Emekli ve EYT’li milyonları ilgilendiriyor! Maaş ve ikramiye kararı…
Emekli, EYT’li, işçi, memur, ev kadını herkes merak ediyordu. Emekli, maaşı, ikramiyesi, EYT düzenlemesi, kıdem tazminatı ile ilgili her şeyi tek tek açıkladı. Sosyal Güvenlik Kurumu primsiz bildirilen sigortalılık tescillerini emeklilik hesabında dikkate almıyor. Sigortalı olduğunuz dönemlerde adınıza tarım sigortası borcu yersiz çıkarılmış. Kuruma ilgili dönemlerde sigortalı olduğunuzu, yersiz ödemiş olduğunuz tarım sigortası primlerinin iade edilmesine ilişkin bir dilekçe verin. İsteğe bağlı ödemeleriniz 1260 günü geçmediği sürece 4/b kapsamında alınmazsınız. Vatan gazetenizi sıklıkla okumaktayım, bilgi anlamında yardımlarınızı rica ederim. Merhaba, yazılarınız sayesinde bilgilenmemizi sağladığınız için teşekkür ederim. Yaşım 48 ,5525 gün ve 52 yaşa tabiyim. 4 A 4350 günüm var. Askerliğimi alırsam ve kalan 960 günü 4 b isteğe bağlı sigorta ödersem 4 A dan emekli olabilirim diye biliyorum. Bu doğru mu? Emekli maaşım tüm primlerim 4 A dan ödenmişe göre çok düşük olur mu? gibi çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı yazarımız Mert Nayır yanıt verdi…

İşçi, memur, dul, yetim, emekli, emekli, bu sorulara yanıt arıyor, uzmanasor@gazetevatan.com adresine sorularınızı yollayın uzmanlarımız yanıtlasın. İşte o sorular ve yanıtları…
Ben 35 yıllık öğretmen emeklisiyim. 27/06/1991 ücretsiz izine ayrılıp askere gittim. Üç aylık temel eğitimi yapıp 23/08/1991 de er öğretmen olarak eski görev yerimde göreve başladım.16/07/2020 de emekliye ayrıldım. Hizmet yılım 34 yıl 1ay 14 gün. Ancak 32 yıl üzerinden ikramiye aldım. Daha sonra er öğretmen askerlik süremi dilekçe vererek ikramiyemi alacağım. Ancak ikramiyede tam yıl olmayınca hesaplanmıyormuş.
4/c sigortalılarının emekli ikramiyeleri 5434 sayılı kanunun 89. Maddesine istinaden ödenmektedir. İlgili kanunun 89.maddesinde; ‘Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4’üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir’ şeklinde belirtilmektedir.

10 .03.1973 doğumluyum 1993 de askerlik yaptım 19 ay 1.1.1991ssk girişim var pirimim 1970 gün Bağ-kur pirimim 1705 gün ödedim 409 günde Bağ-Kur’a borcum var EYT’den yararlanır miyim nasıl ve ne zaman emekli olurum halen SSK’lıyım. Şenol.T teşekkürler
Son 7 yıllık hizmetiniz Bağkur mu SSK kapsamında mı belirtmemişsiniz, her iki seçeneği de kısaca özetleyelim. 4/a kapsamında 52 yaş 5525 prim günü şartına tabisiniz. Son 7 yıllık hizmetinizin 1261 günden fazlası 4/a ise 3600 gün ile ileri yaştan emeklilik koşullarından da faydalanırsınız. Son hizmetleriniz Bağkur kapsamında ise 9000 prim günü şartı aranır yada 5400 prim günüyle ileri yaştan emeklilik koşullarından faydalanırsınız. Toplam hizmetleriniz 3675 prim günü yapmaktadır, askerlik borçlanması ile bu süreyi 450 gün daha arttırarak 4125 güne çıkarabilirsiniz. Ödemediğiniz Bağkur sürelerinizi de öderseniz 4534 gününüz olur, eksik kalacak olan 866 günü de Bağkur kapsamında ya da 4/a kapsamında çalışarak tamamlamanız gerekir. EYT kapsamında yasa düzenlemesi yapılırsa faydalanabilirsiniz.

