Gazete Vatan Logo

Airbag Nedir, Çalışma Sistemi Nedir? Airbag Hangi Durumlarda Açılır?

Araçlarda güvenliği sağlayan en önemli sistemler içerisinde airbag gelmektedir. Son yıllarda yüksek teknoloji ile birlikte kazalar esnasında yaralanmaların önemli oranda önüne geçtiğini söylemek mümkün. Çarpışma esnasında hava veya gazla şişerek yolcunun ön cama çarpması veya ön camdan fırlamasına engelleyen bir sistemdir. Özellikle aracın çarpışması ile birlikte 100 veya 220 milisaniye gibi yüksek bir hızda açılarak insan hayatına kurtardığını söylemek gerekir. Böylece meydana gelebilecek olan hasarı minimum seviyeye çeker ve kişinin yaşamını kurtarır. Tasarımına bağlı olarak birçok araçta farkı yapı üzerinden ele alınmaktadır.

Airbag Nedir, Çalışma Sistemi Nedir? Airbag Hangi Durumlarda Açılır?

Airbag Nedir?

Genel olarak sürücü ve yolcu koltukların ön bölümünde yer alan, açıldığı anda şişerek insan hayatını kurtaran yastık tasarımlar airbag olarak bilinmektedir. Türkçe üzerinden bakıldığı zaman hava yastığı şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkündür. Çünkü kaza anında çarpışma ile beraber harekete geçerek anında şişerek bir yastık görünümü oluştur.

Dengeli yumuşaklığı üzerinden kişinin ağır darbe almasına engel teşkil etmektedir. Çarpışma ne kadar yüksek olursa olsun hassas yapısı ile hemen açılmak suretiyle hayat kurtarıcı bir etki oluşturmaktadır. Genelde yuvarlak ve beyaz bir renge sahiptir. Tabii aracın tasarımı ile yapısına bağlı olarak farklı biçimlerde öne çıkabilir.

Airbag Çalışma Sistemi Nedir?

Airbag çalışma sistemi aracın almış olduğu darbeye bağlı olarak hassas bir şekilde hemen harekete geçme sistemi üzerinden öne çıkar. Bu sistem genel çerçevede hava veya gaz ile hemen donarak sonuna kadar şişmektedir. Böylece emniyet kemeri ile yolcunun güvenliğini sağlamak suretiyle hasarı minimum seviyede tutar. Hatta çoğu zaman yolcuların hiçbir zarar görmeden araçtan çıkmasına imkan verdiğini söylemek mümkün.

Haberin Devamı

Genel çerçevede çarpışma ne kadar hassas olursa olsun 100 ila 220 milisaniye gibi bir hız üzerinden harekete geçerek hemen şişer. Araçtaki yolcuların ve sürücünün yüz başta olmak üzere vücudun önemli bir kısmını kapsayarak aracın ön tarafı ile teması önler.

Airbag Hangi Durumlarda Açılır?

Aracın seyir halinde olması ile beraber minimum belirlenmiş hız seviyesi doğrultusunda airbag açılmaktadır. Yani araçlarda bulunan airbag her hızda açılmaz. Genelde en az saatte 20 veya 25 kilometre hızla giden bir aracın çarpması üzerinden harekete geçmektedir. Bu durum fiziksel açıdan yolcunun alabileceği hasarın ciddiyet boyutu üzerinden hesaplanmıştır.

Bununla beraber hafif çarpma, arkadan çarpma ya da devrilme gibi durumlar söz konusu olduğunda airbag açılmaz. Hatta araç belli oranda takla atsa dahi bu gibi durumlarda airbag açılmamaktadır. Genelde ise ön taraftan en az 20 veya 25 kilometre hızla saatte giderken olası çarpışmalarda açılmaktadır.

Haberin Devamı