Gazete Vatan Logo

3 generalin terfisi mümkün değil

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Vestel Savunma ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında “Taktik İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi Sözleşmesi” imza törenine katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. AYİMin 3 generalin terfisiyle ilgili kararının ardından herhangi bir tasarrufta bulunulmadığı, bu konuda ne düşünüldüğü yönünde bir soru üzerine Gönül, şöyle konuştu: “Askeri mahkeme terfi kararını verirken daha önce verdiği yürütmeyi durdurma kararıyla paralellik içindedir. Askeri idare mahkemesi yürütmeyi durdurmak suretiyle terfilerin zaten işaretini vermişti ama 2 aylık süre vardı. Bu süre içinde görülen lüzum üzerine ilgili kanun gereği açığa alındılar. Çünkü bu bizim gerekçesini ortaya koyduğumuz bir açığa alma değildi. Bizim dışımızda bir mahkemede ilgili maddenin tarif ettiği suçlarla itham edildikleri için açığa alındılar. Açığa alma işlemi devam ettiği müddetçe terfilerinin mümkün olmayacağını kanun söylüyor.”

SÖZLEŞMELİ ER SİSTEMİ HAZIR

Gönül, bir soru üzerine, Sözleşmeli Er Sistemi ile ilgili tasarının dün Bakanlar Kurulu'nda yeniden ele alındığını ifade ederek, 'Çalışma Bakanımızın ve Maliye Bakanımızın bazı itirazları oldu. Çünkü yeni bir sistem geliyor. Biz de bu itirazları makul görerek, üzerinde çalışalım dedik. Sistem ne kadar çok tenkit edilirse, konuyu bilen insanlar tarafından bize o kadar faydalı olur. Zannediyorum bir hafta 10 gün içerisinde son şeklini vermiş olacağız' dedi.

TERFİ TARTIŞMASININ GEÇMİŞİ

AYİM, 24 Aralık'ta Balyoz davası sanığı Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun 'bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali' için açtığı davada işlemin iptaline karar vermişti.

10 üye ile yoplanan mahkemedeki 10 asker de generallerin terfi ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Ancak terfiler üçlü karar ile oluyor. Ancak önce Milli Savunma Bakanlığı terfiler için teklif vermesi lazım. 60 gün içinde bu teklif verilmezse Milli Savunma Bakanı görevi kötüye kullanmakla suçlanabilir.

Haberin Devamı