Gazete Vatan Logo

Yüzde 50 indirim! Fiyat artışlarından etkilenmemek için...

Yaz tatili, geçen yıla göre yüzde 30 ile 50 arasında daha pahalı olacak. Fiyat artışlarının temelinde; dövizdeki artış ve maliyet kaynaklı fiyat yükselişleri var. Ancak erken rezervasyon yapan karlı çıkıyor, yüzde 50'ye varan indirim imkanı sunuluyor. Bu nedenle yerli turistin erken rezervasyon dönemini değerlendirmesinin bu sezon daha önemli hale geldiğini anlatan turizmciler, indirim oranları ve aylara bölünen ödeme seçenekleri ile tatilin daha uygun fiyatlara getirilebileceğini ifade ediyor.

Yüzde 50 indirim! Fiyat artışlarından etkilenmemek için...

Yerli turist için 2022 yaz sezonuna girmeden önce erken rezervasyon döneminin fırsat barındırmaya devam ettiğini ifade eden turizmciler, fiyatların sezona yaklaştıkça artışını sürdüreceğini öngörüyor. Bazı otellerin pandemi boyunca ciddi yatırımlarla yenilendiğini, hatta konsept değiştirdiğini anlatan sektör temsilcileri, artan döviz kurları ve buna bağlı maliyetlerin de yükseldiğini kaydediyor. Mevcutta erken rezervasyon döneminde otellerde genel olarak yüzde 30 ila yüzde 50 arasında fiyat artışı göze çarpıyor ancak sezona doğru fiyatlar daha da yükselebilir. Bu nedenle yerli turistin erken rezervasyon dönemini değerlendirmesinin bu sezon daha önemli hale geldiğini anlatan turizmciler, indirim oranları ve aylara bölünen ödeme seçenekleri ile tatilin daha uygun fiyatlara getirilebileceğini ifade ediyor.

Yabancı turist ilgisinin fazla olmasının da yerli turistin istediği yeri bulmasını zorlayacağı değerlendiriliyor. Bu sezonda da yabancı turist daha yoğun olarak Antalya bölgesinde, yerli turist ise Ege’deki seçeneklere yönelecek.

Haberin Devamı

Yılın öne çıkan başka bir özelliği ise, çeşitlenen tatilin 2022 yaz sezonunda daha etkili hale gelmesi olacak. Çadır, karavan, ev kiralama gibi pek çok çeşitte tatil, yaz mevsiminde daha sık karşımıza çıkacak. Fiyat artışları, tatilciler açısından yeni seçenekleri daha fazla öne çıkaracak.

‘İç pazar çok değerli’

Her kriz döneminde ülkelerin iç pazar hareketliliğinin turizmde koruyucu olduğunu anlatan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, yerli turist için otellerde her zaman kapasite bulunduğunu dile getirdi. Çorabatır, “İç pazar turizm hareketi, her zaman koruyucu kalkan gibi. Yabancı turist talebinin çok yüksek olacağı bu yılda, yerli turiste gerekli kapasite var. Sömestir ardından yaz tatili planlamaları hızlanacak. Yerli turistin erken rezervasyondan yararlanmasını öneriyoruz” dedi.

"2022’de hedefimiz 2019 rakamlarına ulaşmak” diyen Çorabatır, bölgesel sorunlar ya da pandemi kaynaklı büyük sıkıntılar oluşmaması durumunda yabancı turist hareketinin yoğun olacağını ifade etti. Çorabatır, “Bu dönemde İngiltere, Polonya, Çek Cumhuriyeti’nden artan rezervasyonları görüyoruz. İlerleyen süreçte Almanya’dan da rezervasyon artışı öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Hedefi 2019’u yakalamak’

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, futbol kampları, golf ve kongreler ile kış döneminin iyi gittiğini dile getirdi. Yaz sezonu için değerlendirme yapan Atmaca, “2022 yaz sezonu 2021’den daha iyi olacak. Yerli turist döviz kurları nedeniyle biraz beklemedeydi ama erken rezervasyon süreci değerlendiriliyor. Hedefimiz 2019’u yakalamak” dedi.

Hazirandan itibaren yüksek fiyatların konuşulacağını anlatan Türkiye Küçük Oteller Derneği (TÜRKODER) Başkanı Ertan Ustaoğlu, yerli turist için erken rezervasyonun avantajlı olduğuna dikkat çekti. Ustaoğlu, “Geçen seneye göre yüzde 30-50 arasına artış var. Bazı tesislerde çok daha fazla olabilir. Yerli pazar için şu anda fazla dediğimiz fiyatlar sonrasına göre uygun kalacak” dedi.

Haberin Devamı

Rezervasyonlar geliyor

Pandemide artan bireysel seyahat arzusunun 2022’de de devam edeceğini öngördüklerini anlatan Setur Turizm Operasyon Direktörü Oktay Temeller, yaz dönemi için butik oteller, mavi turlar ve butik kültür turlarına önemli bir ilgi gözlemlediklerini söyledi. Temeller, “Bodrum, Belek, Kemer, Marmaris, Side gibi ana destinasyonlara ek olarak, Selimiye, Bozburun, Datça, Cunda, Akyaka, Kaş, Kalkan’ın en çok tercih edilen bölgeler olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Erken rezervasyon kampanyalarının kasımda yüzde 50 indirimle başladığını hatırlatan Temeller, “Rezervasyon dönemine 72 saat kalana kadar iptal iade güvencesini sunmaya bu sene de devam ediyoruz. İsteyenlere yüzde 25 önden ödeme yaparak indirimli fiyatı garantilemelerini sağladık, isteyenler ödemelerini 4 ay ertelediler ya da 18 aya varan taksit seçeneğini tercih ettiler” diye konuştu.
Villa kiralama ilgisi yüksek

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Marmaris, Fethiye, Dalaman, Bodrum, Kaş/Kalkan bölgelerinde yabancı talebi oldukça yüksek. Rusların çok büyük rezervasyon artışı var. Ana pazarımız tabii İngiltere. Yabancı uçuşlar için 2.1 milyon koltuk konuldu. 2019’da 1.6 milyon geliş olmuştu. İç pazarda dövizden dolayı ilgi henüz düşük. Yerli turist açısından kişi başı yerine geceleme fiyatı üzerinden villa kiralama konseptlerine daha fazla ilgi var.” (Milliyet)