Gazete Vatan Logo

132 bin kişiden 1.1 milyar topladı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Çiftlik Bank sistemine ilişkin diğer illerde başlatılan soruşturmaların tek elden yürütülebilmesi amacıyla ilgili başsavcılıklara yazı gönderdi. Yazıda, Çiftlik Bank sistemi aracılığıyla 31 Temmuz 2016’dan bu yana 132 bin 222 katılımcıdan, 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı belirtildi

132 bin kişiden 1.1 milyar topladı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Çiftlik Bank sistemine ilişkin başlatılan soruşturmaların tek elden yürütülebilmesi amacıyla konuyla ilgili soruşturma yürüten diğer başsavcılıklara yazı gönderdiği ortaya çıktı.

Söz konusu yazıda, gelir getirme vaadiyle vatandaşlar adına para karşılığı açılan sanal hesaplardan oluşan ve ayrıca fiilen çiftlikler de oluşturulup gelir getirdiği iddia edilen Çiftlik Bank adlı sistemin kurucuları hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “suç örgütüne üye olma”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından yürütülen soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

Soruşturma kapsamında sulh ceza hakimliklerinin kararlarıyla şirket yetkilileri hakkında yurt dışına çıkış yasağı getiren adli kontrol tedbirleri uygulandığı kaydedilen yazıda, bu sistem sayesinde birikip suçtan elde edildiği anlaşılan 3 milyon 90 bin 340 liraya, ayrıca belirlenen 16 şüpheli ile sistemde işlem yapan 3 firmanın mal varlıklarına da el konulduğu bilgisi verildi.

Haberin Devamı

Kardeşiyle KKTC’de şirket kurdu

Yazıda, SPK ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince düzenlenen raporlara göre söz konusu sistemin Mehmet Aydın tarafından kurulan “www.ciftlikbank.com” adlı internet sitesi üzerinden işletildiği, sistemin ilk dönemde Aydın’ın kişisel hesapları üzerinden, daha sonra yine aynı şahsın sahibi olduğu Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ltd. Şti. unvanlı firma üzerinden işlediği, yine Mehmet Aydın ve kardeşi Fatih Aydın’ın pay sahibi olup KKTC’de kurulan Famegame Software Ltd. Şti. unvanlı şirketin de sistem bünyesinde faaliyet gösterdiği tespit edildi.

2.9 milyar yerine 687 milyon ödedi

Katılımcılara 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme yapıldığı dile getirilen savcılık yazısında, sistemdeki mal varlığı değerinin 58 milyon 126 bin 75 lira olduğu, şirketlere sermaye olarak toplam 128 milyon 490 bin 850 lira aktarıldığı belirtildi. Yazıda, sistemin katılımcılara 2 milyar 971 milyon geri ödeme yapılması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

388 bin kişi de para yatırmak için bekliyordu

Mevcut verilere göre şüphelilerce kurulan internet sitesinde sisteme yatırım yapan 132 bin 222 ayrı katılımcı bulunduğunu belirtilen savcılık, ayrıca sistemde yatırım yapmayan 388 bin 99 kişinin daha mevcut olduğu aktarıldı. Yazıda, katılımcıların sisteme para ödeyerek sanal hayvanlara sahip oldukları ve kendilerine sanal ortamda alım-satım yapmak suretiyle yüksek gelir elde etme vaadinde bulunulduğu, bu şekilde işletilen sistem aracılığıyla 31 Temmuz 2016 tarihinden bu yana toplam 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığının tespit edildiği vurgulandı.

Bu da ‘Sütbank’ skandalı

Konya’nın Karapınar ilçesinde “DKC Hayvancılık” adı altında yaklaşık bin 500 üyeden 100 milyon lira topladığı iddia edilen şüpheli hakkında nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla Karapınar Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma başlatıldı. İlçede yem üreticisi A.D, 2015 yılında “DKC Hayvancılık” adı altında çok ortaklı süt üretimi platformu kurdu.

Haberin Devamı

Ticari unvanı ve şirket kaydı bulunmayan “DKC Hayvancılık” adına açılan “dkchayvancilik.com” internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarından “İnek kiralama projemiz” başlığı altında yatırımcı arayan A.D., iddiaya göre, üyelerine cazip yatırım, sıfır risk ve yüksek kâr vadetti. Üye olmak isteyenlere, ilçeye 15 kilometre uzaklıktaki 140 dekar arazi üzerine kurulu çiftlikte 750 sağmal inekten süt üretimi yapıldığı bilgisini veren A.D., kısa zamanda bin 500’e yakın üye topladı. A.D.’nin, 13 maddelik basit sözleşme imzalayan üyelerden yüzde 35 net kâr vaadiyle iki yılda 100 milyon lira topladığı iddia ediliyor.

On ay boyunca 6 bin lira verene aylık 150 lira, 7 bin lira ödeyene ise 180 lira kar taahhüt edilen “sütbank” sisteminde üyelere şubat ayından itibaren para verilmedi. Yatırımcılarına ‘mali kriz nedeniyle ödemeye yapılamayacağı’nı SMS ile bildiren ‘DKC Hayvancılık’tan mağdurlar şikayetçi oldu. Bu süreçte “DKC Hayvancılık”, üye topladığı internet sayfasını askıya aldı. Konya’da yaşayan bir üye ise 28 inek kiraladığı sistemden parasını alamadığı için polise başvurdu. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, onlarca BİMER başvurusuyla hakkını arayan yatırımcıların da şikayeti üzerine çalışma başlattı. Her sözleşmede en az 3 ineğin kiralandığı, bin 500 üyeden toplam on bin civarında sağmal ineğin olması gerektiği hesaplandı. Üyelere kiralanan ineklere kulak küpesi ve sigorta poliçesi numarasının verilmediği ortaya çıktı. “DKC Hayvancılık” adına faaliyetine devam eden çiftlikte ise 134 ineğin bulunduğu, bir ineğin 60 kişiye kiralandığı belirlendi. Sistemin yeni üyelerin paralarıyla önceki yatırımcıların parasını ödediği, böylelikle yatırımcı toplamaya devam ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Çarpmak için kurmuşlar!

