Mısır piramidinin içine girdi, nefesi kesildi! | 'Acil çıkışı yok, zifiri karanlıkta kaldım' Pisagor, Arşimet ve Öklid yokken onlar dimdik ayaktaydı!
Antik dünyanın günümüze kalan şaheserlerinden Mısır piramitleri gizemini koruyor. Günümüzde piramitin üzerinden geçen kuzey-güney yönlü hat, yerküre üzerinden geçen en uzun hava yolu olarak kullanılmaktadır. Kahire'nin güneyindeki Bent Piramidi'ne giren gezgin Mayfair, yaşadığı korkutucu deneyimi takipçileriyle paylaştı.

Kadim bir Mısır atasözüyle başlayalım: İnsanoğlu zamandan korkar, zaman ise piramitlerden... Sahiden de M.Ö. 2600'lü yıllardan kalan ve yapımı hala gizemini koruyan Mısır piramitleri ezber bozan özellikleri var. Görmek ile bakmak arasındaki farkın bu kadar netlestiği kadim bir lütuftur, piramitler.
Piramitler dev bir güneş saatidir. ekim ortasıyla mart başı arasında düşürdüğü gölgeler mevsimleri ve yılın uzunluğunu gösterir. Piramiti çeviren taş levhaların uzunluğu, bir günün gölge uzunluğuna eşittir.

Yapımında kullanılan taş blokların nasıl taşındığına dair binlerce teori vardır ancak net bir açıklama henüz yok. Dönemin dini inançlarını temsil ettiği söylenen piramitler, Mısırlıların ölümden sonraki yaşam anlayışına dair bilgiler sunuyor.
Gezgin Sam Mayfair, Mısır'da Bent Piramidi'nin içine yolculuk yaparak bu özel anları takipçileriyle paylaştı.

Kahire'nin 40 km güneyinde bulunan Giza bölgesinde bulunan Bent Piramidi, M.Ö. 2600'lü yıllarda Firavun Snefru tarafından inşa ettirildi. Alüvyonlu ve yumuşak bir maddeden inşa edildiği için sağlamlığından endişe edilen yapım, üst bölümde yapılan açı çalışmasıyla güçlendirildi.
Mayfair, Bent Piramidi'nin yaptığı yolculuğu şöyle özetledi: “Bent’e bir grup gezginle gitmeye karar verdik. Bazısı yapıya yaklaştıkça korkmaya başladı. Onlara hak veriyorum çünkü bu biraz ürkütücüydü” dedi.
"Girişten zemine kadar 85 metrelik dik bir tünel sizi karşılıyor. Bazı bölümleri sürünerek geçmek zorundasınız. Bu tünel o kadar uzun ki çıkamayacağımı düşündüm. "

Odaya ilk girdiğinde aşırı terli ve yorgun olduğunu söyleyen gezgin, "Birinci odadan tüneli takip edip ikinci odaya geçtim. Amonyak kokusu çok bunalttı. Bu sanırım geçmişte piramitte yaşamış hayvanlara ait"
Mısır'ın en zor ve klostrofobik piraminin Bent olduğunu söyleyen Mayfair, "Sonunda dışarı çıktığınızda büyük bir başarı duygusu vücudunuzu kaplıyor" dedi.

YAPININ ACİL ÇIKIŞ KAPISI YOK
Klostrofobisi olanların kesinlikle içeri girmemesini tavsiye eden Sam Mayfair, "İçeride acil çıkış kapısı yok. Elektrik kesilirse zifiri karanlıkta kalabilirsiniz" dedi.
Piramitlerin ziyaretin tehlikeli olduğunu söyleyen Sam Mayfair, “Herhangi bir antik yapıyı keşfetmekte, özellikle de piramit kadar eski bir yapıyı keşfetmekte her zaman tehlike vardır. Ancak benim için bunların hepsi bilinmeyene doğru yolculuğun bir parçası” dedi.

Mısır piramitlerinin ezber bozan özellikleri
- Gize'nin 3 piramiti aralarında bir pisagor üçgeni oluşturacak şekilde düzenlenmiştir. üçünün birbirine oranı net olarak 3:4:5' tir.- Gize'den geçen boylam dünyanın denizleriyle anakaralarını iki eşit parçaya böler. bu boylam ayrıca kara üstünden geçen en uzun kuzey-güney yönlü boylam olup bütün yer küresinin uzunluğuna ölçümünde doğal sıfır noktasını oluşturur.- Piramitin yüksekliğiyle çevresi arasındaki oran, bir dairenin yarı çapıyla çevresi arasındaki orana eşittir.

- Piramit dev bir güneş saatidir. ekim ortasıyla mart başı arasında düşürdüğü gölgeler mevsimleri ve yılın uzunluğunu gösterir. piramiti çeviren taş levhaların uzunluğu, bir günün gölge uzunluğuna eşittir.- Piramitin dörtgen biçimli tabanının kenar uzunluğu 365,342 mısır endazesine ( ölçü birimi ) denk gelir. bu sayı tropik güneş yılındaki toplam gün sayısıdır.- Piramitin tabanının yüzeyi anıtın yarısının iki katına bölündüğünde pi=3,1416 sayısı elde edilir.- Piramitin dört yüzünün toplam yüz ölçümü, piramit yüksekliğinin karesine eşittir.

- Ve günümüzde piramitin üzerinden geçen kuzey-güney yönlü hat, yerküre üzerinden geçen en uzun hava yolu olarak kullanılmaktadır.