Gazete Vatan Logo

Afla mesleğine döndü türbandan vazgeçmedi

2000'de meslekten atılan öğretmen, afla döndü ancak türbandan vazgeçmedi

HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde sınıf öğretmeni olarak görev yaparken 8 yıl önce derslere türbanlı girdiği gerekçesiyle, Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla memurluktan çıkarılan 41 yaşındaki Sultan Kekeç, memurlarla ilgili afla mesleğine döndü ve okulunda yine türbanlı görüntülendi.



Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü'nü bitirip Hatay'ın İskenderun İlçesi'ne bağlı Bekbele Fatih İlköğretim Okulu'nda göreve başlayan Sultan Kekeç, iddiaya göre derslere türbanla girdi. Kamusal alan olmasına karşılık okul içinde ve derslikte pardösü ve türbanla ders yapan Kekeç, kılık kıyafet yönetmeliğine uymadığı için Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na 2000'de şikayet edildi. Müfettişlerin raporlarına göre, Kekeç o yıllarda türbanlı olarak derslere girdiği gibi resmi bayramlara da aynı kıyafetle katıldı. Bunun üzerine Sultan Kekeç, 27 Eylül 2000'de `Milli eğitimin temel amaç ve ilkeleri, öğretmenlik mesleğinin önemi ve özelliği, suçun niteliği' göz önüne alınarak 657 Sayılı Kanun'un 125/e-a maddelerine göre, devlet memurluğundan çıkartıldı. Kurulun bu kararı, Hatay Valiliği'ne gönderilerek uygulamaya konuldu.

AFLA GERİ DÖNDÜ

4 Temmuz 2006'da çıkartılan `Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında 5525 Sayılı Kanun' Sultan Kekeç'e mesleğine dönüşün yolunu açtı. Memur affından yararlanan Kekeç, 4 Ekim 2006'da bu kez İskenderun İlçesi'ne bağlı Bitişik Köyü İlköğretim Okulu'na atandı. Kekeç, iddiaya göre bu okulda da meslekten atılmasına neden olan türbanıyla derslere girmeyi sürdürdü. Devlet Memurları'nın `Kılık, kıyafet yönetmeliği'ne yine uygun giyinmeyen, türban, pardösü ile derslere giren, zaman zaman ayağında terlikle gezen Sultan Kekeç, son olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda okul bahçesindeki kutlamalarda türbanlı ve pardösülü olarak görüntülendi.

İZLEYENLERİN ARASINA KAÇTI

Kekeç, okuldaki 23 Nisan törenlerinde görüntüsünün çekildiğini fark edince, öğrencilerin yanından uzaklaşıp, töreni izleyen kadınların arasına geçerek, veli görüntüsü vermeye çalıştı. Türbanlı, pardösülü görüntüsünün alınmasından tedirgin olan Kekeç, tören boyunca öğrencilerine uzaktan veli gibi talimat vermeye çalıştı.

Öğretmen Kekeç, türban nedeniyle atıldığı Milli Eğitim'e afla dönmesine karşın yine türbanla derse girmesiyle ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, kendilerine bu konuda bir şikayet gelmediğini, şikayet olduğu takdirde değerlendireceklerini söyledi. Eğitim-Sen İskenderun Şubesi yönetimi ile bazı sivil toplum kuruluşları ise türbanlı öğretmene tepki gösterdi.

Haberin Devamı