Gazete Vatan Logo

2017 Memur ve emekli maaşları ne kadar oldu?

Her sene memurlara ve emeklilere, Ocak ve Temmuz ayında zam yapılmaktadır. Bu yıl, Ocak ayının 7 sinde de memur ve emekli zamları belli oldu. Emekli ve memur zamları ile birlikte alınacak maaşlar ile ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

2017 Memur ve emekli maaşları ne kadar oldu?

İnsanların, yasalarla sınırları belirlenmiş bir yaşa kadar devlet kurumlarına prim ödeyerek çalışmasından sonra, çalıştığı özel veya devlet sektöründeki görevlerinden ayrılıp, eskiden aldığı ücretin bir kısmını her ay alması emeklilik olarak adlandırılır. Emekli olunan günden itibaren, kişiye daha önce kazanılan maaşlara göre emekli maaşları ödenir. Emekli maaşlarına ve memur maaşlarına yapılan zamlar, her sene Ocak ve Temmuz ayında gündem oluşturur ve milyonlarca memur ve emekli vatandaşımız devletten beklenti içine girerler. Geçtiğimiz yıl emeklilere yapılan zam 100 Türk Lirası, memurlara ise Ocak ayında % 6, Temmuz ayında % 5 olmak üzere 6+5’lik bir zam uygulanması uygun görülmüştü. Bu sene ise, emeklilere özel bankalardan promosyonlar da, devletin uyguladığı zamla beraber ödenecek.

EMEKLİ ZAMMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

MEMUR ZAMMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Emeklilere Verilecek Olan Promosyon ve Özellikleri Neler? Kısaca bakalım.

2017 yılında emeklilere verilecek olan promosyonda, tüm SSK, Bağ-Kur ve Memur emeklileri promosyondan yararlanabilecek. Tüm emeklilere verilecek olan promosyonun tutarı, maaşa göre şekil alacak. 3 yıllık dönem içerisinde, maaşı bin lirayı geçmeyen emeklilere 300 lira, maaşı bin ve iki bin lira olan emeklilere 375 lira, maaşı 2 binden daha fazla olan emeklilere 450 lira tutarında promosyon ödenecek. Ayrıca, promosyonla beraber düşünülen bir başka özellikle, hesaplar ATM’ler yoluya tek seferde ücretsiz çekilebilecek ve bu çekilecek maaş hesapları için, bankalar hesap işletim ücreti muafiyeti uygulatacak. Tüm emeklilere verilecek olan promosyonlar için, Çalışma Bakanlığı ile bankalar arasında anlaşmanın sağlandığı ve kamu bankalarının promosyon ödemesi yapacağının kesinleştiği, özel bankaların da sayıları milyonları aşan emeklileri müşteri olarak kazanabilmek adına promosyon hazırlıklarında olduğu belirtiliyor.

Emekli promosyonundan, vefat etmiş olan emeklilerin maaşının bağlandığı yasal hak sahipleri de, promosyon anlaşmasından yararlanabilecek ve tüm promosyon ödemeleri tüm emeklilere ve hak sahiplerine peşin olarak ödenecek. Promosyonun alınacağı bankaları, emekliler ve hak sahipleri kendileri seçebilecek.

Promosyondan yararlanma şartına gelecek olursak, bankaya emeklilerin ve hak sahiplerinin 2 adet farklı ödeme talimatı ile, kredili mevduat hesabı açtırması veya bankanın kredi kartı ürünlerinden birinin kullanılması şartı isteniyor. Promosyon ödemeleri için sistem uygunluğu ve alt yapısı hazırlanma aşamasında iken, ödemeler 2017 Şubat ayından itibaren başlayacak. Emeklilere ve hak sahiplerine, ödemeler T.C. kimlik numaralarının son hanelerine göre belirlenen tarihlerde ödemeler yapılacak.

2017 Yılı Emekli ve Memur Zamları Maaşlara Nasıl Yansıyacak? En Düşük ve En Yüksek Maaşlar Belli Oldu.

Ülkemizde, an itibariyle 10 milyondan fazla emekli ve 3 milyondan fazla memur bulunmakta, bütün bu emekli ve memurlarımız, Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamları her sene beklemektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı çalışmaların sonlanması ile birlikte, 7 Ocak gününden itibaren zam oranları belli olmuş durumda. Memurların maaşlarına, yüzde 3’lük bir Ocak ayı zammı yansıtılacaktır ve memur maaş katsayıları da buna göre yeniden belirlenmiştir. Zammın da etkisi yansıtıldıktan sonra, memur maaş katsayıları an itibari ile 0,096058’e, taban aylık katsayısı 1,503595’e, yan ödeme katsayısı da 0,030462’ye yükseltilmiştir ve bu hesaplamalar doğrultusunda memurlar 15 Ocak tarihinden itibaren zamların yansıtıldığı yeni maaşlarını alabileceklerdir. Bu doğrultuda, en düşük memur maaşı 2 bin 601 liraya yükseldi. Belirlenen yeni memur maaşlarında, Araştırma Görevlileri 4 bin 369 TL, Profesörler 7 bin 417 TL, Büro Mühendisleri 4 bin 603 TL, Doktor maaşları 4 bin 361 TL, Hemşire maaşları 3 bin 13 TL, Öğretmen maaşları 3 bin 473 TL, 9/1 memur maaşları 2 bin 773 TL, Müsteşar Maaşları 9 bin 787 TL, Baş Komiser maaşları 4 bin 506 TL, Genel Müdür maaşları ise 8 bin 589 TL olmuş durumda.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, geçen yılın son altı aylık enflasyonuna göre yüzde 4,73 oranında, memur emeklileri de toplu sözleşme sonucu yüzde 3 oranında maaşlarına zam alacak. Sosyal Sigortalar Kurumu emeklisi olan vatandaşların, en düşük emekli maaşı 1386 TL’ye, Bağkur esnaf emeklilerinin en düşük maaşı 1204 TL’ye yükselmiştir. Memur emeklileri de yüzde 3 oranında zam yansıtıldıktan sonra, derecelerine göre 79 TL ile 283 TL arası zam alacak, en düşük maaş ise 1752 TL olacaktırç

Haberin Devamı