Gazete Vatan Logo

Zam geliyor! Hem çalışanlar hem de emekliler alacak, yüzde 50...

Maaşlara ek artış müjdesi! Yüzde 50 ek ödeme yapılacak. Detaylar belli oluyor. AK Parti, sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirme içeren 14 maddelik torba yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Hekimlerin döner sermaye gelirinde yüzde 50’ye yakın artış öngören düzenleme, emekli hekimlere yapılacak ek ödemelerde de yüzde 55’e kadar artış öngörüyor.

Zam geliyor! Hem çalışanlar hem de emekliler alacak, yüzde 50...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis Başkanlığı’na sunulan yasa teklifini dün sosyal medya hesabından duyurdu. Koca, “Sözleşmeli ve kadrolu hekimlerle sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarında önemli iyileştirmelerle sonuçlanacak ilk büyük adım atıldı” dedi.

EK ÖDEME ZAMMI

AK Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal’ın ilk imzacı olduğu teklife göre, hekim ve diş hekimi kadrosundan emekli olanların aylıklarında ek ödeme miktarı artacak. Ek ödeme göstergesi, uzmanlıktan emekli hekim ve diş hekimleri için 17 binden 26 bine, uzman olmayanlar için 13 binden 20 bine çıkacak. Böylece emekli uzman hekimlerin 4 bin lira dolayındaki ek ödemesi 6 bin 120 liraya, uzman olmayanların ek ödemesi 3 bin liradan 4 bin 700 liraya yükselecek. Hekimlerin, en yüksek devlet memuru aylığı üzerinden yüzde 180 olan döner sermaye payı yüzde 265’e çıkacak. Bakanlığa bağlı sağlık kurumlarında görev yapan asistan dahil tüm hekimlere yapılan ödemeden, bakanlık kadrosunda olmayan üniversitelerden bakanlık adına uzmanlık eğitimi yapanlar da yararlanacak.

Haberin Devamı

HEPSİNİN ÖDEMESİ BÜTÇEDEN

Hekimler ile Üniversite hastaneleri ile Adli Tıp Kurumu’ndaki tüm personelin döner sermaye ödemeleri merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak. Böylece mahsuplaşma olmayacak ve ek ödemelerin düzenli olması sağlanacak. Eğitim aile sağlığı merkezi veya eğitim aile hekimliği birimlerindeki çalışmaları nedeniyle ek ödeme yapılan personele, asıl kurumlarında da döner sermaye payı ödenecek. Aile hekimi olarak çalışanlara uzmanlık eğitimi yapmaları amacıyla tanınan süre 1 Ocak 2020’de sona ermişti. Aile hekimlerinin bu hakkı 1 Ocak 2029’a kadar uzatılacak. Uzman hekim, hekim, diş hekimi ve eczacı kadrolarına ilk defa veya yeniden atama ile değiştirmeler ve kuraya ilişkin şartlar yeni baştan düzenlenecek. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı’nca yeni bir yönetmelik hazırlanacak. Doktor öğretim üyesi ve başasistanların tıpta uzmanlık eğitim verebilmeleri için uzman oldukları alanda fiilen en az 1 yıl çalışmış olmaları şartı aranacak. Sağlık sigortasından yararlanamayan kişilerin Sağlık Bakanlığı tedavi kurumlarına 31 Aralık 2021’e kadar borçları için ödeme kolaylığı sağlanıyor. Bu borçlarda takip masrafları alacak tutarından fazlaysa borcun 5 bin lirası silinecek. Bu işlemlerle ilgili dava ve icra takipleri duracak.

Haberin Devamı