Potasyum deposu besin o kişiler için kabusa dönüşüyor! Nefes darlığı ve tansiyon düşüklüğü sonrası bayılma
Yüksek miktarda potasyum içeriyor, kan basıncını dengeliyor. Koruyucu antioksidan özelliklere sahiptir, gözleri korumada önemli bir rol oynuyor. Lif bakımından oldukça zengindir, kan şekerini dengeliyor. Yıllarca yanlış tüketmişiz ,faydasını ve lezzetini 5 katına çıkarıyor. Antep fıstığı sevenleri alerji konusunda uyaran Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğba Songül Tat ise "Antep fıstığı tükettikten sonra kaşıntı, kabarıklık, nefes darlığı, ishal, tansiyon düşüklüğü hatta bayılma gibi bir şikayet varsa, mutlaka alerji hekimine başvurmalarını önermekteyiz" dedi.

Antep fıstığının bilinmeyen zararı ortaya çıktı. Doç. Dr. Tuğba Songül Tat, besin alerjisinin genellikle çocukluk döneminde başladığını ancak erişkinlik döneminde de artan sıklıkla görüldüğünü belirterek Antepfıstığı tüketenlere uyarılarda bulundu.

Besin alerjisi her yaştan, ırktan ve sosyoekonomik düzeyden insanı etkileyebildiğine vurgu yapan Doç. Dr. Tat, besin alerjisinin bu nedenle tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini ifade etti.

Doç. Dr. Tuğba Songül Tat, erişkin dönemde alerjik reaksiyona neden olan gıdaların sıklıkla, yer fıstığı, fıstık, kaju, ceviz, balık, kabuklu deniz ürünleri, şeftali ve süt olduğunu belirterek, "Gaziantep’te özellikle de bu bölgede Antep Fıstığı alerjisini de artan sıklıkla görmekteyiz. Ancak her türlü besin, besin alerjisine sebep olabilmektedir.

Eğer bir kişide belirli bir besini tükettikten sonra kaşıntı, kabarıklık, nefes darlığı, ishal, tansiyon düşüklüğü hatta bayılma gibi bir şikayet varsa, mutlaka alerji hekimi tarafından değerlendirilmek üzere başvurmalarını önermekteyiz. Bir kişi bir seferde çok sayıda besini birlikte tükettiği için besin alerjisinin tanısının konması zor olabilmekte, ancak hem deri testleri, hem de kan testlerini yaparak, suçlu olan besini kolaylıkla bulabilmekteyiz.

Eğer suçlu olan besin bulunup, diyetten çıkarılmazsa, sonraki dönemlerde suçlu besinin tüketilmesi ile çok ciddi, hayatı tehdit eden reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu nedenle belirtiğimiz şikayetleri olan hastalara, besin alerjisi açısından değerlendirilmek üzere hastanemize başvurmalarını önermekteyiz” diye konuştu.

NTEP FISTIĞININ FAYDALARI
Hepimizin severek kuruyemiş olarak tükettiğimiz Antep fıstığının insan sağlığına saymakla bitmeyen inanılmaz faydaları vardır. Gastronomi şehrimiz Gaziantep' in verimli topraklarından yetişen bu kuruyemiş tam şifa deposu. İşte Antep fıstığının faydaları...

Sakız ağacıgiller familyasından kabuklu bir meyve olan Antep fıstığı saymakla bitmeyen faydalara sahip. İsmini ilk üretiminin yapıldığı Gaziantep ilinden alan Antep fıstığı, bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinmektedir. Uzmanlara göre Antep fıstığı “tüketici dostu” atıştırmalıklardan. Çünkü kabuklarını açmakla uğraşırken ne kadar yediğinizin de farkına varıyorsunuz. Bu sayede kendinizi durdurabiliyorsunuz. Aynı zamanda kabuklu antep fıstığı ayıklanmış olarak satılanlara göre tazeliğini daha uzun süre koruyor ve daha lezzetli oluyor. Ayrıca kabuklarını ayıklarken harcadığınız enerji bir Antep fıstığından alacağınız enerjinin %41’ini kullanmanız anlamına geliyor. Kabuğundaki lif sayesinde mide zarını korur ve midede oluşan asit oranını dengeler.

Bağırsaklardaki florasayı koruyarak sindirimi rahatlatır. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi sağlık sorunlarının riskini azaltır. İçerdiği E, C ve B vitaminleri böbrek ve meshane bölgesinde oluşan kumların daha rahat dökülmesini sağlar.

ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN
Antep fıstığına eşsiz yeşil ve mor rengini veren pigmentler, koruyucu antioksidan özelliklere sahiptir. Tüm ağaç yemişleri arasında antep fıstığı bu bileşiklerde özellikle yüksektir.

SAĞLIKLI KALP
Çoğu kuruyemişle karşılaştırıldığında antep fıstığının yağ ve kalori içeriği daha düşüktür ve en yüksek miktarda potasyum içerir. Özellikle tümü kardiyovasküler sağlığı destekleyen fitosteroller açısından zengindirler. Antep fıstığı ayrıca kan basıncını düşürücü bileşik olan nitrik okside dönüştürdüğümüz amino asit L-arginin için de yararlı bir kaynaktır.

GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLEYEBİLİR
Antep fıstığı, yaşlandıkça gözleri korumada önemli bir rol oynayan iki antioksidan olan lutein ve zeaksantini makul seviyelerde sağlayan tek yemiştir.

KİLO YÖNETİMİNİ DESTEKLEYEBİLİR
Antep fıstığı, bir kilo yönetimi programına yararlı bir katkı olabilir ve diğer birçok yemişten daha düşük kalori ve yağ içeriğine sahip olmasının yanı sıra, net metabolize edilebilir enerji içeriği de düşüktür. Bu da, tüm kalorilerini sindirip emmediğimiz anlamına gelir. Lif bakımından zengin oldukları için tok ve tok kalmamıza da yardımcı olurlar.

KAN ŞEKERİ SEVİYELERİNİ YÖNETEBİLİR
Antep fıstığı lif, sağlıklı yağlar ve koruyucu antioksidanlar açısından zengindir, bu nedenle dengeli bir diyete yararlı bir katkı olmalarını beklemek mantıksız değildir. Sağlıklı yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalar, yüksek karbonhidratlı bir öğüne antep fıstığı eklemenin genel kan şekeri tepkimizi azaltabileceğini düşündürmektedir.