Merhaba, e-Devlet uygulaması üzerinden kontrol ettiğimde sigorta girişim 01.10.1995 olarak gözükmekte 5.876 gün sigorta primim bulunuyor ancak telefon ile aradığımda sigorta girişimin 12.05.1997 olarak gözükmekte yanlışlığı düzeltmem için SGK’ya gitmem gerektiğini belirtiyorlar bunu ispatlamak için elimde bir belge yok 31.12.2020 tarihinde işten ayrıldım halen çalışmıyorum 01.01.1979 doğumluyum SGK ya gideceğim ancak bu durumda EYT den yararlanabilir miyim desteğinizi rica ederim şimdiden teşekkürler..
E-devlette görünen başlangıç muhtemelen işe girişiniz yapılmış ancak prim ödemesi yapılmamış bir bildirim olabilir veya staj başlangıcı da olabilir. Staj sigortası ise sayılmaması normal ancak işe giriş yapılmış, prim ödemesi yapılmamışsa dava yoluna giderek o tarihe ait girişinizi işletebilirsiniz. EYT ile ilgili bir yasa çalışması yapılırsa faydalanabilirsiniz.

Merhaba, iyi çalışmalar dilerim. Eşim ev hanımı, eşimi emeklilik hakkı kazandırmak istiyorum. Öncesinde SGK'lı çalışan olarak SGK primleri yaklaşık 6 yıl kadar ödenmiş durumda. Bundan sonra çalışmayacak, bu durumda SGK kapsamında primler ödeyerek emeklilik hakkı kazanmasını istemekteyiz. Eşim zaman zaman tarım işlerinde akrabalarımıza ait tarlalarda hizmet görmekte, bu nedenle tarım sigortası, Ek-5 vb. sigortalar kapsamında prim ödemeye devam edebilir miyiz? Bunun için SGK ile görüşmemiz halinde hangi sigorta kapsamında prim ödeme talebimizi iletebilirim. Bilgi paylaşmanızı rica ederim. Vatan gazetenizi sıklıkla okumaktayım, bilgi anlamında yardımlarınızı rica ederim. Saygılarımla. Mustafa Kalfa
Ek5 tarım sigortası 6111 sayılı Kanunla getirilmiş bir uygulamadır. Bu kapsamında tarımsal faaliyetlerde bulunuyorsa eşiniz ve ziraat odasına kaydı varsa aşağıda bulunan belgeyi öncelikle ziraat odasına onaylatarak SGK merkezine iletmeniz gerekecektir. Dışarıdan başka bir şekilde 4/a kapsamında prim ödemesi yapılmamaktadır. Varsa çocuklarınız eşiniz doğum borçlanması yoluna da gidebilir. Sigortalılık başlangıcını ve yaşını paylaşmadığınız için emeklilik hesaplaması konusunda bir bilgi aktarımında bulunamıyoruz. Belgeye buradan ulaşabilirsiniz. http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/06c214c4-a223-49a1-a37d-5c22633ac369/SGK-027.xls?MOD=AJPERES

1978 doğumluyum,2000 Mart SSK girişim var. 7000 günü doldurdum, emekli ne zaman olurum iş yerinden çıksam kıdem tazminatı alabilir miyim. Muhammet Kaya
7000 prim gününü tamamladıysanız bağlı bulunduğunuz SGK merkezine giderek kıdeme esas yazı talebinde bulunabilirsiniz. Kurumdan almış olduğunuz yazıyı işyerinize sunarak tazminatınızın ödenerek iş akdinizin kurum yazısına uygun şekilde sonlandırılmasını talep edebilirsiniz.

Merhaba, Yazılarınız sayesinde bilgilenmemizi sağladığınız için teşekkür ederim. Yaşım 48 ,5525 gün ve 52 yaşa tabiyim. 4 A 4350 günüm var. Askerliğimi alırsam ve kalan 960 günü 4 b isteğe bağlı sigorta ödersem 4 A dan emekli olabilirim diye biliyorum. Bu doğru mu? Emekli maaşım tüm primlerim 4 A dan ödenmişe göre çok düşük olur mu?(4350 günümün çoğu yüksekten ödenmiş durumda) Saygı ve sevgilerimle Mustafa Kuzucu
Geçmiş primleriniz yüksekten ödenmiş ise siz askerlik borçlanması ve isteğe bağlı ödemelerinizi asgari ücretten yaparsanız aylığınızda düşüş yaşanacaktır. Çünkü diğer yüksekten bildirilen primlerinizin aylık bağlama oranını düşük yaptığınız ödemelerle düşürmüş olacaksınız. Elinizden geldiğince kazançlarınızı en azından eskiden bildirilen ortalama üzerinden bildirmenizi tavsiye ederim. İsteğe bağlı ödemeleriniz 1260 günü geçmediği sürece 4/b kapsamında alınmazsınız.

