Emekli aylıklarına ve memur maaşlarına zamda yeni dönem! Büyük değişiklik geliyor, ek zam+ enflasyon ayarı: Yüzde 50
Emekli aylıklarına ve memur maaşlarına dev zam! Emekli ve memur maaşlarına zam yapılırken enflasyon verileri dikkate alınıyor. Ancak emekli ve memurlar güncel rakamlara yapılan zammın aylar içerisinde erimesinden şikayetçi. Hükümet maaş zamları ile ilgili harekete geçiyor. Artık hem emeklilerin aylığı hem de memurların maaşı enflasyon karşısında erimeyecek. Öte yandan sabit gelirli için de çalışmalar başlıyor. Aralık ayında belirlenecek olan 2024 yılı asgari ücreti için de belirleyici parametre enflasyon olacak. İşte memur maaşı, emelli aylığı ve asgari ücret ile ilgili yapılacak değişikliğin detayları...

Toplu sözleşme zammının ardından emekliye zam düzenlemesi gündemdeki yerini koruyor. Özellikle OVP'de tahminler ve hedefler belirlendi. Emekli maaşı zammı için Meclis'in açılmasıyla harekete geçilecek. Öte yandan asgari ücret, memur ve emekli zammı başta olmak üzere ücret artışları için yeni sistem hazırlanıyor.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN YENİ SİSTEM!
Milyonlarca emekli ve memur için yeni zam dönemi yaklaşırken yeni maaş hesaplarında da sistem değişikliğine gidilmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek artık ücret artışlarının hedef enflasyona göre yapılacağını duyurdu.

Bundan sonra gerçekleşen değil zam yapılacak dönemin enflasyonu baz alınarak maaş zamları yapılacak. Böylece hem enflasyona etkisi azaltılırken hem de ücretler enflasyon karşısında erimemiş olacak.

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre; Orta Vadeli Program'da yıl sonu enflasyon öngörüsü yüzde 65 olarak açıklandı. Buradan yapılan hesaplamalara göre 6 aylık enflasyon da yaklaşık yüzde 38 olacak.

Bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak enflasyon artışını belirlerken memurlar ve memur emeklileri için ise fark ödeneceği anlamına geliyor.

Yapılacak farkla birlikte memurlar ve memur emeklilerinin Ocak zammı toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 49'u geçecek. Verilecek refah payı ile birlikte emeklilerin zam oranlarının yüzde 50'yi geçmesi öngörülüyor.

EMEKLİ -MEMUR ZAMMI YILDA 2 KEZ BELİRLENİYOR
memur ve emekli zammı yılda iki kez belirleniyor. Ocak ev Temmuz aylarında SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon kadar artış alırken memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkını maaşlarında görüyor.

SABİT GELİRLİLER ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK
Yapılacak yeni hesaplamalar dönem sonundaki enflasyona göre değil zamların uygulanacağı 6 ay için hedeflenen enflasyona göre yapılmış olacak.

Böylece emekliler ve memurlar oluşacak enflasyon farkından etkilenmezken maaş artışları da enflasyonun üzerinde kalacak. Bu arada refah payı uygulamasının da devam etmesi bekleniyor.

EMEKLİYE ARA ZAM GELİR Mİ?
Bu yıl için yapılan açıklamalara bakıldığında özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için Ekim ayında bir ara zam yapılması gündemde bulunuyor. Meclis açıldığında yapılacak bir düzenleme bekleniyor.

Seyyanen artış,
Oransal artış,
Taban maaş artışı ya da
Cumhuriyet Bayramı emekli ikkramiyesi gibi formüller üzerinde çalışılıyor.

Örneğin burada 5.000 TL gibi bir Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verilmesi demek 80 milyar TL'lik bir maliyet söz konusu oluyor. Bu nedenle Bakanlık, mali disipline zarar vermeyecek şekilde düzenlemeyi getirmek için yoğun çaba harcıyor.

ASGARİ ÜCRETİYE NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Ayrıca Aralık ayında belirlenecek olan 2024 yılı asgari ücreti için de belirleyici parametre enflasyon olacak.

Hem 2024 yılı enflasyonu hem de Orta vadeli Program'da öngörülen yüzde 65'lik yılsonu enflasyonunun masaya gelmesi bekleniyor.

