Gazete Vatan Logo

Af yasası kimlere vuruyor, son durum nedir 2020? | Af Yasası (Ceza İnfaz) ne zaman Meclis’e gelecek? (CHP ve İYİ Parti’nin İnfaz düzenlemesi yorumu)

Af yasası 2020 gelişmeleri yakından takip ediliyor, Af Yasası kimlere vuruyor ise en çok araştırılan başlıklardan biri oldu. Corona virüsü önlemleri kapsamında konuşulan tedbirlerden biri de mahkumların durumu oldu. Af yasası konusunda geçtiğimiz hafta öneli Cumhurbaşkanı öncülüğünde önemli adım atıldı. Taslak önce MHP ile paylaşıldı, ardından AK Parti af yasası taslağını İyi Parti ve CHP'ye sundu. Af yasası konusunda en son açıklamayı ise AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı yaptı. Af yasası Meclis'e geldi mi, ne zaman gelecek? Af kapsamına giren suçlar neler? soruları merak içinde araştırılıyor. İşte Af yasası son dakika 2020 son gelişmeler...

Af yasası kimlere vuruyor, son durum nedir 2020?  | Af Yasası (Ceza İnfaz) ne zaman Meclis’e gelecek? (CHP ve İYİ Parti’nin İnfaz düzenlemesi yorumu)

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, taslak aşamasındaki ceza infaz düzenlemesine ilişkin, "Bunun afla alakası yok. İnsanlar işledikleri suçların cezasını çekeceklerdir. Ama bu ceza süresinin ne olacağına ilişkin geçmişteki uygulamaları da göz önünde bulundurarak bir değerlendirme söz konusu. Buradaki amaç; hakkaniyet, adalet, rehabilitasyon, topluma kazandırmak" dedi. Öte yandan CHP VE İYİ PARTİ de af yaası taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. TBMM Adalet Komisyonu üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, prensip olarak infaz düzenlemesini de içeren 3. Yargı Paketi'ne ve böyle düzenlemelere karşı olmadıklarını belirterek, "İnsanlarımızın sağlığı, mahkumların rehabilite ve ıslah edilmesi, toplumla entegre olması için her şey yapılabilir fakat olmazsa olmazların da aşılmaması gerekiyor." derken, İnfaz düzenlemesine ilişkin görüşlerini aktaran İYİ PARTİLİ Dervişoğlu, "Öncelikle, şartların dayatmasıyla, yaşam hakkını da dikkate alan bu çalışmaya İYİ Parti olarak olumsuz yaklaşmıyoruz." ifadelerini kullandı. İşte af yasası son gelişmeler...

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, hafta içinde TBMM Başkanlığı'na sunulması planlanan ceza ve infaz düzenlemesine ilişkin DHA'ya değerlendirmede bulundu. Bostancı, söz konusu düzenlemenin taslak aşamasında olduğunu, taslak metin üzerinden muhalefetle görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Henüz teklif ortaya çıkmamasına rağmen eleştiriler geldiğini ifade eden Bostancı, "Bizim üzerinde müzakere ettiğimiz husus infaza ilişkin bir husus. Yoksa suçların cezaları ve o cezaların miktarlarına ilişkin bir çalışma değil. Yani bir insan ceza aldığında cezaevinde ne kadar süreyi geçirecek ve ne kadar dışarıda geçirecek. Yani cezalara ilişkin bir düzenleme değil. İnfaza ilişkin bir düzenleme. Hapishanede kalış süresine ilişkin bir düzenleme, bu bir taslak. Diğer siyasi partilerle müzakere ettiğimiz bir taslak" dedi.

'MÜZAKERE EDİLEBİLİR BİR TASLAK'

Bostancı, taslağı hazırlarken, yargı çevrelerinin hem pratik hem de dosya üzerinden yaptıkları çok sayıda konuya ilişkin değerlendirmeleri ve o çerçevedeki yaklaşımlarını hesaba kattıklarını vurguladı. Bostancı, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Akademisyenlerin yaklaşımlarını hesaba kattık. Kamuoyundaki çok çeşitli değerlendirmeleri hesaba kattık. Ortaya çıkan taslak siyasal bir taslak değil. Yani AK Parti’nin resmi görüşünü yansıtan, 'işte AK Parti bu çerçevede bir yaklaşımla infaza bakıyor' diyebileceğimiz bir taslak değil. Bu taslak, Meclis'te siyaset marifetiyle müzakere edilebilir zemini ortaya koyan bir taslak. Biz mevcut siyasi grubu olan partilerin, yaklaşımları, görüşleri nelerdir, hassasiyetleri nelerdir, hangi konulara ilişkin nasıl bir bakışa sahipler, bunları müzakere ediyoruz. İlgili bütün siyasi partilerin yaklaşımlarının hesaba katılması gereken bir çalışma. En temel hassasiyetimiz elbette terör, şiddet ile ilgili bazı suçlar. Ama bunları da ifade ederken, 'sizin yaklaşımınız nedir?' diyebileceğimiz bir esneklik içerisinde hazırlanmış bir taslak. Bu zemin içerisinde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bazı yorumlarda, 'AK Parti'nin taslağı bunu getiriyor, şunu getiriyor'. Hayır, bu taslak kamuoyundaki eğilimler, uzman kişilerin değerlendirmeleri sonucu ortaya çıkmış bir taslak."

