükçekmece sahilinde bir inşaat yapılmayacak.

Yapım maliyetleri 10 milyar lirayı bulmamaktadır. 23 milyar liradan fazla maliyet iddiası da tamamen asılsızdır. İBB'nin bu projeye bir katkısını zaten beklemiyoruz. Önümüzdeki yıl projenin yapımına başlanacak. Kaynaklar en etkin ve yerinde kullanılarak bu proje yapılacaktır.