Memur maaşlarına ve emekli aylıklarına büyük zam! Yeni maaşlar kuruşu kuruşuna hesaplandı, yüzde 41...
Emekli aylıkları ve memur maaşları ile ilgili son dakika gelişmesi! Milyonlar bekliyordu. Ve netlik kazandı. Açıklamalar art arda geldi. Yeni maaşlar kuruşu kuruşuna hesaplandı. Memur ve emeklisinin beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesine ilişkin çalışma tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, taslak metni Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak. Erdoğan'ın önerileri de dikkate alınarak metne son şekli verilecek. Yasa teklifi daha sonra Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Milyonların maaş ve ikramiyelerinde artış sağlayacak 3600 ek gösterge düzenlemesi kimleri kapsayacak? Kimin maaşı ne kadar artacak? Belli oldu. Emekli ve memurlar bir yandan da temmuz zammı için beklemede. Cuma günü açıklanacak enflason rakamlarının ardından yeni maaşlar ortaya çıkacak. Nisan 2022 enflasyon oranı sonrası SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları için 4 aylık zam oranı yüzde 31,71 olarak, memur maaşları için bu rakam yüzde 31,21 olarak şimdiden kesinleşti. TÜİK bu Cuma günü Mayıs ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Yeni oran sonrası 5 aylık enflasyon farkı ile temmuz zammı büyük oranda netleşecek. Öte yandan Merkez Bankası mayıs ve haziran ayı için enflasyon beklentisi için anket sonuçlarını açıkladı.'En düşük emekli ve memur maaşı temmuz zammı ile ne kadar olacak' sorusu da yanıt buldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarına ne kadar zam yapılacağını meraj ediyor. Yeni zam tahminleri geliyor. Eğer ilk 6 aylık enflasyon yüzde 41 olarak gerçekleşirse, ocakta maaşları yüzde 25, 47 artan SSK ve Bağ-Kur emeklileri temmuzda 41 zam alabilecek. İşte 3600 ek gösterge düzenlemesi ve temmuz zammı ile ilgili gelen son dakika haberlerinin ayrıntıları...

Milyonların merakla beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesi tamamlandı. Yasayla hemşire, din görevlisi, polis ve öğretmenlerin maaş, emekli maaşı ve ikramiyeleri artacak. Öte yandan; Kariyer mesleklere 600-800 puan eklenecek. Şube müdürleri, daire başkanları hiyerarşiye göre gösterge alacak.

3600 EK GÖSTERGEDE SON DAKİKA GELİŞMESİ!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında hükümet temsilcileri ve Memur-Sen yetkilileri ile bir araya geldi.

2200-3600 ve 3600-4800 ek göstergeler arasında yeni kademeler getirilmesini içeren talebini komisyona sundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞN'A SUNULACAK
Son görüşmelerin ardından 3600 ek göstergede çalışma tamamlandı. Hazırlanan taslağın bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması bekleniyor.

EK GÖSTERGE ARTIŞI NE KADAR OLACAK?
Bakanlık, metni Memur-Sen'in 2200-3600 ve 3600-4800 ek göstergeler arasında yeni kademeler ve buna bağlı olarak yeni tazminat yansıtma oranları oluşturulmasını içeren talebiyle birlikte sivil örgütlerin de görüşlerini alarak şekillendirdi.

Taslakta hemşire, polis, din görevlisi, öğretmen meslekleri dışındaki unvanların ek göstergelerinin de 600-800 puan arasında artması bekleniyor. Milyonların dört gözle beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesiyle maaşların yanı sıra emekli aylıkları ve ikramiyeleri de artacak.

ARA KADEME TEKLİFİ
Memur-Sen, bakanlığa sunduğu çalışmada 2200 ila 3000 ve 3000 ila 3600 arasında iki kademe eklenmesi istenirken, bu kademelere bağlı olarak yeni tazminat yansıtma oranları oluşturdu. Yine mevcut durumdaki 3600 ile 4800 kademesinin de yeniden düzenlenerek, 3600 ila 4200, 4200 ila 4400 ve 4400 ile 4800 olmak üzere üç ara kademe eklenmesi öngörülüyor.

Genel müdür yardımcısı, üniversite genel sekreter yardımcısı, il, bölge ve şube müdürü gibi bazı unvanlar, görevin önemi ve hiyerarşik yapı dikkate alınarak ek gösterge cetvelinde daha üst gruplara yükseltilecek. Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan kamu görevlileri için eğitim durumu da dikkate alınarak ek gösterge rakamı üzerinde çalışılıyor.

