‘Angajman kuralları değişti’ ne demek?

Başbakan Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik "TSK'nın angajmanı değişmiştir" sözleri ne anlama geliyor? Bu karardan sonra TSK nasıl tedbirler alacak?
Erdoğan’ın, Suriye’ye ilişkin “TSK’nın angajman kuralları değişti” açıklaması, sınıra yaklaşmakta olan Suriye askeri unsurlarının bir güvenlik tehditi olarak algılanıp, kara, deniz ve havada hedef olarak görülüp vurulacağı anlamına geliyor.
Mevcut kurallar nasıldı?
TSK, angajman kuralları çerçevesinde, sınıra doğru yaklaşan gerek personel gerekse harp silah araçlarını takibe alıyordu. Bu takip kapmasında ise bu unsurların düşmanca hareket edip, etmediği gözleniyordu. Bir tehdit unsuru algılanırsa ve bir ihlal gerçekleşirse, ikaz mekanizmasını devreye sokan önlemler alınıyordu. Çeşitli vasıtalarla uyarılan bu tür unsurlara, sınırı geçtikleri ve tehlike içinde oldukları çeşitli vasıtalarla aktarılıyordu. Buna rağmen ihlalin sürmesi durumunda ise ihlal unsurlarına direkt hedef alınmadan ateş edilirek, uyarıda bulunuluyordu. Havada ise ihlalin sürmesi durumunda, savaş jetleri kaldırılarak, sınırı ihlal eden düşman savaş uçaklarına önleme yaptırılıp, ihlal sonlandırılıyordu. Hatta ileriki aşamada, ihlali yapan savaş uçaklarının, savaş uçaklarıyla bir havaalanına indirilmesi de sağlanabiliyordu.
Artık sıfır tolerans
Güvenlik çevrelerinde yapılan yorumlara göre, Başbakan Erdoğan’ın “angajman kuralları değişti” açıklaması ise tolerans tanınan daha önceki kuralların sıfır toleransa yerini bıraktığını gösteriyor. Suriye’ye yönelik bu yeni angajman çerçevesinde Suriye askeri unsurları, sınırı daha geçmeden bile düşmanca hareket içinde ve güvenlik tehdidi içerisinde olarak algılanıp, sınıra yakın bölgede vurulabilecek. Bu müdahale kara, deniz ve havada da geçerli olacak.
Alarm seviyesi artırıldı
Angajman kurallarının değişmesi, TSK’nın kara, hava ve deniz unsurlarının Suriye’ye yönelik daha duyarlı hale getirilmesi anlamına geliyor. TSK askeri unsurları, karada özellikle sınırdaki, Suriye askeri unsurlarının hareketliliklerine, havada hava sahası ihlallerine ve denizde ise Akdeniz’de Suriye gemilerinin manevralarını güvenlik tehditi algılaması durumunda anında vuracak. Bu kapsamda TSK’nın savaş jetleri, gemileri ve diğer harp unsurlarındaki alarm seviyesi Suriye’ye yönelik artırıldı.
‘Biz de uçak düşürürüz’
Yaşanan gelişmelerle ilgili VATAN’a konuşan Hava pilot emekli Tümgeneral AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, “Bundan sonra izlenilecek yol haritasında uluslararası kara sularında uçağımızı vuran Suriye’ye karşı mukabele hakkımız doğmuştur. Suriye özür dileyip tazminat öderse gerginlik azalabilir. Ancak böyle bir durum olmazsa o zaman önümüzdeki günlerde Türkiye tarafından Suriye’nin bir uçağının düşürülebilme veya bir gemisinin batırılabilme ihtimali belirir. Bunun ardından yaşanan gelişmeler, çok daha ileri boyuta gider” dedi.