Gazete Vatan Logo

Albay Öz’e ‘ağır ceza’ şoku!

Albay Ali Öz, ağır ceza mahkemesinde yargılanacak

Yargıtay, suikastı bildiği halde önlem almadığı ve sonrasında da sahte evrak düzenlediği belirtilen Ali Öz’ün ağır ceza mahkemesinde yargılanması gerektiğini bildirdi.

Hrant Dink suikasti işlendiğinde Trabzon Jandarma Alay Komutanı olan Albay Ali Öz, ağır ceza mahkemesinde yargılanacak. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Öz’ün Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın ağır ceza mahkemesinde birleştirilerek görülmesini reddeden kararını bozdu. Buna göre emekli Albay Öz, ağır ceza mahkemesinde 3 Ekim’de hakim karşısına çıkacak. Yargıtay Başsavcılığı Öz’ün “evrakta sahtecilik” suçundan cezalandırılmasını isterken, Dink ailesi “ihmal suretiyle kasten öldürme” suçundan ceza verilmesini istiyor.

Albay Öz hakkında Dink cinayeti nedeniyle Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ve 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde iki ayrı dava açılmıştı. Sulh Ceza, davalar arasında irtibat olduğu için yüksek görevli mahkeme olan ağır ceza mahkemesinde birleştirilmeleri gerektiği görüşüne rağmen, 1. Ağır Ceza Mahkemesi birleştirme önerisine olumsuz cevap vererek davayı reddetmişti. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada ise Öz ve Yüzbaşı Metin Yıldız’a 6’şar, diğer 4 sanığa 4’er ay hapis verilmişti.

Sahte belgeler

Dink ailesinin avukatları hem ağır ceza hem de sulh ceza mahkemesinin kararlarını temyiz etmişti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozarak davanın ağır cezada görülmesi gerektiğine karar verdi. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına ilişkin temyiz incelemesi ise sürüyor.

Yargıtay Başsavcılığı, bu davaya ilişkin tebliğnamesinde, 6 ay önce aldıkları bilgileri yeni öğrenmiş gibi evrak düzenleyen Ali Öz’ün de aralarında olduğu 6 jandarma görevlisi hakkında 8 yıla kadar hapis cezası istemişti. Başsavcılığın sahte olduğunu belirttiği belgelerde, tetikçi Ogün Samast yakalanmadan önce düzenlenmesine rağmen cinayette Ardeşen yapımı tabancanın kullanıldığı belirtiliyordu.

Haberin Devamı