EMEKLİ AYLIĞI DA ARTACAK
Kariyer mesleklere 600-800 puan eklenecek. Şube müdürleri, daire başkanları hiyerarşiye göre gösterge alacak. Unvanlardaki dengesiz ek göstergeler düzeltilirken, yönetici, avukat, teknik hizmet, genel idare sınıfı, göstergesi olmayan personel de dikkate alınacak.

Ek göstergeden yararlanan, ancak öğrenim nedeniyle birinci dereceye gelenlerin yararlanması için yansıtma oranlarında farklılık yapılacak. Düzenleme daha önce emekli olanların ikramiyelerini etkilemeyecek, yasa çıktıktan sonra emekli aylıkları artacak.

ERKEN EMEKLİLİK...
Erken emeklilik milyonlarca çalışanın hayali olup bunun için hangi yolların izleneceği de en çok merak edilen konuların başında geliyor. Emeklilik öncesi farklı sigorta sicil numaralarının mutlaka birleştirilmesi gerekiyor. Sicil birleştirme talebinde bulunmak aylık bağlama süresini kısaltacağı gibi, hak kayıplarını da önlüyor.

3600 EK GÖSTERGE İLE NELER DEĞİŞİYOR?
Ek gösterge çalışması ile polis, din görevlisi, öğretmen ve hemşire dışında kalan diğer unvanların ek gösterge rakamları 500-750 arası artırılacak. Genel Müdür yardımcısı, üniversite genel sekreter yardımcısı, il müdürü, bölge müdürü ve şube müdürü gibi tespit edilen bazı unvanlar, görevin önemi ve hiyerarşik yapı dikkate alınarak ek gösterge cetvelinde daha üst gruplara çıkartılacak.

Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan kamu görevlileri için eğitim durumu da dikkate alınarak ek gösterge rakamı üzerinde çalışılıyor. Böylece yardımcı hizmetler sınıfına da ek gösterge verilmiş olacak.

MEUR-SEN NE İSTİYOR?
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, 3600 ek gösterge düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı. 3600’ün altındaki göstergeler için eş değer bir şekilde tazminat yansıtma oranı artışı yapılması gerekliliğine dikkat çeken Yalçın'ın açıklamaları şöyle:

- Ek Gösterge Düzenlemesinde Genel Memnuniyetin Yolu Tazminat Yansıtma Oranlarını Yükseltmektir Kamu görevlilerinin ek göstergelerini gözden geçirmek ve adaletli bir düzenleme ile genel memnuniyet üretmek için gösterge kadar önemli bir diğer formül,Tazminat Yansıtma oranlarıdır.

- Ek Gösterge artışı yapmak emekli maaşı ve emekli ikramiyesini artırmak için son derece önemlidir. 3600’ün altındaki göstergeler için eş değer bir şekilde tazminat yansıtma oranı artışı yapılmaz ise genel memnuniyet için önemli bir konu sorunlu bir konuya dönüşür.

- 3600 Ek Gösterge ve Göstergelerin yeniden düzenlenmesi amaçlı yapılan talep alma amaçlı toplantılarda,sadece belli meslek guruplarını değil tamamını kapsayacak şekilde tüm detaylarıyla beklentiyi aktardık. Talep ve beklentileri dikkate almış bir çerçevede teklifi bekliyoruz.

- Teklifin de yapılacağı üçüncü toplantıyı Mayıs ayı içerisinde yapmak hedefiyle süreç işledi.“Toplantı ne zaman” soruları sorulmaktadır.Toplantının zamanını Bakanlığın hazırlıkları ve vereceği tarih belirleyecektir. Sosyal taraf olarak önemli oranda söyleyeceklerimiz paylaştık.

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan son günlerde en çok gündemde olan 3600 ek gösterge ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?
Unvan, sınıf, hizmet ve derecelere göre farklılık gösteren ek gösterge, bir başka adıyla da katsayı, devlet memurlarının çalışırken ki maaşlarının, emekli ikramiyelerinin ve emekli maaşlarının hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi. Emeklilik maaşı ve ikramiyesi bu hesaba göre yapılıyor. Ek gösterge arttıkça maaş ve emekli ikramiyesi de artıyor. Göstergesi 3600 olan bir memur, 2500 olana göre daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alıyor.

