Gazete Vatan Logo

Adalet Bakanlığı 7. yargı paketi içeriği ne, maddeleri açıklandı mı?

Adalet Bakanlığı'nca, '7'nci Yargı Paketi' üzerindeki çalışmaların tamamlandığı; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde sunum yapmasının ardından düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gönderileceği açıklandı. Peki, Adalet Bakanlığı 7. yargı paketi içeriği ne, maddeleri açıklandı mı?

Adalet Bakanlığı 7. yargı paketi içeriği ne, maddeleri açıklandı mı?

Adalet Bakanlığı 7. Yargı Paketi üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ilk kabine toplantısında sunum yapmasının ardından paketin TBMM'ye gönderilmesi bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculuk dahilinde olacak. Peki, Adalet Bakanlığı 7. yargı paketi içeriği ne, maddeleri açıklandı mı?

ADALET BAKANLIĞI 7. YARGI PAKETİ İÇERİĞİ NE, MADDELERİ AÇIKLANDI MI?

7'nci Yargı Paketi' düzenlemesi ile konutlarda hakim kararı olmaksızın haciz işlemi yapılamayacak. Aile bireylerine ait ibadete özgü veya kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczi caiz olmayan mallar arasına alınacak. Evde ailenin ortak kullanımındaki buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve yatak ile baza gibi eşyalar haczedilemeyecek. 

MADDE BAĞIMLILARINA ÖZEL CEZAEVİ

7'nci Yargı Paketi'nde uyuşturucu ile mücadeleye yönelik de düzenleme yapıldı. Sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri uyuşturucu madde olarak kabul edilerek bunlar da ceza kapsamına alındı. Böylelikle anılan maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırı, 10 yıldan 15 yıl hapse çıkarıldı. Tedavi veya denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin uzatma süresi, 1 yıldan 2 yıla çıkarılırken, şüphelinin daha uzun süre tedavi veya denetim altında tutulması sağlanması hedef alındı. Ayrıca, cumhuriyet savcısının, erteleme süresi içinde uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığını tespit etmek için şüpheliyi yılda en az 2 defa ilgili kuruma sevk etmesi zorunlu hale getirildi. 'Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak' suçundan hükümlü olanların ceza infaz kurumunda tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılması zorunlu oldu. Uyuşturucu bağımlılarına yönelik tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanacağı müstakil ceza infaz kurumlarının açılabilmesi veya mevcut ceza infaz kurumlarının bir bölümünün bu amaç için düzenlenebilmesine yönelik düzenleme yapıldı.

Haberin Devamı

7'nci Yargı Paketi'nde 'Avukatlık ve Adli Yardım Sistemi'ne ilişkin yer alan düzenlemeler kapsamında, avukatlık mesleğinin ilk 5 yılında baro aidatı alınmayacak. Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınacak.

Haberin Devamı

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞININ ALT SINIR CEAZASI 5 YIL

'Göçmen kaçakçılığı' suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı. 'Göçmen kaçakçılığı' suçu nedeniyle el konulan araç, gereç ve malzeme, milli savunma veya iç güvenlik hizmetleriyle doğrudan ilgili olması durumunda; Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı'na tahsis edilebilecek.

Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinde çalışan mühendislerin, yurt içinde veya yurt dışında aynı alanda faaliyet gösteren başka kurum veya kuruluşlarda çalışmasını veya işletme açmasını zorlaştıracak tedbirler alınarak savunma sanayi kapsamında yapılan faaliyetlere yönelik rekabet yasağı güçlendirildi.

Haberin Devamı