Gazete Vatan Logo

Ankara'nın başkent oluşu mesajları 2022, kısa ve uzun sözler! Atatürk’ün Ankara’ya gelişi ile ilgili güzel kutlama sözleri! 13 Ekim Ankara'nın başkent oluşu

Ankara'nın başkent oluşu ile ilgili sözler ve mesajları sorgulaması başladı. 1919’dan beridir Türk Kurtuluş Savaşı’nın yönetildiği şehir Ankara, önce Temsil Heyeti’nin geçici merkezi, ardından yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla 13 Ekim 1923 yılında Ankara Türkiye’nin ilan edildi. Bugün Ankara’nın başkent ilan edilmesinin üzerinden 99 yıl geçti. Biz de Ankara'nın başkent oluşu mesajları ve sözleri için derleme haber hazırladık.

Ankara'nın başkent oluşu mesajları 2022, kısa ve uzun sözler! Atatürk’ün Ankara’ya gelişi ile ilgili güzel kutlama sözleri! 13 Ekim Ankara'nın başkent oluşu

13 Ekim 1923 tarihinde Ankara Türkiye’nin başkenti oldu. 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra yeni kurulan devletin hükümet merkezi sorunu ele alınmış, Meclis’te gerçekleşen görüşmelerden sonra İsmet Paşa ve beraberindeki 13 vekil, Ankara’nın başkent olmasını önermişlerdi. İsmet Paşa ve arkadaşları tarafından verilen bu önerge genel kurulda görüşülmüş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile 13 Ekim 1923 tarihinde onaylanmıştı. Bu tarihten itibaren Ankara, yeni kurulan Türk devletinin başkenti oldu.

Atatürkün Ankara’ya gelişi sözleri ve Ankara'nın başkent oluşu mesajları!

Sevgili milletimizin bütün bir düşmanlık dünyasına karşı, sonu zaferle başardığı Bağımsızlık Mücadelesi tarihinde Ankara ismi, en saygın bir yeri koruyacaktır. 1922 (Atatürk’ün T.T.B.IV, s.466)

Büyük Millet Meclisi sizin yiğitlik çevrenizde korkusuzca bağımsızlık mücadelesine devam edebilmiştir. Bu nedenle Ankaralı hemşehrilerimin, bu vatanı kurtarma mücadelesinde ayrı bir şeref hissesi vardır. 1922 (Atatürk’ün T.T.B.IV, s.466)

Haberin Devamı

Türkiye’nin başkenti Ankara 99. Yaşında! 13 Ekim Ankara’nın başkent oluşu kutlu olsun!

“Türkiye Devleti’nin makarrı idaresi Ankara şehridir.” Ankara’nın başkent oluşunun 99. yılı kutlu olsun.

Milli mücadeleye verdiği olağanüstü destek, devletin kuruluşunun temellerinin atıldığı, bir milletin yeniden doğuşuna şahitlik eden güzel Ankara’nın Başkent oluşunun 99. yıl dönümü kutlu olsun.

Türkiye’nin ve Türk milleti çıkarlarının en güvenilir savunmasının ancak Ankara’dan olabileceği, olaylarla anlaşılmıştır. En güç şartlar içinde, en az hazırlıklı olduğumuz halde en büyük darbelerin geri çevrilebilmesinin en kuvvetli etkenleri arasına Ankara’nın coğrafî durumu dahildir.
1924 (Atatürk’ün S.D.V, s.99-100)




Hiç şüphe etmemelidir ki, Anadolu ortasında hızla oluşturulacak yeni ve bayındır bir Ankara, yüzyıllarca ihmal edilen Türk vatanı için başlı başına bir uygarlık merkezi, Türk Devleti için pek önemli bir dayanak olacaktır. 1924 (Atatürk’ün S.D.I, s.323)

Ankara, hükûmet merkezidir ve sonsuza dek hükûmet merkezi kalacaktır.
1925 (Atatürk’ün S.D.V, s.212)

Haberin Devamı

Ankara’nın başkent oluşunun yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Ankara’yı Türk milletinin yıkılmaz kalesi olarak başkent kılan tüm kahramanları sevgi, saygı ve rahmetle anıyor, vatan, millet ve devlet için bir an bile tereddüt etmeden canını feda eden tüm şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, gazilerimize acil şifalar diliyorum.

Ankara’ya geldiğimden sonraki mücadele yaşamımızda, özgürlük ve bağımsızlık âşığı kahraman Ankaralıların gösterdikleri sevgi bağlılığını ve yardımları, her zaman gönül borcuyla anarım.
1932 (Milliyet gazetesi, 28.12.1932)