Haberin Devamı

'BAZI SUÇLARI CEZA OLARAK ÇOK ARTIRDIK'

Naci Bostancı, siyasi partilerin görüşlerini aldıktan sonra, nihai çalışmayı yapacaklarının altını çizerek şöyle devam etti:

"AK Parti'nin, MHP'nin, Cumhur İttifakı'nın teklifi olarak Meclis'e getireceğiz. Ondan sonra komisyon gündemine gelecek. Dolayısıyla şu aşamada; üzerine konuştuğumuzun bir taslak olduğunu unutmayalım. İnsanlar, sanki birilerine af getiriliyormuş, birileri bu af sayesinde dışarı çıkarılacakmış gibi değerlendirmeler yapıyor, bu da son derece yanlış. Ortada bir af yok. Hapishane sürelerine, infaz sürelerine ilişkin bir çalışma yapılıyor. Bunun nedeni de uzun yıllardan bu yana ceza sisteminde bir takım değişiklikler oldu. Ve bu çerçevede yapılan etki analizleri var. Biz bazı suçları ceza olarak çok artırdık, infaz olarak da artırdık. Bunun getirdiği bir etki analizi var."

Haberin Devamı

'SUÇ İŞLEDİLERSE CEZASINI ÇEKECEKLER'

Bostancı, hangi suç olursa olsun insanların cezalarını çekip çıkacaklarını vurgulayarak, "Problem şu; bunların ıslah mekanizması çerçevesinde 6,5 yıl mı yatması lazım, yoksa 6 yıl mı yatması lazım? Belli bir süre infaza ilişkin bir değerlendirme yapıldığında, bu ıslah sistemine, rehabilitasyona, bu insanların topluma kazandırılmasına ilişkin bir kolaylık sağlanabilir mi? Bakış açısı budur. Dolayısıyla 'insanlar cezalarını çekmesinler', hayır böyle bir yaklaşım yok. İnsanlar bir suç işledilerse mutlak suretle ne olursa olsun cezalarını çekeceklerdir. Bu ceza süresini, topluma kazandırma açısından 15-20 yıllık etki analizini ıslah ve rehabilitasyona ilişkin yeni bir perspektif geliştirmeli miyiz? Mesele burada toparlanıyor. Yanlış birtakım değerlendirmeler yapmak doğru olmaz" dedi.

'AMAÇ TOPLUMA KAZANDIRMAK'

Düzenlemenin taslak aşamasında olduğunu tekrarlayan Bostancı, "Bunun afla alakası yok. İnsanlar işledikleri suçların cezasını çekeceklerdir. Ama bu ceza süresinin ne olacağına ilişkin geçmişteki uygulamaları da göz önünde bulundurarak bir değerlendirme söz konusu. Buradaki amaç; hakkaniyet, adalet, rehabilitasyon, topluma kazandırmak. Bu eksenden bakıyoruz. İnfaz marifetiyle getirilecek olan düzenleme neticesinde insanların hapishanede biraz daha fazla mı, az mı kalmaları gerekiyor, karar verilecek budur" ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ CEZA İNFAZ YASASINI DEĞERLENDİRDİ

Bostancı, söz konusu düzenlemeye ilişkin teklifi kısa sürede Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını, ardından da komisyon ve genel kurul gündemine getireceklerini kaydetti.

İnfaz düzenlemesine ilişkin görüşlerini aktaran Dervişoğlu, "Öncelikle, şartların dayatmasıyla, yaşam hakkını da dikkate alan bu çalışmaya İYİ Parti olarak olumsuz yaklaşmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Daha önce de dillendirilip rafa kaldırılan bu çalışmanın, cezaevlerindeki vatandaşları ve aileleri arasında bir umut yarattığının farkında olduklarına işaret eden Dervişoğlu, bu umudun siyasi kaygılarla sömürülemeyecek kadar insani bir duygu olduğunu söyledi.

Düzenlemeye ilişkin AK Parti ile ilk görüşmeyi gerçekleştirdiklerini anımsatan Dervişoğlu, gerekli bilgileri edindiklerini, konuyu partilerinin yetkili organlarında değerlendirip, önerileri de bir sonraki toplantıda aktaracaklarını dile getirdi.

İnfaz yasası değişikliği ile ilgili ilk önerinin 22 Eylül 2019'de MHP tarafından gündeme getirildiğini ve FETÖ'cü hakim ve savcılarca yapılan soruşturma ile yargılamaların adaletsizliğinin gerekçe gösterildiğini hatırlatan Dervişoğlu, şöyle devam etti:

"Böyle bir durumda infaz indirimine gitmek yerine, yapılan haksız ve adaletsiz yargılamaların sonuçlarını ortadan kaldırabilmek ve konunun esastan ele alınmasını sağlamak adına 'yargılanmanın yenilenmesi' yolunun tercih edilmesinin daha doğru olacağı kanaatini ifade etmiştik. Mahkemelerin yoğunluğu ve yeterli sayıda hakim ve savcının bulunmadığından bahisle, adalet mekanizmalarındaki zafiyetin kötü sonuçlarının vatandaşın sırtına yüklenmesi kabul edebileceğimiz bir durum değildir."

