Gazete Vatan Logo

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın anlam, önemi ve kutlanma nedeni nedir? 29 Ekim’in kaçıncı yılı 2021, hikayesi? Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun!

29 Ekim'in önemi nedir, nasıl ilan edildi? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanırken milli bayram olarak belirlenen bugün tüm kamu kurumları resmi tatil yapıyor. Vatandaşlar ise bu günün önemine ilişkin araştırmalarını yoğunlaştırdı. Peki, 29 Ekim’in kaçıncı yılı 2021? Cumhuriyet Bayramı'nın anlam, önemi nedir? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın kutlanma nedeni nedir?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın anlam, önemi ve kutlanma nedeni nedir? 29 Ekim’in kaçıncı yılı 2021, hikayesi? Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun!

Cumhuriyetin 98. yıl dönümü bugün tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. Vatandaşlar ise Cumhuriyetin nasıl ilan edildiğini sorguluyor. Peki, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın anlam, önemi nedir? Cumhuriyet nasıl ilan edildi? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama nedeni nedir?

29 EKİM'İN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR, NASIL İLAN EDİLDİ?

Halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği Milli Mücadele, 1923 yılında milli güçlerin zaferi ile sonuçlandı. Bu süreçte, "Büyük Millet Meclisi" adıyla 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanan temsilciler, 20 Ocak 1921'de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nu kabul ederek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğunu ilan etti.

1 Kasım 1922'de karar alındı ve saltanat kaldırıldı. Ülke, meclis hükümeti tarafından yönetilmekteydi. 27 Ekim 1923'te İcra Vekilleri Heyeti'nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Atatürk, yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet Paşa ile birlikte bir kanun değişikliği tasarısı hazırladı. Bu tasarı 29 Ekim 1923'te Meclis'e sunuldu. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu.

Haberin Devamı

29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günü cumhuriyetin ilanı kutlandı. 26 Ekim 1924'te yayımlanan kararname ile cumhuriyetin ilanının 101 pare top atışı ve düzenlenecek etkinliklerle kutlanmasına karar verildi. Karar doğrultusunda 29 Ekim 1924'teki etkinlikler, kutlamaların başlangıcı oldu.

Hariciye Vekaleti, 2 Şubat 1925'te bir kanun teklifiyle 29 Ekim'in bayram olmasını önerdi. Teklif, Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan'da karara bağlandı.

TBMM'de teklifin 19 Nisan'da kabul edilmesiyle 29 Ekim, 1925 yılından bu yana ''Milli Bayram'' olarak kutlanmaya başlandı.

9 Ekim 1923'te parti grubunda görüşe sunulan tasarıda yer alan bazı hükümler şunlardır;

Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir.

Türkiye Devleti, yönetim birimlerini Bakanlar Kurulu aracılığıyla yönetir.

Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendi üyeleri arasından bir seçim dönemi için seçilir.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı, devletin başkanıdır.