Gazete Vatan Logo

AB’den ‘ilişkiyi dondurma’ işareti

AB’den ‘ilişkiyi dondurma’ işareti

Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmelerle ilgili Avrupa’dan gelen eleştiriler ‘ilişkileri dondurma’ tehdidine kadar vardı. Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri dün açıklamada bulundu. Avrupa temsilcilerinin, Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyon ve HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili ağır eleştirilerine, Türkiye “Avrupa itibarını kaybetti” çıkışında bulunmuştu.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri bu çıkışa karşı dün “İlişkileri dondurmak vereceğimiz tek yanıt” ifadesini kullandı.

Eleştiri dolu rapor

Piri’nin açıklamasından kısa süre sonra, Türkiye’nin eleştirildiği AB İlerleme Raporu yayınlandı. Rapordaki belli başlı eleştiriler şöyle:

- DARBE GİRİŞİMİ: “Gülen hareketiyle bağlantıların belirlenmesi amacıyla uygulanan kriterlerin ve kanıtların muğlaklığı, bireysel mesuliyetin şeffaf olmayan ve fark gözetmeksizin oluşturulması konusunda ciddi endişeler var.”

- OHAL: Türkiye, alınan her önlemin sadece durumun gerektirdiği ölçüde olmasını, her durumda gereklilik ve orantılılığın sağlanmasını güvence altına almalı. Türkiye, hukukun üstünlüğünün temel ilkelerinin bir kenara itilmemesine özel itina göstermelidir.

Haberin Devamı

- YARGI: Özellikle yargının bağımsızlığı konusunda gerileme yaşandı. Yüksek mahkemelerin yapısında ve kompozisyonunda yapılan geniş değişiklikler ciddi endişe kaynağı.

Gerileme iddiası

- İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ: İfade özgürlüğü alanında ciddi gerileme yaşandı ve bu durum endişelerin artmasına neden oluyor.

- TERÖRLE MÜCADELE: Güneydoğu’da terörle mücadele kapsamında insan haklarına saygı kötüleşti ve bu durum ciddi endişe konusu olmayı sürdürüyor.

- PARLAMENTO: Çok sayıda milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına olanak veren bir yasanın kabulü ciddi endişe konusu.