Gazete Vatan Logo

Albay Öz Meclis'e gelmedi

Dink Komisyonu askerleri dinleyemedi

Hrant Dink Cinayetini Araştırma Alt Komisyonu dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı olan Albay Ali Öz’ün de bulunduğu 5 jandarmaya, İçişleri Bakanlığı’nın da onayıyla bugün için randevu verdi. Ancak askerler randevuya gelmedi.


TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Hrant Dink Cinayeti Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan, yaptığı yazılı açıklamada, 27 Mart 2008’de İçişleri Bakanlığına yazı göndererek, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Astsubay Başçavuş Hüseyin Yılmaz, Jandarma Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır, Jandarma Başçavuş Cevat Eser ile Bursa İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Yüzbaşı Metin Yılmaz ve Bursa İl Jandarma Bölge Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Albay Ali Öz’ü, bilgi vermek üzere 2 Nisan 2008 tarihinde komisyona davet ettiğini anımsattı. Ocaktan, yazının, konunun aciliyeti nedeniyle aynı zamanda faksla da bakanlığa iletildiğini ifade etti.

Mehmet Ocaktan, komisyonun bu talebi üzerine, İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın, dün Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne bir yazı gönderdiğini, adı geçenlerin, bugün komisyonda hazır bulunmasının istendiğini belirtti.

JGK SORDU, MAHKEME YANIT VERMEDİ

Ocaktan, bu yazıda; “Anayasanın ‘mahkemelerin bağımsızlığı’ başlıklı 138. maddesinin 3. fıkrasında yer alan ‘görülmekte olan bir dava hakkında yasama meclisinde yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunamaz’ hükmü karşısında, halen mahkemenizde görülmekte olan davayı etkileyip etkilemeyeceği hususu dikkate alınarak, tanık personelin adı geçen komisyona bu aşamada gönderilip gönderilemeyeceği konusunda bir sakınca bulunup bulunmadığının ivedi olarak bildirilmesini arz ederim” denildiğini vurguladı.
Albay Ali Öz görevden alındı

İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı’nın bu yazısının da bilgi için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığına da iletildiğini bildiren Ocaktan, kendisinin başkanlığında bu sabah toplanan alt komisyonda, davetlilerin toplantıya katılmaması üzerine, bu durumu bir tutanakla tespit ettiğini ifade etti.

KOMİSYON BİR YAZI DAHA YAZACAK

Alt Komisyon Başkanı Ocaktan, adı geçen kişilerin komisyonda dinlenmesi için İçişleri Bakanlığına yeniden yazı yazılacağını belirtti.

Alt Komisyon, daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı, eski Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek, Burdur Emniyet Müdürü, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski eski Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, Trabzon Emniyet Müdürlüğünde görevli komiser yardımcısı Özkan Mumcu, polis memurları Muhittin Zenit ve Mehmet Ayhan’ın bilgisine başvurmuştu.

Haberin Devamı