Asgari ücret zammında hesaplar değişti, yeni rakamlar belli oldu
700 bin kamu çalışanını doğrudan, milyonlarca asgari ücetli ve emekliyi de dolaylı olarak ilgilendiren zam kararı açıklandı. Kamu çalışanlarına yüzde 45 oranında yapılan zam sonrası emekli, memur ve asgari ücretli temmuz ayında ne kadar zam alacağını merak ediyor. Zam oranları netleşmeye başldı. Kamu işçilerine yapılan zam domino etkisi yaratacak mı? Uzman isimler tek tek açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz verdiği üzere enflasyona ezdirmemek üzere 700 bin kamu işçisine refah payı dâhil yüzde 45 zam yapıldığını açıkladı. Bu zamla birlikte kamu işçilerinin taban ücretleri 15 bin liraya yükseltildi.

Birinci 6 ay için refah payı dâhil yüzde 45 artış yapılacak. En düşük ücret yaklaşık 107'e yakın zam yapıldı. Brüt ücret 21 bin 750 liraya yükselirken, en düşük net ücret 18 bin 500 lirayı geçti.

İLK 6 AY TABAN ÜCRET+YÜZDE 45
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; İl özel idareleri, karayolları, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, hastaneler başta olmak üzere kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarının belirlendiği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü dün imzalandı.

. 2023-2024 yılları için geçerli olacak Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolünde kamu işçilerinin taban ücretleri önce 15 bin liraya yükseltildi. Birinci altı ay için refah payı dâhil yüzde 45 zam yapılacak. İkinci 6 ay için yüzde 15 zam+enflasyon farkı, 3 ve 4. Aylar için yüzde 10+enflasyon farkı olacak.

Sözleşmesi 1 Ocak 2023'te başlayan 4 aylık farkını alacak. İşe başlama tarihine göre farklar hesaba yatacak.

FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ DE ARTTI
Toplu iş sözleşmelerinde prim maddesi olmayan işyerleri, için çıplak brüt aylık ücretlerinin yüzde 4 ile yüzde 6 arası iş primi ödemesi yapılacak. Şehit ailelerine ve terör mağdurlarına da yüzde 10'luk fazladan zam alındı. Fazla çalışma ücreti yüzde 70 artırılarak ödenecek. Gece çalışması yapan işçilere yüzde 8 oranında gece zammı ödemesi yapılacaktır. Diğer maktu ödemeler ücret zammı oranında artırılacak.

MEMUR VE EMEKLİYE DE YANSIYACAK
Kamu çalışanları ve Emekli Sandığı emeklileri de Temmuz ayında yılın ikinci zammını alacak. Yüzde 6 oranındaki toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon farkı gelecek. Memur ve emeklileri de refah payı alacak. Bu kesimin zam oranının da kamu işçilerine yapılan orana yaklaşması bekleniyor.

HEM KAMU HEM ÖZEL SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK
Yaklaşık 3.5 milyon memur ile 2.5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlayacak. Bu görüşmelerde 2024-2025 yıllarının 4 ayrı zam oranı belirlenecek.

Buradaki görüşmelerde masaya gelecek olanlardan birisi de kamu işçilerine yapılan zam oranı olacak. Dün açıklanan zam oranı Ağustos ayındaki toplu sözleşmede de belirleyici olacak. Sadece kamuda değil özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor.

SÖZLEŞME 3 MİLYON AİLEYİ İLGİLENDİRİYOR
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, toplu iş sözleşmesinin 3 milyonluk aileyi ilgilendirdiğini belirterek, "Cumhurbaşkanım ben işçiyim, hayata işçi olarak başladım. Bugüne kadar bulunduğum yerlerde bunu yapmaya gayret ettim. İşçilerle ilgili size bir mesele söylediysem hep olumlu baktınız" dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışanların sorunlarının çözümü konusundaki kararlılığını bir kez daha gösterdiğini belirterek, "'Çalışanları, işçileri hiçbir zaman enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyen yaklaşımı da ortaya çıktı" diye konuştu.


Bakan Bilgin emekli aylıklarına yapılacak kademeli zamla 7 bin lira üzerinde olan aylıkları 10 bin liraya kadar belli oranda artıracaklarını açıkladı. Bakan Bilgin asgari ücreti reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceklerini belirterek, "Aşağı yukarı 500 dolar (9760 lira) bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır" dedi.