KİMLERİ KAPSAYACAK?
Öğretmen, hemşire, din görevlisi, polis ve yönetici konumunda olan memurları ve bu pozisyondan emekli olanları kapsayacak.

DİĞER UNVANLAR DA EK GÖSTERGE ARTIŞINDAN YARARLANACAK MI?
Şöyle yararlanacak. Düzenlemeyle memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek ve bazı meslek gruplarındaki kademeler değişecek. Daha açık bir anlatımla, belirli kesimlerin ek göstergesi 3600’e çıkartıldığında avukatlar, il müdürleri, şube müdürleri gibi bazı gruplar bundan olumsuz etkilenecek, haksızlık yaşanacak. Bu nedenle ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Bu da yeni ek göstergeler yaratacak. Örneğin, kimi memurların ek göstergeleri 4000, kiminin 4800’e, kiminin 6000’e kadar çıkacak.

EK GÖSTERGE İŞÇİLERİ DE KAPSAYACAK MI?
Hayır, sadece memurları kapsıyor, SSK’lı ya da Bağ-Kurları kapsamıyor.

MAAŞLARI NASIL ETKİLEYECEK?
Ek gösterge artışı hem çalışırken ki maaşları etkileyecek hem de emekli maaşlarını etkileyecek ancak asıl etkisi emekli maaşlarına olacak. Ek gösterge düzenlemesi sonrası çalışan memurların maaşları 100-200 lira arasında artacak. Emeklilerin maaşlarında ise yüzde 20 oranında artış olacak. Örneğin, 5.200 lira emekli maaşı alan bir öğretmenin maaşı ek gösterge artışı sonrası 6.240 liraya çıkacak. Aynı şekilde emekli maaşı 5.700 lira olan polis memuru ek gösterge düzenlemesi sonrası 6.840 lira olacak. Ek göstergede yapılacak düzenleme diğer kademeleri de etkileyeceğinden o kademelerdeki memur emeklilerinin maaşlarında da artış olacak. Ancak bu artış 3600 ek gösterge kadar maaşlara yansımayacak. Örneğin, 3600 ek gösterge ile emekli olmuş ve 6.250 lira alan bir il müdürünün düzenleme sonrası maaşı 7.188 lira çıkacak.

DÜZENLEME EMEKLİ İKRAMİYELERİNİ ETKİLEYECEK Mİ?
3600 ek gösterge düzenlemesinin önemli bir etkisi de emekli ikramiyelerinde olacak ve 20 bin ila 30 bin lira arasında artış getirecek. Çalışma yılına göre bu rakam 35 bin liraya kadar çıkabilecek. 25 yıllık bir hizmeti olan kamu görevlisinin ikramiyesinde 24-26 bin liraya yakın bir artış olacak. 25 yıl çalışıp 220 bin lira ikramiye alacak bir kamu görevlisinin, 3600 ek gösterge sonrası ikramiyesi 244 bin liraya çıkacak. 2008 öncesi memuriyete başlayanlarda 3600 ek göstergenin etkisi ise maaştan çok emekli ikramiyesi ve emekli maaşında görülecek, ikramiyeyi ve maaşı artıracak. Düzenleme ile diğer memurların da ek göstergeleri değişeceğinden, göstergeleri değişen memurların ikramiyelerinde de benzer artışlar olacak.

EMEKLİ OLMUŞ MEMURLAR DÜZENLEME SONRASI İKRAMİYE FARKI ALACAK MI?
Önceden emekli olmuş ve ikramiyesini almış memur, yeni düzenleme yapıldığında ikramiye farkı almayacak ama emekli maaşı artacak.

3600 EK GÖSTERGE HANGİ NOKTADA, DÜZENLEME NE ZAMAN ÇIKACAK?
Görüşmeler tamamlandı, düzenlemenin içeriği de netleşti. Önümüzdeki günlerde açıklanacak. Enflasyon açıklanıp da memur ve emeklilerinin temmuz zamları netleştikten sonra düzenleme Meclis’e gönderilecek.