04.11.1966 doğumluyum 01.10.1994 tarihinde sigorta başlangıcı var. Bana bu giriş belgesi verildi mühürlü onaylı olarak fakat şirket hiç prim yaptırmamış gözüküyor. O zamanlar Sultanahmet SGK’dan giriş yapıldı. Daha sonra bu şirketten ayrıldım. Bu şirket şimdi yok şahıs şirketiydi kapandı. Daha sonra 01.09.1997 yılında tekrar işe başladım ve bu tarihe kadarda kesintisiz birkaç işyerinde çalıştım ve devam ediyorum. 8000 günden fazla günüm var . SGK benim emekli yaşımı hesaplarken 1994 girişini kabul etmiyor. Bu konuda ne yapmalıyım mahkemeye gitsem kime dava açacağım bu konuda Danıştay'ın bir kararı var mı bilgi verirseniz sevinirim . İsmim Yavuz Sevgin
Sosyal Güvenlik Kurumu primsiz bildirilen sigortalılık tescillerini emeklilik hesabında dikkate almamaktadır. Ancak konuyla ilgili emsal mahkeme ve Yargıtay kararları mevcuttur. Yargı kararlarında prim tahsilat yetkisi SGK’da olduğundan sigortalılar lehine kararlar çıkmaktadır. Dava yoluna giderek ilgili tarihli girişinizi elinizdeki belgeyle birlikte saydırabilirsiniz.

Merhaba ben 15 01 1969 doğumluyum ilk işe giriş tarihim 1Nisan 1993,dür. Toplam 5539gün primim var. Askerliğimi işe başlamadan önce 18 ay yaptım. Buna göre ne kadar askerlik borçlanması yapmam gerekir ne zaman emekli olurum?
Sigortalılık başlangıç tarihinize istinaden 54 yaş, 5675 prim günü şartına tabisiniz. 130 Gün askerlik borçlanması yaparsanız şartlarınız 53 yaş 5600 prim gününe düşer. 52 yaş şartına düşebilmesi için 680 gün borçlanma yapmanız gerekir ancak bu kadar askerlik süreniz yok. O yüzden hepsini de borçlanmanıza gerek yok, 130 gün borçlanarak 53 yaş şartına indirebilirsiniz.

Hayırlı işler daha önce tarım sigortam vardı SGK’lı olarak başka bir işte işe başladım otomatik olarak tarım sigortası durur dediler durmamış bana tarım sigortasından borç çıktı ve ben borcu ödedim 07 2010 tarihinde başlamış 04-2011 e kadar sigortada çalışmam var bu çakışan günler ne olacak 1 senelik sigorta gün toplamı 540 gün
Sigortalı olduğunuz dönemlerde adınıza tarım sigortası borcu yersiz çıkarılmış. Keşke ödemeden önce SGK’ya gidip sigortalı olduğunuzu beyan etseydiniz. Kuruma ilgili dönemlerde sigortalı olduğunuzu, yersiz ödemiş olduğunuz tarım sigortası primlerinin iade edilmesine ilişkin bir dilekçe verin.

Merhaba, ben Yasanın çıktığı tarih olan 8.9.1999 tarihinde sigorta kaydım vardır. Olası EYT yasasında durumum ne olur. O gün girişliler EYT’ye takılır mı?
Belirtmiş olduğunuz tarihte sigortalı olanlar EYT’den en çok etkilenmiş olanlar oluyor. Çünkü daha önce sigortalı olanlara göre yaş şartı daha da artmış oluyor. 4447 Sayılı kanun öncesinde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim gün şartı emekli olmak için yetiyordu. Kanunla buna yaş şartı da getirildi, sizin sigortalılık süreniz 2024 yılında tamamlanacak, ancak buna yaş şartı da getirildiğinden mecbur 58 yaş şartını bekleyeceksiniz. 1990 yılında girişi olanlara 52 yaş şartı getirilirken sizin belirttiğiniz tarihte girişi olanlara 58 yaş şartı getirildi. EYT ile ilgili düzenleme yapılırsa prim gününüz de tamamsa gelecek düzenlemeye göre erken emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.
