Gazete Vatan Logo

Artık acemiye ehliyet yok!

Milli Eğitim Bakanlığı o yönetmeliği değiştirdi

Direksiyon sınavlarının süreleri artırıldı, puanlama sistemi kaldırıldı, hata yapanın sınavı bitirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, uzun süredir üzerinde çalıştıkları yeni yönetmeliğin, Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun, sektör temsilcileri ve tüm ilgililerin görüşlerini alınarak hazırlandığını belirtti.

Sınav 30 dakika

Yeni yönetmeliğin en önemli direksiyon sınavının çok zorlaşması olduğunun altını çizen Küçük, “Bugüne kadar bizi rahatsız eden bir durum vardı. Maalesef sürücü belgesi alanların bir kısmı trafiğe çıkamıyordu. Bundan sonra artık böyle bir şey olmayacak. Her türlü şartta araba kullanabilen kişi sürücü belgesi alacak. Sınav süresini de artırıyoruz 15 dakikadan 30 dakikaya çıkardık” dedi.

Alanlar belirlenecek

Uygulama sınavında iki araç arasına park edebilecek, yokuşta arabayı durdurup kaldırabilecek, zor şartlarda araba kullanabilecek kişilerin sürücü belgesini alacağını vurgulayan Küçük, iller tarafından belirlenen sınav alanlarının daha büyük mekanlar olacağını, çok kısa mesafelerde sınav yapılmayacağını belirtti.

Gece direksiyon eğitimi

Direksiyonla ilgili mutlaka gece eğitimlerinin olacağını ancak gece sınav yapılmayacağının altını çizen Küçük, teorik ders saatlerini azalttıklarını söyledi. B sınıfı ehliyet için 63 saat olan teorik ders süresini 30 saate indirdiklerini dile getiren Küçük, programları da revize ettiklerini, bununla ilgili Talim ve Terbiye Kurulundan onay beklediklerini bildirdi.

Kemer takmayanın sınavı bitirilecek

Eski mevzuata göre aracı çalıştırma ve harekete geçirmede kurallara uymuyor, emniyetli ve rahat kalkış yapamıyorsa bu sürücü adayından 2 puan düşüyordu. Yeni mevzuata göre bunu üçe ayırdık. Bunlardan her hangi birini yapmayan sürücü belgesi alamıyor ve o anda sınavı bitiyor. Yeni sistemde puanlama usulü yok. Emniyet kemeri takmadığı zaman sınavına son verilecek.

Elektronik sınav

Yazılı sınavda, soru sayısının 120’den 60’a düşürüldüğünü hatırlatan Küçük, “Yönetmelik şöyle bir fark getiriyor. 3 dersimiz var. Bizim 3 dersin sınavları ayrı oluyor ve değerlendiriliyordu. Bundan sonra 3 dersi tek sınav halinde değerlendireceğiz. AB ülkelerinde genelde yapılan bu uygulamadır. Ayrıca bundan sonraki süreçte elektronik sınavı artıracağız. Şu anda elektronik sınav sadece Ankara’da yapılıyor. Haziran ayı sonuna kadar 10 büyük ilde, yıl sonuna kadar da bütün illerde elektronik sınava geçmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Bir ayda alınabilecek

Sürücü belgesi alma süresinin de kısaldığına dikkati çeken Küçük, eski yönetmelikte 3-3,5 ayda sürücü belgesi alınırken yeni yönetmeliğe göre bir ayda sürücü belgesinin alınabilineceğini kaydetti. Akan trafikte çalışma zorunluluğunu 10 saatten 13 saate çıkarıldığını da kaydeden Mehmet Küçük, “Sınavı zorlaştırıp eğitimi de artırmış olduk” diye konuştu.

Haberin Devamı