Gazete Vatan Logo

Adalet ile ilgili sözler... Adalet ve adaletsizlik üzerine söylenmiş en güzel sözler

Adalet, hem Türk kültüründe hem de İslam dininde en çok övülen erdemlerden birisidir. Ne olursa olsun adaleti gözeten kişilere adil denir. Adalet ile ilgili sözler...

Adalet ile ilgili sözler... Adalet ve adaletsizlik üzerine söylenmiş en güzel sözler

Adalet kendi içerisinde ikiye ayrılır. İnsanın sağladığı adalete beşeri adalet denir. Allah'ın günahkarları cezalandırması, mümin kulları ödüllendirmesi ise ilahi adalet olarak adlandırılır. 

Adalet ve Adaletsizlik Üzerine Söylenmiş En Güzel Sözler 

1- Kendi aleyhinize bile olsa adaleti ayakta tutun. 

Nisa Suresi'nin 135. ayetinde geçen bu cümle, İslam'daki adalet anlayışını özetler niteliktedir. Kişi, kendisinin ya da ailesinin aleyhine bile olsa, kimseye haksızlık etmemeli, kimse en ufak bir ayrıcalık tanımamalı ve hakkı gözetmelidir. 

2- Allah, başkasına merhamet etmeyene merhamet etmez, başkasını affetmeyi affetmez. Adalet isteyen adil olmalıdır. 

Bu söz Hz. Ebubekir'den sonra halife olan Hz. Ömer'e aittir. Adaletiyle meşhur olan Hz. Ömer, halifelik yaptığı 10 yıl boyunca Müslümanlarla gayrimüslimler arasında ayrım yapmamış, İslam fıkhına göre davranarak adaleti gözetmiştir. Zengin - fakir arasında da ayrımcılık yapmayan Hz. Ömer'in döneminde İslam birçok ülkeye yayılmış ve her yerde adalet sağlanmıştır. 

Haberin Devamı

3- Adalet evrenin özüdür. 

Bu sözde anlatılmak istenen şudur: Kainatta dengeyi sağlayan yegane ölçüt adalettir. Adaletin olmadığı yerde eşitsizlik, eşitsizliğin olmadığı yerde ise karmaşa hüküm sürer. Bu nedenle adalet evrenin özünü teşkil eder. 

Bir ülkede yasalara uyulmazsa, birileri bulunduğu mevki ya da sahip olduğu servet yüzünden kayırılırsa, o ülkede toplumsal düzen sarsılır. İnsanların özündeki iyiliğe dönmeleri için de adil olmaları ve herkese din, dil, ırk ve cinsiyet ayrım yapmadan herkese eşit davranmaları gerekir. 

4- Bir hükümdar, ülkesinde otorite sağlamak için evvela adil olmalıdır. 

Bu söz Nizamülmülk tarafından kaleme alınan Siyasetname'de geçer. Nizamülmülk'e göre, bir hükümdar, tahtta kalmak istiyorsa adaleti sağlamalıdır. Şayet bunu yapmaz ve belli bir topluluğun çıkarlarını gözetirse, devlet er ya da geç yıkılır. 

5- Adaletin olmadığı yerde ahlak ve erdemden söz edilemez. 

Düşünceleriyle Fransız İhtilali'ne etki eden J. J. Rousseau, Toplum Sözleşmesi'nde adalet kavramından bahseder. Fransız düşünüre göre, adaletin olmadığı yerde yardımlaşma, dayanışma ve diğer ahlaki erdemlerden söz etmek mümkün değildir. 

Haberin Devamı