Gazete Vatan Logo

100. yılda gece nöbeti

1915’teki Ermeni Tehciri’nde hayatını kaybedenler için İstanbul, Diyarbakır, Bitlis, Batman başta olmak üzere birçok ilde anma etkinlikleri düzenlenecek. 24 Nisan akşamı da Taksim’de ‘gece nöbeti’ tutulacak

100. yılda gece nöbeti

Ermeni Tehciri’nin 100. yıl dönümünde yapılacak anmaların Türkiye’deki en önemli merkezleri İstanbul ve Diyarbakır olacak. İstanbul Kongre Merkezi’nde 22 Nisan’da Kardeş Türküler, Erkan Oğur, Ara Dinkjian’ın da olduğu yaklaşık 20 Türkiyeli ve Ermeni sanatçının ortak konseri var. 24 Nisan’da trenlerle tehcire gönderilen Ermeniler için Haydarpaşa Garı’nda yürünerek bir anma töreni düzenlenecek. 2011’de Batman’daki birliğinde bir arkadaşı tarafından vurularak öldürülen er Sevag Şahin Balıkçı, Şişli Gregoryen Mezarlığı’ndaki kabri başında anılacak. 24 Nisan akşamı ise Taksim’de önceki yıllarda da yapılan ‘gece nöbeti’ tutulacak. Bu yıl Diyarbakır’da da ilk kez anma düzenlenecek. 23 Nisan’da Diyarbakır’daki Surp Giragos Kilisesi’nde Eçmiadzin’de 1915 kurbanlarının aziz edilme töreniyle aynı anda Ermenistan ve diaspora kiliselerinden gönderilen mumlar yakılacak. Eçmiadzin Kilisesi’nde Tüm Ermeniler Katolikos’u II. Karekin’in yönettiği, eş zamanlı ayinle dünyadaki tüm Ermeni kiliseleri 1915’te ölenleri ‘aziz’ ilan edecek. Ayin için 100 kez çan çalınacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de çalmayacak

Türkiye Ermeni Patrikliği bu ortak ayine katılmayacak. Türkiye Ermenileri 24 Nisan sabahı Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi’nde Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın yöneteceği ayinde ‘aziz’ olarak kutsanan 1915’te ölenleri anacak. Ateşyan’ın ayinde ‘soykırım’ demeden ‘ortak acı’ anlayışına vurgu yapacağı belirtiliyor.