Sorunun temeline inerek düzeltmek yerine infaz indirimi ile sonuçlarını ötelemenin bir iktidar pratiği haline dönüştüğünü savunan Dervişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa ile güvence altına alınmış olan 'adil yargılanma hakkı' önceleri FETÖ, sonra melez bir zihniyet, şimdilerde ise saray rejiminin talep ve arzularına hizmet ettirilmeye çalışılmaktadır. Palyatif tedbirlerin kolaycılığına kaçmak yerine meseleye daha toptancı bir bakışla yaklaşmamız, daha köktenci ve kalıcı çözümler ortaya koymamız gerekmektedir.

Bugünün şartlarında; hükümlüler, tutuklular ve onların ailelerinin, hükümetin yanlış uygulamalarından kaynaklı maddi ve manevi mağduriyetlerine gönlümüz razı değildir. Ancak bu durum, bu zamana kadar savunageldiğimiz doğrulardan vazgeçeceğimiz anlamına da gelmez.

Getirilen infaz yasası düzenlemesinde terör, Türklüğe ve Atatürk’e hakaret, kadına şiddet, kadın ve çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar, cinayet, teröre finans temin eden zehir tacirliği ve her türlü kaçakçılık, organize suç örgütleri, toplumun kanını emen rüşvet, irtikap ve yolsuzluk, kişi ve zümrelere geçmişe ve geleceğe yönelik cezai muafiyetler oluşturabilecek düzenlemelere karşı duruşumuz her zaman olduğu gibi tavizsiz ve nettir."

Dervişoğlu, bütün bu görüşlerini iktidar partisiyle karşılıklı olarak müzakere edeceklerini ve sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

AF YASASI SON GELİŞMELER: CEZA İNFAZ İNDİRİMİ TASLAĞINA CHP NE DEDİ?

TBMM Adalet Komisyonu üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, prensip olarak infaz düzenlemesini de içeren 3. Yargı Paketi'ne ve böyle düzenlemelere karşı olmadıklarını belirterek, "İnsanlarımızın sağlığı, mahkumların rehabilite ve ıslah edilmesi, toplumla entegre olması için her şey yapılabilir fakat olmazsa olmazların da aşılmaması gerekiyor." dedi.

Antmen, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, sağlık çalışanlarının, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede kendi sağlıklarını tehlikeye atarak gece gündüz demeden görev yaptıklarını söyledi.

Bazı kesimlerin salgın ortamında çalıştığını ve mağdur edildiğini dile getiren Antmen, "Sağlık personeline kriz süresince her ay iki maaş tutarında ödeme yapılmalı ve sağlıkta şiddeti önleme yasası hızlıca çıkarılmalı." ifadesini kullandı.

Koronavirüse karşı ekonomiye destek amacıyla açıklanan 100 milyar liralık pakete ilişkin eleştirilerde bulunan Antmen, "Virüsle vatandaş baş başa bırakıldı. Çalışmak istemeyenler ya kovulmakla tehdit ediliyor ya da ücretsiz izne çıkarılıyor." diye konuştu.

Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Antmen, infaz düzenlemesine ilişkin soru üzerine, dün AK Parti heyetinin, CHP'nin TBMM Grubu'nu ziyaret ettiğini hatırlatarak, görüşmede bir bilgi notu eşliğinde infaz düzenlemesi konularının anlatıldığını, bürokratların da sunum yaptığını aktardı.

Kendilerinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşleri doğrultusunda nelerin olmaması gerektiğini söylediklerini belirten Antmen, "Muhtemelen bugün de bir toplantı veya görüşme olabilir. İnfaz düzenlemesi üzerinde bütün partilerin uzlaşması gerekiyor. Özellikle uyuşturucu kaçakçılığı ve cinsel suçlar ile kadına ve çocuğa şiddet suçlarında düzenleme olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda duruşumuz nettir." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanlığına sunulan 2. Yargı Paketi'nin, hukuk usulüyle ilgili olduğunu ve aciliyeti bulunmadığını vurgulayan Antmen, şunları kaydetti:

"2. Yargı Paketi'nde olması gereken çok güzel hükümler var. Hazırlayan arkadaşlarımızın eline sağlık ama öncelikle infaz düzenlemesinin bir an önce neticeye bağlanması gerekiyor. Af, infaz ya da erken tahliye düzenlemesi iki yıl önce dillendirildi. Artık sonuca varılmalı. İnsanlar, iki yıldır oyalanıyor. Prensip olarak bu pakete ya da böyle düzenlemelere karşı değiliz. İnsanlarımızın sağlığı ya da mahkumların rehabilite, ıslah ve toplumla entegre olması için her şey yapılabilir fakat olmazsa olmazların da aşılmaması gerekiyor."