Peki yeni dönemde maaş zamları nasıl olacak? Konuyla ilgili beklentilerini CNN Türk canlı yayınında açıklayan Ekonomist. Prof. Dr. Abdulkadir Develi şu ifadeleri kullandı:

“Önceki ücret politikalarında refah payını kapsayan düzenlemeler vardı. Reel gelirin artırılmasında bir motivasyon söz konusuydu. Şu an özellikle enflasyonun etkisi, depremin etkisi ve buna bağlı olarak enflasyon beklentisini yönlendirme süreci içerisindeyiz.

YENİ DÖNEMDE MAAŞLAR NASIL OLACAK?
Burada fiyatlama davranışlarının önüne geçen bunu yönlendiren bir politikadır. Önümüzdeki yıl için zam teklifine bakıldığında memur ve memur emeklisinde bunu görüyoruz.

Enflasyonun altında bir teklif durumu söz konusu ama enflasyon farkının garanti edildiği bir model söz konusu.

Son süreçte fiyatlama davranışları bozuldu. Emekliye memura artış olduğu zaman fiyatlama davranışlarında bozulmalar oluyor.

Burada rasyonel bir enflasyon projeksiyonu ortaya konulması fiyatlama davranışları noktasında etkili olacaktır.

‘REFAH PAYINDAN BAHSETMEYECEĞİZ, ENFLASYONDAN BAHSEDECEĞİZ’
Memur ve memur emeklilerinin ücretlerini etkileyen en önemli unsur enflasyon, şu süreçte deprem etkisinden dolayı refah payından bahsetmeyeceğiz ama enflasyondan bahsedeceğiz.

Şu amaçlanıyor. Burada enflasyon beklentisi ile ücret beklentisinin eş anlı oluşturularak bir zemin amaçlanıyor. Önümüzdeki yılla ilgili bir kararlılık var.

Bakan Şimşek satın alma gücünün korunacağını söyledi. Bu önemli bir cümle, enflasyon arttığı zaman satın alma gücü eriyor.

Önümüzdeki süreçte enflasyonla ilgili doğrudan hareket eden bir ücretleme politikasını göreceğiz.

ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ALINACAK TEDBİRLER NELER?
Dar kesimlinin gelir düzeyinin artırılması, enflasyonun ötesinde bir gelir düzeyinin sağlanması şeklinde açıklanabilir.

Fiyat istikrarı sağlandığı zaman enflasyon tek haneye düştüğü zaman ücret düzenlemeleri ile enflasyonun ötesinde artış daha kolay hale gelecektir. Bakan Şimşek şunu vurguluyor: Enflasyonun fiyat istikrarını sağlaması, enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesi, dar gelirinin refah seviyesinin artırılması önemli. ,

OVP’DE TEK HANE HEDEFİ İÇİN HANGİ POLİTİKALAR ATILACAK?
Enflasyon satın alma davranışlarını bozuyor. Yatırımla ilgili kararları belirsizliklerden dolayı zor bir hale getiriyor, öngörülebilirliği düşürüyor. Öngörülebilirliğin artması fiyat istikrarına bağlı. Yeni ekonomi yönetimi şunun altını çiziyor: Fiyat istikrarının sağlanması.

Şu anki modeli nasıl özetleyebiliriz? Dezenflasyonist süreç, büyüme, ihracatın artması ve satın alma gücünün korunması, hepsinin bir arada olduğu modelden bahsediyoruz.

Şu anda sıkılaşma ile beraber içerideki tüketimin, talebin azalması bekleniyor ki enflasyon azalsın. Şu anda yaşamış olduğumuz enflasyon geçici bir enflasyon. Sebepleri belli, TL’deki değer kaybı, vergi güncellemeleri, akaryakıt fiyatlarındaki artış, bunlar büyük ölçüde fiyatlandı. Geriye ne kaldı?

Güçlü iç talep. Güçlü iç talepten dolayı enflasyon artıyor. Şu anda uygulanacak model içerideki talebin soğutulması, sıkı para politikası ile beraber, tüketici kredilerindeki daralma ile beraber talebin soğutulması. Sıkılaşmanın etkisini yıl sonuna doğru göreceğiz.”
