Böbrek yetmezliğine neden oluyor! Aşırı durumlarda komaya kadar götürüyor
Böbrek yetmezliğine neden oluyor, kireçlenme yaparak su kaybı ile böbreklerde hasara yol açıyor. Yetersiz alınırsa enfeksiyon riskini artırıyor, kemiklerde güçsüzlüğe neden oluyor. Kusma, mide bulantısı, kabızlık ve mide ağrısı gibi sindirim rahatsızlıklarına yol açıyor, yanlış alınırsa yorgunluk, baş dönmesi, halüsinasyonlar ve kafa karışıklığı görülüyor. İştah kaybı, aşırı idrara çıkma, yüksek tansiyon, kalp anormallikler ve susuz kalma en büyük göstergeleri arasında. Yüksek miktarda alınınca ortaya çıkan hiperkalsemi nedeniyle koma gibi hayati bir risk ortaya çıkarabiliyor.

D vitamini, genel sağlık üzerinde oldukça önemli etkilere sahip olan hayati bileşiklerden biri. Kas hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi, doğuştan gelen bağışıklık sisteminin düzenli çalışması, iskelet sisteminin sağlığını koruması gibi oldukça önemli konularla ilgili olarak desteğe ihtiyaç vardır. Bu nedenle yetersiz D vitamini alımı, hastalık ve enfeksiyon riskini, kemiklerde güçsüzlüğü artırabilir. Fakat bununla birlikte D vitaminin yüksek oranda alınması da hiç beklenmeye sorunlara neden olabilir.

D vitamini eksikliği son derece yaygın olsa da yoğun tüketim, büyük risklere neden olabilir. Belirli tıbbi durumları olan kişilerde D vitamini toksisitesi adı verilen bir durum ortaya çıkabilir. Reçetedekinden fazla alınması, bilinçsiz kullanım gibi durumlar, tehlikeli bir D vitamini seviyesine neden olabilir. İşte D vitaminin yoğun tüketiminde ortaya çıkabilecek riskler…

YÜKSEK KAN DEĞERLERİ
Kanda D vitamini düzeyininin 100 ng/mL'nin üzerinde olması, hipervitaminoz D durumu anlamına gelen ve zararlı olabilecek bir durum ortaya çıkabilir. 30-60 ng/mL arasındaki seviyeleri, doğru düzeydeki D vitamini olduğunu ve vücudu hastalıklara karşı koruyabileceği anlamına gelir.

Bu nedenle D vitamini gibi vitamin takviyelerini kullanırken öncelikle bir uzmana danışmanız hayati önem taşır. Hem gerekli olup olmadığı, hem de sağlığınızı nasıl etkileyebileceğine dair tüm soru işaretleri bu sayede ortadan kalkmış olur.

YÜKSEK KAN KALSİYUM SEVİYELERİ
D vitamini, yediğiniz yiyeceklerden kalsiyum emmeye yardımcı olur. Bu süreç, D vitamininin vücut için en önemli rollerinden biridir. Fakat bununla birlikte, D vitamini alımındaki aşırılıklar söz konusu ise kandaki kalsiyum seviyeleri potansiyel olarak tehlikeli semptomlara neden olabilecek seviyelere ulaşabilir.

D vitamini, toksisitesi semptomları, öncelikle aşırı yüksek kan kalsiyum seviyeleri anlamına gelen hiperkalsemi ile ilişkilidir. Hiperkalsemi belirtileri arasında;
Kusma, mide bulantısı, kabızlık ve mide ağrısı gibi sindirim rahatsızlıkları
Yorgunluk, baş dönmesi, halüsinasyonlar ve kafa karışıklığı
İştah kaybı
Aşırı idrara çıkma
Böbrek taşları, böbrek hasarı
Yüksek tansiyon ve kalp anormallikleri
Susuz kalma

Hiperkalsemi, genellikle, insanlar uzun bir süre boyunca yüksek dozlarda D vitamini aldıktan sonra ortaya çıkar. Üstelik hiperkalsemi, yaşamı tehdit edebilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

DEĞİŞKEN ZİHİNSEL DURUM
Yüksek D vitamini nedeniyle ortaya çıkan hiperkalsemi, zihinsel durumun da değişmesine neden olabilir. Kafa karışıklığı, depresyon ve psikoz gibi belirtiler raporlarda yer alırken aşırı durumlarda koma gibi hayati bir risk ortaya çıkabilir. Bu nedenle dikkatli olmak büyük bir önem taşır.

BÖBREKTE ORTAYA ÇIKAN ETKİLER
Bazı durumlarda, D vitamini toksisitesi böbrek hasarına ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bunun nedeni, vücutta çok fazla D vitamini alınmasının yüksek kalsiyum seviyelerine yol açması, bu durumun da çok fazla idrara çıkma ve böbreklerin kireçlenmesi yoluyla su kaybına neden olabilir.

Hiperkalsemi, ayrıca böbreklerin kan damarlarının daralmasına neden olarak böbrek fonsiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Birçok raporda, D vitamini aşırı tüketen kişilerde orta veya yüksek düzeyde böbrek hasarı bildirilmiştir.