Gazete Vatan Logo

61/1N Trafik Cezası Kodu Nedir? 61/1N Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Sürücülerin araç sürerken uymaları gereken bir takım trafik kuralları olduğu gibi araçları park ederken de trafik kurallarına uymaları gerekmektedir. Yönetmelikte belirlenen bazı durumlar haricinde sürücülerin araçlarını yaya yollarına park etmeleri yasaktır. 61/1N trafik cezası kodu ise park etmenin yasak olduğu yerler ve park etmenin yasak olduğu halleri ifade eden bir kod olarak bilinmektedir. 

61/1N Trafik Cezası Kodu Nedir? 61/1N Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

61/1N trafik cezası kodunun sürücülere karayolları trafik kanunu tarafından bildirilen durumlar dışında yaya yollarına araç park edilmesi durumunda 61/1-n trafik cezasının uygulanacağını bildirdiği söylenebilir. Sürücülerin araçlarını park edebilecekleri yerler ve bazı alanlarda park halinde kalabilecekleri süreler sınırlandırılmıştır. Sürücülerin bu kurallara uygun davranışlarda bulunmamaları durumunda ise trafik cezası yaptırımı ile karşılaşacakları ifade edilebilir. 

Park edilmesi yasak olan alanlara araç park edilmesi durumunda trafik cezası uygulanmaktadır. Sürücülerin araçlarını park etmesi yasak olan alanlardan birisi de yaya yolları olarak bilinmektedir. Olağan dışı durumların söz konusu olması halinde ise sürücülerin yaya yoluna park etmesi mümkün olabilmektedir. İstisnai durumlar dışında yaya yolları üzerine park edilmesi durumunda sürücüler için trafik cezası uygulanabilmektedir. Belirli istisnai durumlar dışında park edilmenin yasak olduğu yerlere araç park edilmemesi gerekmektedir. 

Haberin Devamı

61/1N Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Sürücülerin araçlarını park etmesi gereken yerler sınırlandırılmıştır. Araç park edilmesi yasak olan yerlerden birisi de yaya yolları olarak bilinmektedir. Sürücülerin yaya yoluna park etmesi durumunda ise 61/1N trafik cezasının uygulandığını söylemek mümkündür. Aracın hatalı bir şekilde park edilmesi durumunda ise 196 TL para cezasının uygulanacağı bilinmelidir. Trafik cezasının erken ödenmesi durumunda ise 61/1N trafik cezasına %25 oranında indirim uygulanmaktadır. 

Araç kullanımı sırasında uyulması gereken trafik kurallarının olduğu gibi araçların park edilmesi sırasında da uyulması gereken trafik kuralları bulunmaktadır. Belirlenen bazı istisnai durumlar dışında araçların yaya yollarına park edilmemesi gerekmektedir. Kara yollarında belirlenen durumlar dışında hatalı bir şekilde park edilmesi durumunda araç sürücülerine 196 TL para cezası uygulanmaktadır. 

Araç sürücülerinin hatalı park yapması durumunda verilen trafik cezaları bulunmaktadır. Sürücünün park etmemesi gereken bir alana park etmesi durumunda 196 TL para cezası kesileceği söylenebilir. Aynı zamanda yaya yoluna park eden sürücüye 61/1N maddesi gereğince 10 ceza puanının ekleneceğini de söylemek gerekmektedir. Trafik cezasını bankalar yoluyla ödeyebileceğiniz gibi PTT yoluyla da ödemeyi tercih edebilirsiniz. Trafik cezası kesilen kişinin cezaya itiraz etme hakkının bulunduğunu da bilmesi gerekmektedir. 

Haberin Devamı