3600 EK GÖSTERGE SONRASI KİMİN MAAŞI NE KADAR DEĞİŞECEK?
Genel Müdür
Mevcut ek gösterge: 6400
Düzenleme sonrası ek gösterge: 6800
Mevcut emekli maaşı: 14.217
Mevcut emekli ikramiyesi: 303.736

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 14.295
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 303.561

Genel Müdür Yardımcısı
Mevcut ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4800
Mevcut emekli maaşı: 9.800
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 10.407
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 269.304

Üniversite Genel Sekreteri
Mevcut ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4300
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.999
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 252.352

Fakülte Sekreteri
Mevcut ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408

Daire Başkanı
Mevcut ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4300
Mevcut emekli maaşı: 9.310
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 9.447
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 252.352

Şube Müdürü
Mevcut ek gösterge: 2200
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408

Kariyer Uzmanları
Mevcut ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4200
Mevcut emekli maaşı: 9.310
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 9.428
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 251.646

Avukat
Mevcut ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408

İl Müdürü (Ankara-İstanbul-İzmir)
Mevcut ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4000
Mevcut emekli maaşı: 6.861
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.940
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 250.233

İl Müdürü
Mevcut ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4000
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.940
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 250.233

Polis
Mevcut ek gösterge: 2200
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.571
Mevcut emekli ikramiyesi: 200.258

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.840
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 250.408

Öğretmen
Mevcut ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408

Hemşire
Mevcut ek gösterge: 2200
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408

Din Görevlisi
Mevcut ek gösterge: 2200
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258

Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408

MEMURA FARK EMEKLİYE ZAM
Milyonlarca memur, emeklinin gözü temmuz zammında. Temmuz'da; SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu yılın ilk yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memurlara ve memur emeklilerine ise yüzde 7 artış ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 7,5'i aşan kısmı kadar fark yansıtılacak..

İlk 4 aylık enflasyon yüzde 31,71 olarak gerçekleşti. Gözler kesin oran için Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarına çevrildi çevrildi. Merkez Bankası'nın Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi ise ipucu verdi..

Ankette Mayıs enflasyonu yüzde 3,97, Haziran enflasyonu yüzde 2,97 olarak tahmin edildi..

MEMURA YÜZDE 33,5 ENFLASYON FARKI
Yani ilk 6 aylık enflasyon yüzde 41 olarak gerçekleşecek. Bu tahmin gerçekleşirse, Ocak'ta maaşları yüzde 25, 47 artan SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz'da 41 zam alabilecek..

İlave iyileştirme ile Ocak zamları yüzde 30,95'e çıkan memurlar ve memur emeklileri ise bu dönemde yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı ile yüzde 33,5 enflasyon farkı alacak. Böylece memurların ve memur emeklilerinin Temmuz zammı yüzde 40.5 olacak..

MAAŞLAR NASIL DEĞİŞECEK?
Tahmin tutarsa en düşük memur maaşı 6 bin 429 liradan 9 bin 32 liraya yükselecek..

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?
En düşük emekli aylığı ise memurlarda 4 bin 289 liradan 6 bin 27, esnafta 2 bin 948 liradan 4 bin 157, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 3 bin 292 liradan 4 bin 642 liraya çıkacak..

MESLEKLERE GÖRE YENİ MAAŞLAR ŞU ŞEKİLDE OLACAK
Genel Müdür: (1/4)
Mevcut: 21.330
Yüzde 31.21 zamlı: 27.987
Yüzde 40.5 zamlı: 29.968

Şube müdürü (Üniversite mezunu, 1/4)
Mevcut: 11.188
Yüzde 31.21 zamlı: 14.679
Yüzde 40.5 zamlı: 15.719

Memur (Üniversite mezunu, 9/1)
Mevcut: 6.854
Yüzde 31.21 zamlı: 8.993
Yüzde 40.5 zamlı: 9.629

Kaymakam 1. sınıf (1/4)
Mevcut: 19.510
Yüzde 31.21 zamlı: 25.599
Yüzde 40.5 zamlı: 27.411

Başkomiser (3/1)
Mevcut: 11.162
Yüzde 31.21 zamlı: 14.645
Yüzde 40.5 zamlı: 15.682

Polis memuru (8/1)
Mevcut: 9.706
Yüzde 31.21 zamlı: 12.735
Yüzde 40.5 zamlı: 13.636

Uzman doktor (1/4)
Mevcut: 13.312
Yüzde 31.21 zamlı: 17.466
Yüzde 40.5 zamlı: 18.703

Hemşire- (Üniversite mezunu, 5/1)
Mevcut: 8.351
Yüzde 31.21 zamlı: 10.957
Yüzde 40.5 zamlı: 11.733

