Gazete Vatan Logo

3 aylar orucu ne zaman tutulur?

Üç aylara girilmesiyle birlikte oruç ile ilgili konular araştırılmaya başlandı. Üç aylarda hem Recep ve Şaban ayına özel hem de Ramazan ayına özel oruçlar bulunmaktadır. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayında farz olan oruç tutma dönemi başlıyor ve Ramazan bayramı ile de sona eriyor. Peki oruç ne zaman tutulur? Detayları bu haberimizde.

3 aylar orucu ne zaman tutulur?

Recep, Şaban ve Ramazan ayları Üç aylardır ve bu dönemde çeşitli oruçlar tutulur. Üç aylardaki önemli günlerden ilki 30 Mart’ta perşembeyi cumaya bağlayan gece olan Regaip Kandilidir. Regaip kelimesinin anlamı pek çok ihsandır ve bu günde çeşitli ibadetler yapılır. Üç aylar boyunca birçok mübarek gece de vardır. Regaip Kandilini, Miraç Kandili, Beraat Kandili ve Kadir Gecesi takip etmektedir.

ORUÇ NE ZAMAN TUTULUR ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Üç Ayları Karşılama Orucu

Üç aylar boyunca tutulan ilk oruç üç ayları karşılama orucudur ve Perşembe-Cuma günü tutulması daha doğrudur. Bu zamanda kişi eğer sadece bir gün oruç tutmak istiyorsa Perşembe günü oruç tutması önerilir. Recep ayının özelliklerinden bir diğeri de HZ. Nuh’un bu ayda gemiye bindiği ve günü oruçlu geçirdiği rivayet edilmektedir.

Recep Ayı Orucu

İbn Abbas’ın aktardıklarına göre Peygamber Efendimizin Recep ayında oruç tuttuğu bilinmektedir. Bazen Efendimizin hiç bırakmayacakmış gibi oruç tuttuğu, bazen de oruca ara verdiği rivayet edilmiştir.

Haberin Devamı

Üç Aylar Boyunca Olan Önemli Geceler

Üç aylar boyunca birçok rahmet yağan gece bulunmaktadır. Bu geceler;

Kurban Bayramı gecesi.

Ramazan Bayramı gecesi

Miraç Kandili

Şaban ayının 15. gecesi, Beraat Kandili olarak da bilinmektedir.

Recep ayının ilk Perşembe gecesi, Regaip Kandili olarak da bilinmektedir.

Üç aylar içerisinde olan Kadir Gecesinde de oruç tutulması faziletlidir. Bu yıl Kadir Gecesi 21 Haziran 2017 gününe denk gelmektedir. Rivayete göre bu gecede kılınan namazın bir ömre bedel olduğu ve edilen duaların da geri çevrilmeyeceği söylenmektedir.

Üç aylarda önemli olan bir diğer oruç zamanı da Ramazan ayıdır. Buna göre Ramazan ayı 26 Mayıs Cuma günü başlamaktadır ve bu gece itibarı ile oruç tutulmaya başlanacaktır. Ramazan ayından sonra ise Ramazan Bayramı dönemi gelmektedir ve bayramın ilk günü 25 Haziran Pazar günüdür.

Efendimiz bir hadis-i şerifinde Ramazan ayı ile ilgili olarak, “Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar” şeklinde buyurmuştur.

Haberin Devamı

Üç aylar boyunca yaşanacak olan remi dini günler ve geceler de şu şekildedir:

29 Mart 2017 - Çarşamba Günü, Üç Ayların Başlangıcı.

27 Mayıs 2017 - Cumartesi Günü, Ramazan'ın Başlangıcı.

21 Haziran 2017- Çarşamba Günü, Kadir Gecesi.

24 Haziran 2017- Cumartesi Günü, Ramazan Bayramı Arefesi.

25 Haziran 2017– Pazar Günü, Ramazan Bayramı 1. Gün

26 Haziran 2017- Pazartesi Günü, Ramazan Bayramı 2. Gün

27 Haziran 2017 - Salı Günü, Ramazan Bayramı 3. Gün