Gazete Vatan Logo

2010 KPSS davası bugün başlıyor 230 kişi hakim karşısına çıkıyor

2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54’ü tutuklu 230 kişinin davası bugün başlıyor. Sanıklar, ‘silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik’le suçlanıyor

2010 KPSS davası bugün başlıyor 230 kişi hakim karşısına çıkıyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 10 Temmuz 2010’da yapılan KPSS’de soruların sızdırılmasına ilişkin 54’ü tutuklu 230 kişi hakkında açtığı davanın ilk duruşması bugün yapılacak. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma saat 9.30’da başlayacak. Mahkeme, duruşmaya 25 Mart Cuma gününe kadar her gün devam edecek. Sanıklar, “silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” suçlarından yargılanacak.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmayı, sanık, şikayetçi ve avukat sayısının fazla olması nedeniyle paravanın açılmasıyla birleştirilebilen Ankara 9. ve 11. Ağır Ceza Mahkemelerinin salonunda görecek. Mahkeme, duruşmaya hazırlık kapsamında, ifadelerinin alınması için iddianamedeki 272 şikayetçiden Ankara’da ikamet edenlere davetiye çıkarmıştı. Mahkeme ayrıca, dava konusu sınavla memuriyete atanan sanıklar nedeniyle kamunun ne kadar zarara uğradığının da Maliye Bakanlığından sorulmasını kararlaştırmıştı.

Haberin Devamı

Soruşturma, 10 Temmuz 2010 tarihli KPSS Eğitim Bilimleri, Genel Kültür ve Genel Yetenek alanlarında gerçekleştirilen 3 sınav öncesinde soruların sızdırıldığı iddiaları üzerine başlatıldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, Aralık 2015’te davayı açtı.

İki ÖSYM Başkanı da sanıklar arasında

Savcı Erkman, sınavdan önce soruların Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği görevlisi Berat Koşucu tarafından Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla, Yalvaç’ta ikamet eden sanık Baki Saçı’ya e-maille gönderildiğine dair deliller üzerine başlatılan soruşturmada “örgüt” bağına da ulaştı.

ÖSYM Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının “mağdur kurumlar” olarak yer aldığı iddianamede, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un da arasında bulunduğu 272 kişi şikayetçi olarak gösterildi. Sanıklar arasında eski ÖSYM Başkanları Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve Prof. Dr. Ali Demir ile eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan da bulunuyor.

Haberin Devamı