Mühendis (1/4)
Mevcut: 11.440
Yüzde 31.21 zamlı: 15.010
Yüzde 40.5 zamlı: 16.073

Teknisyen - (Lise mezunu, 11/1)
Mevcut: 7.132
Yüzde 31.21 zamlı: 9.357
Yüzde 40.5 zamlı: 10.020

Profesör (1/4)
Mevcut: 18.369
Yüzde 31.21 zamlı: 24.101
Yüzde 40.5 zamlı: 25.808

Araştırma görevlisi (7/1)
Mevcut: 10.809
Yüzde 31.21 zamlı: 14.182
Yüzde 40.5 zamlı: 15.186

Vaiz (1/4)
Mevcut: 9.003
Yüzde 31.21 zamlı: 11.812
Yüzde 40.5 zamlı: 12.649

Avukat (1/4)
Mevcut: 10.934
Yüzde 31.21 zamlı: 14.346
Yüzde 40.5 zamlı: 15.362

TABAN MAAŞLARI NASIL DEĞİŞECEK?
4 aylık enflasyon rakamları yüzde 31,71, memur zam oranı ise yüzde 31,21 olarak kesinleşmişti. Buna göre;

MEMUR EMEKLİLERİNİN MAAŞLARI
Müşteşar (1/1) - 15459 - 20284 - 21720
Genel Müdür (1/1) - 13664 - 17929 - 19198
Şube Müdürü (Lisans - 1/4) - 5243 - 6879 - 7366

Memur (Lisans - 1/4) - 5130 - 6731 - 7208
Öğretmen (1/4) - 5275 - 6921 - 7411
Kaymakam 1. Sınıf (1/4) - 8956 - 11751 - 12583

Polis memuru (8/1) - 5456 - 7158 - 7666
Hemşire (Lisans - 1/4) - 5128 - 6828 - 7205
Mühendis (1/4) - 6433 - 8441 - 9038

Teknisyen (Lise-1/4) - 4477 - 5874 - 6290
Profesör (1/4) 12238 - 16057 - 17194
İmam-hatip - 5275 - 6921 - 7411
Avukat (1/4) - 5275 - 6921 - 7411

SSK-BAĞ-KUR EMEKLİ ZAM ORANI NE KADAR OLACAK?
Ocak-şubat-mart ve nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan 4 aylık enflasyon verisine göre SSK-Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranı yüzde 31,71 olarak hesaplandı

Bu rakama mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamının eklenmesi ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranı netleşecek.

Açıklanan enflasyon oranlarının eklenmesi ile emeklilerin alacağı zam oranın yüzde 35'i aşması hatta % 40'a yaklaşması bekleniyor.

En düşük emekli aylığı ise memurlarda 4 bin 289 liradan 6 bin 27, esnafta 2 bin 948 liradan 4 bin 157, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 3 bin 292 liradan 4 bin 642 liraya çıkacak..

Ocakta en düşük aylık Bağ-Kur tarım emeklilerinde 2 bin 343, 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarda 2 bin 41 liraya çıkmış, taban aylık düzenlemesiyle 2 bin 500 liraya tamamlanmıştı..

Temmuzda bu maaşlar enflasyon tahminine göre Bağ-Kur tarımda 3 bin 303, 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarda 2 bin 878 liraya yükselecek..

GÖZLER EK İYİLEŞTİRMEDE
Memurlar ve emekliler kesin zam oranını 4 Temmuz'da öğrenecek. Ayrıca Ocak ayındaki gibi SSK ve Bağ- Kur emeklilerinde taban aylıkların daha da yükseltilmesi, memurlara ve memur emeklilerine ise refah payı verilmesi bekleniyor..

Taban aylıkların 3 bin lirayı aşacağı, 3 bin 500-4 bin lira aralığına yükseleceği tahminleri dikkat çekiyor..

TABAN MAAŞLARI NASIL DEĞİŞECEK?
4 aylık enflasyon rakamları yüzde 31,71, memur zam oranı ise yüzde 31,21 olarak kesinleşmişti. Buna göre;.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ
TABAN AYLIK (TL) - MEVCUT - YÜZDE 31,71 - YÜZDE 41
SSK (2000 öncesi) - 3293 - 4337 - 4643
SSK (2000 sonrası) - 2041 - 2689 - 2878