Şüphelilerin sistemin kurulduğu ilk andan beri bu gerçeğin farkında oldukları ve nitelikli dolandırıcılık suçu işleme kastıyla hareket ettikleri bildirilen yazıda, bu yolla elde ettikleri suç gelirlerini aklamak ve dolandırıcılığı sürdürebilmek için muhtelif firmalar kurma, temin ettikleri parayı yurt dışına çıkarma gibi eylemler yaptıkları, tüm bu suçların da örgütsel faaliyet kapsamında işlendiği belirtildi. Bu soruşturmada atılı suçlara iştirak eden tüm şüphelilerin tespit edilip yakalanmasına ve yine suç delillerinin toplanması çalışmalarının aralıksız sürdüğü vurgulanarak, aynı eylemler ve faillerle ilgili birden fazla soruşturma yürütülmesinin hukuken mümkün olmadığı bu nedenle başka il ve ilçelerde başlatılan soruşturmalarda yetkisizlik kararı verilerek dosyaların Anadolu Başsavcılığının ana soruşturmasında toplanması talep edildi.

Uruguay’a kaçan sahtekârın peşindeyiz

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Bursa İl Başkanlığının düzenlediği siyaset akademisinde konuştu. Türkiye’ye zarar veren terör örgütü üyelerinin ve sahtekarların yurt dışına kaçtığını belirteten Çavuşoğlu, “Milletimize sözümüz var onların ensesindeyiz. Uruguay’a bir sahtekâr kaçtı. Onun da ensesindeyiz. Öyle milletimizi dolandırıp da kaçmak yok” diyerek isim vermeden Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın’ı eleştirdi.

Seçmeyin dedi salondan çıkardılar

ŞİRKETİN YÖNETİM KURULU BAŞKANI Akdoğan’ın yanına gelen çiftliğin bulunduğu bölgedeki Zengen Mahallesi Muhtarı Şahin Yurttaş, “Bu Ersin deden arkadaş, Zengen’den inek alıp gitti. Vatandaşa senedini ödemedi. Bu kişiyi seçmeyin. Yanlış yoldasınız” dedi. Yurttaş, görevliler tarafından salon dışına çıkartıldı. Basın mensupları da salondan çıkartıldı. Olagan genel kurulu sonrası tek aday Ersin Akdoğan, şirketin yönetim kurulu başkanlığına seçildi.

Genel kurulda konuşan ve başkanlığa aday olan Mersin Bölge Sulama Birliği Başkanı Ersin Akdoğan, “Bir yerde iman, bir şey varsa, yapılamayacak bir şey yoktur. Ben özellikle proje insanıyım. Hiçbir zamanda yılmadım. Ben her zaman zor işlerin adamıyım. Buraya da ateşten gömleği giymeye bazı arkadaşlarımız cesaret edemezken, biz ekibimle burayı ayağa kaldıralım diye yola çıktık” diye konuştu.

Emekli ikramiyem 100 bin lirayı yatırdım

Görevlendirildiği divan başkanlığını yapmak istemeyen, Mustafa Yıldız da, emekli ikramiyesi olan 100 bin lirayı şirkete yatırdığını belirterek, ‘’Burada üye olanların çoğu asker, polis, memur, işçi kişiler. Hep gariban insanlar. Benim vicdanım el vermediği için divan başkanlığını yapmak istemedim. Bu kongre ile Orhan T.’yi aklamaya çalışıyorlar. Bizi dolandırdılar. 20 bin üye var. Bizi Çiftlik Bank gibi dolandırdılar. Ben 30 yıllık emekli tazminatımı 100 bin lira verdim, 1 lira geri almadım. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz. Bize ve buradaki mağdur insanlara acıyıp, bu durumdan kurtarsınlar’’ dedi.

Nerede bu inekler 55 yıllık emeğim gitti

Ekta Et ve Süt Ürünleri Anonim Şirketi’nin 2018 yılı olağan genel kurulu, şirketin bulunduğu çiftlikte yapıldı. Gergin geçen kurulda yerinden fırlayan ve dolandırıldığını ileri sürüp mağdur olduğunu belirten lokanta çalışanı Adem Kopan, “Ben 15 saat ateşin başında çalışarak o paraya kazandım. Size güvenerek o parayı getirdim, verdim. Yazık değil mi, ahırda inek yok. Nerede bu inekler? 55 yıllık emeğim gitti” dedi.

20 bin üyesinin içinde savcı, asker ve polisler var

Konya’nın Ereğli ilçesinde 2007 yılında Orhat T. tarafından yaklaşık 40 dönüm arazi üzerine kurulan Ekta Et ve Süt Ürünleri Anonim Şirketi, Sütbank adlı bir sistem oluşturdu. Sütbank’a katılmak isteyen üyelerden toplanan paralarla, iddiaya göre çiftliğe süt üretimi için büyükbaş hayvan alındı. Üyelere ise ödedikleri para karşılığı pay verilip, her ay hisseleri karşılığında süt parası alınacağı belirtildi. İlk zamanlar üyelere düzenli para ödendi; ancak son yıllarda aralarında asker, polis, avukat ve savcıların da bulunduğu 20 bin üyeye para ödenmemeye başlandı.