Gazete Vatan Logo

78/1 B Trafik Cezası Kodu Nedir? 78/1 B Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Ülkemizde her verginin bir kodu bulunmaktadır. Aynı şekilde trafik cezalarının da kodları bulunmaktadır. Trafik şube denetleme ve kara yolları işletme tarafından trafik cezaları için belirli kodlar düzenlenmektedir. Bu kodlar ile cezaların ayrıntılarına, ne kadar ceza verildiğine ve nasıl itiraz edildiğine kolayca ulaşılabilmektedir. 78/1 B ceza kodu bunlardan birisidir. 

78/1 B Trafik Cezası Kodu Nedir? 78/1 B Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Kara yollarında sürücülerin dikkat etmesi gereken pek çok kural bulunmaktadır. Bu kuralların çiğnenmesi durumunda sürücülere cezalar verilir. Bu cezalar bazı kodlara ayrılmaktadır. 78/1 B ceza kodu da bu kodlardan birisidir. 78/1 B kara yollarında sürücüler için düzenlenmiş bir ceza kodudur. Bu sürücüler motosiklet sürücüleridir. Motosiklet sürücüler için geçerli olan 78/1 B ceza kodunun karşılığı ise seyir halinde iken herhangi bir kask veya koruma alet, takmayan motosiklet sürücülerine kesilen ceza olmaktadır. 

78/1 B Trafik Cezası Ne Kadar?

Motosiklet sürücülerinin mutlaka kask veya diğer koruma aletlerini takmaları gerekmektedir. Bu aletlerin takışmaması durumunda 78/1 B trafik cezası kesilmektedir. Bu ceza sürücülere 196 TL olarak kesilmektedir. Her trafik ceza kodunun erken ödeme indirimi bulunmaktadır. Bu durum 78/1 B cezası için de geçerlidir. Sürücüler ödemelerini 15 gün içerisinde yaparlar ise %25 oranında indirim almaktadır. 

78/1 B Trafik Cezası Puanı Ne Kadar?

Trafik cezası rehberliğinde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmış ceza puanları belirtilmektedir. 78/1 B numaralı ceza puanı sürücüye tanzim edilmesi durumunda 15 ceza puanı sürücünün ehliyetine işlenmektedir. Sürücü belgesinden ceza puanlarının silinmesi mümkün değildir. Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplamda 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetleri 2 ay süre ile geri alınmakta ve eğitime tabi tutulmaktadır. 

Haberin Devamı

78/1 B Trafik Ceza Koduna Nasıl İtiraz Edilir?

78/1 B trafik cezasına itiraz etmek mümkündür. Trafik cezasının tatbik edildiği yerin belli olduğu sulh ceza hakimliklerine şahsen müracaat edilmesi gerekir. Bunun için şu evrakların hazırlanması gerekir:

- İtiraz edildiğini belirten dilekçe,

- Ceza fotokopisi

- Ceza tebligat fotokopisi

- Ruhsat fotokopisi

- Kimlik fotokopisi 

- Ehliyet fotokopisi

- Var ise haklı olduğunuzu belirten somut delillere ait dokümanların hazırlanması gerekir.