Buna göre ocak ayında net 8 bin 506 liraya çıkan asgari ücretin Temmuz'da 10 bin liraya tamamlanması bekleniyor. Bu zam aylıklara göre farklı olacak. Kademeli olarak farklı zam oranları uygulanacak. 7500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin lira üzeri aylıklar için farklı zam belirlenecek.

Hürriyet'te yer ala habere göre; kamudaki işçi ücretleri için duyurulan zam oranlarının ardından, memurlar da harekete geçti. Memur sendikaları temmuz ayı beklenmeden ek zam yapılması talebinde bulundu. Memur-Sen’den yapılan açıklamada kurumlarda çalışma barışının bozulduğu belirtildi. Kamudaki ücret adaletsizliğinin temmuz ayı beklenmeden düzeltilmesi istenilen açıklamada, şöyle denildi:

MEMURLAR DA EK ZAM İSTİYOR
“Memurlarla işçiler arasında makas yılbaşı itibarıyla açılmış, kurumlarda çalışma barışı bozulmuş, kamu personeli arasında memnuniyetsizlik artmış, güven sarsılmıştır. Bozulan bu yapı nedeniyle temmuz ayı beklenmeden seyyanen Zam için düzenleme yapılması gerekmektedir. Mevcut durumun sürdürülemez hale geldiği bilinmelidir. Çalışma barışını bozan bu ücret adaletsizliğinin bir an önce giderilmesi gerektiğini yineliyoruz.”

MAKAS DARALDI
Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: "Kamu işçisinin taban aylığı işçi tarafının talebi doğrultusunda gerçekleşti. İşçi tarafının tüm talepleri Sayın Cumhurbaşkanının açıklaması doğrultusunda kabul edilmiş oldu. Bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendirmemize karşın tabanın üstünde ücret alanlarla taban ücret alanlar arasındaki makas daralmış oldu.

Örneğin 10.000 TL alan bir işçinin maaşı 15.000 TL’ye yükseldi ve %50 oranında maaş artışı söz konusu oldu. Diğer taraftan tabanın üstünde maaş alan işçinin maaşı %45 oranında artırıldı.

Bu durum çalışma barışının bozulmaması için göz önünde bulundurulması gereken bir husus olarak öne çıkıyor.

Kamu işçisine yapılan bu oran mutlak anlamda asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında beklentiye yol açacaktır.

‘AYNI ORANDA MEMURLARA ZAM YAPILMALI’
Memur maaşları açından düşünüldüğünde kamu işçileri ile memur arasındaki makasın daralmaması için aynı oranda memurlara da zam yapılması bir zorunluluk haline gelmektedir.

Ben aynı oranda memur maaş zammına yansıyacağı kanaatindeyim. Asgari ücret ve emekli zammını ise direkt olarak etkilemeyeceği kanaatindeyim.Temmuz döneminde emekli zamlarına yapılan oran yine %30 civarlarında kalacaktır.

TEMMUZDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?
Bakan Bilgin’in son dönemde yaptığı açıklamalar emek ve emekçi açısından değerlendirildiğinde çok olumlu açıklamalardır. Gerek çalışma saatlerinin 6 saate düşürülmesi gerekse asgari ücretin 500 dolara yükseltilmesi çok olumlu hedeflerdir.

Ancak çalışma hayatının en önemli bileşenlerinden biri işçi ise diğer iki önemli bileşen de işveren ve devlet tarafıdır. Bu iyileştirmelerin gerçekleşmesinde en önemli yük işverende kalmaktadır. Bu yükün hafifletilmesi anlamında devlet tarafının ciddi hamlelerini gözlemlemekteyiz.

‘ASGARİ ÜCRETİ BELİRLEMDE İKİ UNSUR ÖNE ÇIKMAKTA’
Buna rağmen yine de en önemli yük işveren tarafındadır. Daha önceki söyleşilerimizde de değindiğimiz gibi asgari ücretin belirlenmesinde iki önemli unsur olarak döviz kuru ve enflasyon ön plana çıkmaktadır.Saydığımız bütün bu faktörleri bir arada değerlendirdiğimizde Sayın Bakan Bilgin’in 500 dolar hedefini iyi niyetli ancak kısa zamanda ulaşılması zor bir hedef olarak görüyoruz.

Ekonomide çok ekstrem gelişmeler olmazsa temmuz ayında asgari ücretin 10.000-10.500 TL bandında olacağını ancak öngörülemeyen olumsuz gelişmelerin olması halinde 11.500-12.000 TL bandının zorlanacağı kanaatindeyim.”