Gazete Vatan Logo

Artan şikayetler sonrası aşı ile ilgili düğmeye basıldı

Çocukluk çağında zorunlu olan, yetişkinlerde ise gebelikte ya da yaralanma gibi durumlarda yapılan difteri-tetanos aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından toplatılıyor.

Artan şikayetler sonrası aşı ile ilgili düğmeye basıldı

Endişeye neden olan bu kararın ardından Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden açıklama yapıldı. Açıklamada, bahse konu aşının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmadığına dikkat çekilerek, “Ancak son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulanmıştır” dendi. Endişeye neden olan bu kararın ardından Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden açıklama yapıldı. Açıklamada, bahse konu aşının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmadığına dikkat çekilerek, “Ancak son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulanmıştır” dendi.

"DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK"

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre; enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptığı açıklamada, “2010’un başında yaptığımız uyarılar dikkate alınsaydı bu durum olmayacaktı” diyerek, şöyle devam etti: “Dönemin Sağlık Bakanı’na rapor hazırlayıp sunmuştum. Sadece kendi ülkemizde aşı kullanımı için tesisi kurmanın, dışarıdan almaktan çok daha pahalıya geleceğini, kendi nüfusumuzun 5 katı oranında aşı pazarlanması durumunda yerli üretimin doğru olduğunu aktarmıştım. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen, dönemin Sağlık Bakanı yerli tetanos aşısını üretmekte kararlı olduklarını dile getirdi. Ankara’da tesis kuruldu ardından Bulgaristan’daki bir üretici firma ile 7 yıl alım garantisi ile ilk yerli aşı üretimine girişildi.

Haberin Devamı

DÜŞÜK ALÜMİNYUM TESPİTİ

Normalde Hindistan ve Mısır’da 19 ile 27 cent satış fiyatı olan aşıları Bulgaristan 1.6 dolara pazarladı. İlk yerli aşılar 3-4 yıl önce sessiz sedasız üretilmeye başlandı. Ancak Bulgar firmasının bir aşıların bozulmaması için ürünlere düşük doz alüminyum kattığı ortaya çıkınca ruhsatları iptal edildi. Bulgaristan’daki firma alüminyum ihtiva etmeyen aşı üretimine geçtikten sonra proje kaldığı yerden başladı.
Sonuçta günümüzde aşıları toplatma kararı verildi. Difteri-tetanos aşılarında etken maddesinde sorun çıkmış olabilir ve kol ağrısı, şişkinlik, kızarıklık gibi yan etkiler görülmüş olabilir. Laboratuvar incelemelerinden sonra yerli üretim yapan tesisin ruhsatı iptal edilebilir. Olası tetanos salgın veya artışına karşın acilen stoklarda yeterli sayıda aşı alımı yapılması gerekir.”

Haberin Devamı

BEBEK AŞILARI SORUNSUZ

Sağlık kuruluşlarında bu hafta başından itibaren difteri-tetanos aşısı yapılamadığını aktaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok ise şu bilgileri verdi: “Son zamanlarda tetanos aşısı yapılan kişilerin aşı yerinde kızarıklık, ağrı ve şişlik gibi reaksiyonlar ortaya çıkıyordu. 2 hafta önce bu tür şikayetler iyice artınca toplatma kararı çıktı. Toplatılan ürünlerin mikrobiyolojik ve toksik analizi yapıldıktan sonra yaşanan sorunun nedenleri ortaya çıkacaktır. Bebeklik dönemi aşılarında herhangi bir sıkıntı olmadığının altını çizmek isterim. Şayet olası yaralanma veya gebeler için acil tetanos aşı ihtiyacı olursa tetanos immün globulin yöntemi ile antikor sağlanabilir.”

YENİ PLANLAMA OLMALI

Haberin Devamı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da “Türkiye geçmişte dünyaya örnek aşılama program ve üretimi yürüten bir ülkeydi. Aşı konusunda geldiğimiz durumu iyi düşünüp, yeni planlamalar hayata geçirmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti yeniden aşılamadaki en başarılı ülke konumuna erişmelidir” dedi.

İLK YERLİ AŞI

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) geri çekme işlemi başlatılan ürün ‘Tetadif 0.5 ml IM Enjeksiyonluk Süspansiyon’ isimli ürün erişkinlere uygulanan Tetanoz-Difteri aşısı olup, teknoloji transferi desteği sağlanarak ülkemizde ilk aşamadan itibaren üretilmeye başlanmış ilk aşıdır. Üretimin her süreci ulusal otorite olan TİTCK tarafından düzenli bir şekilde takip edilmektedir.”