Gazete Vatan Logo

151 sanığa toplam 5.400 yıl isteniyor

KCK davasında 103’ü tutuklu 151 sanık yargılanıyor. Toplam 5.400 yıla kadar hapis cezasının talep edildiği davada, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ile birlikte aralarında 12 BDP’li Belediye Başkanı, 2 İl Genel Meclisi Başkanı ve 2 belediye meclis üyesi için, ‘Örgüt üyesi ve yöneticisi olmak’, ‘Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek’ suçlamasıyla 36.5 yıla kadar; 11 sanık hakkında, ‘Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis diğer 124 sanık için de 5- 15’er yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

12’si belediye başkanı

Sanıklar arasında DTP’nin 28 yöneticisi, 12 Belediye Başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclis üyesi var. Sanıkların 26’sı kadın, 125’i erkek. Sanıklar arasında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Diyarbakır’ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak’ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa’nın Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Mardin’in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, DTP’nin eski genel başkan yardımcısı Kamuran Yüksek, DTP’nin eski genel başkan yardımcısı Bayram Altun, DTP’nin eski genel başkan yardımcısı Selma Irmak, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kapatılan DEP’in eski milletvekili Hatip Dicle, eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, eski Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, eski Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, PKK Avrupa Sorumlusu Sabri Ok ve DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı yer alıyor.

İDDİANAMEDEN

Apo’nun mektubunu Obama’ya verdiler

Sanıkların 18 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktığı davanın iddianamesinde çarpıcı suçlamalara yer verildi. 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın talimatı üzerine PKK’nın Avrupa sorumlusu olan ve aynı zamanda 1 numaralı sanık olarak görünen Sabri Ok’un, hazırladığı bir mektubu Ahmet Türk aracılığıyla ABD Başkanı Barack Obama’ya Türkiye ziyareti sırasında verildiği öne sürüldü.

KCK Baydemir’i sorguladı

İddianamenin dikkat çeken bölümlerinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in ‘Sayın Öcalan’ kampanyasına imza atmadığı için KCK/TM tarafından sözde disiplin kuruluna sevk edilerek sorgulandığı belirtildi. Baydemir’in, kapatılan DTP’nin Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak’a, “İntihar etmeyi düşündüm” dediği iddialarına yer verildi.

Saylan ‘PKK ’ya yardım etti’ iması

İddianamenin en dikkat çeken bir diğer bölümü ise Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı merhum Prof.Dr. Türkan Saylan’ın terör örgütüne yardım ettiği yönündeki iddiaları oluşturdu. İddianamede, Kamuran Yüksek’e yazıldığı ileri sürülen bir mektupta, Prof. Dr. Türkan Saylan’ın, İstanbul’a eylem için gelen gençlere yardım ettiğinin yazıldığı öne sürüldü.

Soruşturmayı ihbar mektupları başlattı

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı, 2007 yılında teslim olan bazı terör örgütü üyelerinin verdiği ifadelerin yanı sıra isimsiz ihbar mektupları üzerine başlattığı teknik takip sonucu, terör örgütü PKK’nın şehir eylemleri ile örgütsel çalışmalarını planlayan, yönlendiren ve düzenleyen bir yapılanma tespit etti. İki yıl süren takip ardından ilk operasyon, geçen yıl yapılan yerel seçimlerin ardından 14 Nisan 2009 tarihinde, KCK/TM’nin yönetici kadrosu olduğu ileri sürülen isimlere yönelik gerçekleştirildi. Bu operasyonda gözaltına alınan 72 kişiden, aralarında 3’ü kapatılan DTP’nin genel başkan yardımcılarının bulunduğu 52’si tutuklandı. Yaklaşık 2 ay sonra 11 ve 17 Haziran’da ikinci bir operasyon gerçekleştirildi ve DTP’li yöneticiler ve il genel meclisi üyelerinin aralaranı da bulunduğu 18 kişi tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile gerçekleşen 3 operasyonun ardından, KCK/TM’nin yeniden yapılanmaya gittiği ihbarı alınması ardından, 4’üncü ve en etkili operasyon için geçen yıl 25 Aralık’ta harekete geçildi. Operasyonlarda, 10’u belediye başkanı, 76 kişi gözaltına alındı.

KCK NEDİR?

KCK, terör örgütü PKK’nın en üst organı olarak, 2005 yılında Irak’ın Kandil Dağı’nda ‘PKK’nın yeniden inşası’ başlıklı sözde ‘3’üncü Genel Kurul’ toplantısında kuruldu. Türkiye’deki çalışmaları yürüten ve planlayan, başkanlığını Sabri Ok’un yaptığı 30 kişilik bir ‘Koordinasyon’ olarak adlandırılan birimin bulunduğu iddia ediliyor.

Plastik kelepçe takıp kuyruğa sokmuşlardı

Geçen yıl nisanda gözaltına alınan ve belediye başkanlarıyla eski DEP milletvekili Hatip Dicle’nin aralarında bulunduğu sanıkların, adliyeye bahçesinde elleri plastik kelepçeyle bağlı, tek sıra halinde bekletilmeleri büyük tepkiye neden olmuştu. Bu tepkiler üzerine İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma sürüyor.

Haberin Devamı