Gazete Vatan Logo

60/1-A Trafik Cezası Kodu Nedir? 60/1-A Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Sürücüler kara yollarında bazı hatalar yapabilmektedir. Bu hataların yapılması halinde cezai işlemler uygulanmaktadır. BU cezai işlemler bazı trafik kodları ile belirlenmiştir. Bunlardan birisi de 60/1-A trafik cezası kodudur. Bu trafik kodu araçların yanlış yere park etmesi sonucunda verilmektedir. 

60/1-A Trafik Cezası Kodu Nedir? 60/1-A Cezası Ne Kadar, Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik Kanununda duraklamanın yasak olduğu yerler belirlenmiştir. Bu yerlerde durmak veya park etmek trafik suçu olarak kabul edilmektedir. 60/1-A trafik cezası taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasaklandığının bir trafik işareti ile belirlenmiş olduğu yerlerde duraklamak yasak olmaktadır. Bu kurala uymayan sürücülere kara yolları trafik kanunu gereğince 60/1-A trafik cezası verilmektedir. 

60/1-A Trafik Cezası Ne Kadar?

Taşıt yolu üzerinde araçların park etmesi veya duraklamasının yasak olduğu bazı yerler bulunmaktadır. Bu yerlerde duraklamanın yasak olduğu trafik levhaları ile de belirtilmiştir. Buna rağmen bu yerlerde duraklayan veya park eden sürücülere 60/1-A trafik cezası kesilmektedir. Bir trafik işareti ile belirlenmiş olduğu halde belirlenen yerde taşıt yolu üzerinde duraklamayanlara 108 lira para cezası kesilmektedir. 

Fakat 1 Ocak 2020 yılı itibari ile yeni kanun yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle bu tutar 132 TL'ye yükselmiştir. 2022 yılında ise 196 TL olmuştur. Erken ödeme ile sürücülerin %25 indirim almaları mümkündür. İndirimli olarak ödenir ise 147 TL dir. Ayrıca ceza puanı da 10 olarak belirlenmiştir. Bir yıl içerisinde 100 puanı tamamlayan sürücülerin ehliyetlerine el konulmaktadır. 

Haberin Devamı

60/1-A Trafik Cezası Nasıl İtiraz Edilir?

60/1-A trafik cezası kodu ile cezai işlem uygulanan sürücülerin b cezaya itiraz hakları bulunmaktadır. İtiraz için trafik cezasının tatbik edildiği yerin bağlı olduğu sulh ceza hakimlerine şahsen müracaat edilmesi gerekmektedir. Bunun için bazı evraklara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu evraklar şunlardır:

- 60/1-A trafik cezasına neden itiraz edildiğini belirten dilekçe Sulh Ceza Mahkemesine verilmelidir.

- 60/1-A trafik cezası fotokopisi

- 60/1-A trafik cezası tebligatı fotokopisi

- Aracın ruhsat fotokopisi

- Sürücünün kimlik fotokopisi

- Ehliyet fotokopisi

- Var ise haklı olduğunu belirten somut delili gösteren dokümanlar

Bu evrakların hazırlanması ile beraber 60/1-A trafik cezasının yazılmış olduğu ilin Sulh Ceza Hakimliklerine başvuru yapılması gerekir. Eğer ceza sürücüye durdurularak yazılmış ise 60/1-A trafik idari para cezası karar tutanağı aynı zamanda tebliğ sayılmakta ve bir tebligat yapılmamaktadır. Bu durumda sadece ceza tutanağının fotokopisi yeterli olmaktadır. 

Haberin Devamı