Gazete Vatan Logo

Avrupa’ya tepki: Biz toplama kampı mıyız!

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, AB’nin politikasını eleştirdi: “Avrupalılar Suriyeliler gelmesin, ‘3,5 milyar euro verelim, siz bakın’ diyor. Türkiye, toplama kampı mı?”

Avrupa’ya tepki: Biz toplama kampı mıyız!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Türk-İş’in 22. Olağan Genel Kurul toplantısında konuştu. İktidarın Suriye politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu, Avrupa’nın göçmenler konusundaki yaklaşımına da tepki gösterdi. Sendikaları da tepkisiz kalmakla suçlayan Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

İşsizlik ve Suriyeliler

“Türkiye’nin en temel sorunu işsizlik, işsizlik konusunda size ne vaat ettiler? Gerçek işsizlik oranı yüzde 16,5. Bunlar yetmiyormuş gibi 2,5 milyon Suriyeli var. 81 ile dağılmış Suriyeliler, kimin nerede olduğunu kimse bilmiyor. Siz böyle bir devlete tanık oldunuz mu? Parlamentoya Yabancıların Çalıştırılması Hakkında Kanun geldi. CHP dışında itiraz eden olmadı. Sanki sendika biziz, niye itiraz etmiyorsunuz.”

‘Niye silah gönderiyoruz’

“Global Economy Journal diye saygın bir dergi var. 208 ülkede İslamilik Araştırması yapıyorlar. İslamın birinci kaynaklarından yola çıkarak belli ilkeleri belirliyorlar. İslami kurallara en çok uyan ilk 3 devlet, Yeni Zelanda, Lüksemburg ve İrlanda. Malezya 38., Kuveyt 48., Türkiye 103., İran 163., Suudi Arabistan 131. sırada. Neden Türkiye bu halde? Ortadoğu bataklığında bizim ne işimiz var?

Haberin Devamı

Bana ne Ortadoğu bataklığından, niye silah gönderiyoruz. 40 binin üzerinde çocuk öldü, 2,5 milyon Suriyeli burada. Avrupalılar Suriyeliler gelmesin diyorlar. ‘Size 3,5 milyar euro verelim, siz bakın.’ Türkiye, toplama kampı mı? Bu göç iki şekilde engellenir. Suriye’de iç savaşı bitireceksiniz. Elinizi cebinize ataacaksınız, Suriye’yi onaracaksınız. Avrupa’daki beyler rahat edecek, biz sıkıntısını yaşayacağız. Biz, toplama kampı mıyız? Dış politikanın milli olması lazım, iktidar ve muhalefetin beraber olması lazım. Bir hata yaparsanız, bedelini 78 milyon kişi öder. Dış politika hamaset kaldırmaz.”

‘Kapıya kilit asacaksınız’

“Taşeron işçilerin haklarını ben savunuyorum, sizler savunmuyorsunuz. Böyle giderse yakında sendikalarınızın kapılarına kocaman bir kilit asacaksınız demektir. İktidara teslim olan sendikal hareket olabilir mi? Toplu sözleşme kapsamındaki işçi sayısı sadece 700 bin. Asgari ücret net bin 500 TL olacak demeseydik, akıllarına bile gelmeyecekti. Bizi Avrupa’nın Çin’i yapmak istiyorlar. Ölen işçi sayısı son 13 yılda 16 bin 202 kişi.

Haberin Devamı

Protokol krizi

Türk-İş’in toplantısında protokol sıralamasında anlaşmazlık yaşandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisinden önce konuşacağı ve kendisini dinlemeyeceği iletildi. Protokol krizi, iki ismin farklı oturumlarda konuşma yapmasıyla kısmen aşıldı. Böylece ilk oturumda Erdoğan, ikinci oturumda Kılıçdaroğlu konuştu.