Gazete Vatan Logo

'Ankara'yı endişelendirdiler'

Suriyeli Kürtlerin “kazanımlarının Ankara’yı endişelendirdiği” yorumları yapılıyor.

Amerika’nın Sesi’nin (VOA), “Suriyeli Kürtler’in iki ülke arasındaki bir geçiş noktasının kontrolunu eline geçirmesi Türkiye’nin kendi ülkesindeki Kürtler’in bundan cesaret almasından korkmasına neden oldu” görüşünü dile getirdiği haber, uzmanların görüşlerini de yansıttı.

London School of Economics’ten Robert Lowe, Ankara’nın PYD’nin Suriye’de daha güçlü hale gelmesinin Türkiye’deki Kürtler’i de etkilemesinden korktuğunu savunurken “Türkiye, Suriye’deki Kürtler’in ülke içindeki durumlarını iyileştirmesine hep karşı oldu. Bu yüzden düşmanlıkla olmasa da, en büyük, güçlü ve silahlı Kürt örgütü olan PKK ile yakın bağı olan PYD’nin güç kazanmasını kaygıyla izliyor” görüşünü de öne sürdü.

Türkiye’ye ve Suriye’ye geçiş sağlayan sınır noktalarının kontrolü için mücadelenin devam ettiğini, ayrıca Kürtler’in yoğun olarak yaşadığı ve petrol kuyuları olan bölgelerin kontrolü için de mücadelenin verildiğini kaydeden Low, Low, Resülayn’daki gibi daha birçok çarpışma olabileceğini söyledi.

Low “Silahlı gruplar sınır noktalarını veya kaçakçılık ağlarını ele geçirerek güç ve kaynakları kontrol altına almaya çalışabilir. Korkarım ki bu yüzden çatışmalar artacak” sözlerini de kullandı.

“TÜRKİYE İÇİN HASSAS BİR DÖNEME RASTLADI"

İngiltere’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House’nın uzmanı Fadi Hakura’ya göre, Resülayn’ın düşmesi, PKK ile barış görüşmelerini sürdüren Türkiye için “hassas” bir döneme rastladı. Hakura, “PKK şimdiden Başbakan Erdoğan’a barış süreciyle ilgili somut adımlar atılması konusunda son uyarıyı yaptı. Bu olmazsa görüşmeler duracak” şeklinde konuştu. (

Haberin Devamı