Gazete Vatan Logo

Yerli doğal gaz dünyada yankı uyandırdı! 'Türkiye'nin en iddialı projesi'

Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gazı karaya çıkarması ABD'den Japonya'ya, İngiltere'den Yunanistan'a dünyanın dört bir yanında yankı buldu. Nikkei Asia Türkiye'nin uluslararası toplumda nüfuz kazandığı yorumunu yaptı, en çarpıcı yorum ise Financial Times'tan geldi.

Yerli doğal gaz dünyada yankı uyandırdı! 'Türkiye'nin en iddialı projesi'

Milliyet'in aktardığı habere göre; Amerikan Bloomberg yayın organı, 'Türkiye gaz sahası açılışıyla seçim öncesi enerji hediyesi için sahne kuruyor' başlığıyla bir haber yayımladı. Sakarya sahasının Karadeniz'de keşfedilen en büyük doğalgaz kaynağı olduğunu belirten Bloomberg, bugün başlayacak üretimle birlikte seçimlere kısa bir süre kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enerji fiyatlarını düşürme fırsatı elde edeceğini kaydetti. Yayın organı ayrıca, Erdoğan'ın enerjide dışa bağımlılığı azaltma sözü verdiğini de vurguladı. 
  
JAPON NIKKEI: SIRADA SAKARYA VAR 

Türkiye'nin 14 Mayıs'ta seçime gideceğini ve anketlerin başa baş bir yarış gösterdiğini dile getiren Nikkei Asia, başarılarını gündeme getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın peş peşe açılışlar yaptığını yazdı. Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi TCG Anadolu'nun hizmete alındığını ve ilk yerli otomobil Togg'un yollara çıktığını aktaran Japon gazetesi, sırada Karadeniz'den çıkarılan doğalgaz için düzenlenecek tören olduğunu belirtti. 

Haberin Devamı

'JEOPOLİTİK HESAP DEĞİŞEBİLİR' 

Erdoğan'ın kazanması halinde Avrasya'daki jeopolitik hesabın değişebileceği yorumunu yapan gazete, Türkiye'yi Küresel Güney'in simgesi olarak tanıttı ve Ankara'nın ne Batı cephesiyle ne de Rusya-Çin kampıyla kesin olarak aynı hizada olmadığını kaydetti. 

GÜÇ KAZANAN TÜRKİYE 

G-20 üyesi Türkiye'nin uluslararası toplumda nüfuz kazandığını kaydeden Nikkei Asia, Karadeniz tahıl anlaşmasını örnek gösterdi. Ankara'nın arabuluculuğunda Ukrayna tahılı tekrar dünyaya ihraç edilebildi.  Gazete, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'le sık sık buluşan Erdoğan'ın uluslararası toplumda benzersiz bir konum tesis ettiğini yazdı, yanı sıra NATO ile bazı anlaşmazlıklar yaşandığını ekledi. 

FT: GAZIN BİR KISMI İHRAÇ EDİLECEK 

'Türkiye büyük Karadeniz doğalgaz keşfinden ilk teslimatı açılışla yapacak' başlığını atan Financial Times, gaz sahasını Türkiye'nin en iddialı enerji üretim projesi olarak tanımladı. 
  
Seçimlerden hemen önce ilk doğalgaz teslimatının gerçekleşeceğini belirten Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'a haftalar kala seçmen gözündeki itibarını parlatma yolları aradığı yorumunu yaptı. Geçen ay yapılan doğalgaz indirimini hatırlatan gazete, Türkiye'nin büyük bir enerji ithalatçısı olduğunu ve doğalgazın neredeyse tamamının ülke dışından geldiğini kaydetti. 

Türkiye'nin geçen yıl akaryakıt ve doğalgaz ithalatına 80 milyar dolar ödediğini yazan Financial Times, bu tabloda Sakarya projesinin ülkenin enerji sektörü için önemli bir güç artışı haline geldiğini belirtti. 

Bugünden itibaren üç kuyudan doğalgaz teslimatına başlanacağını aktaran gazete, Türkiye'nin Karadeniz'de toplam 710 milyar dolar metreküplük rezerv keşfettiğini bildirdi. 

Haberin Devamı

Türkiye'nin Karadeniz'deki enerji projesini ABD'li Schlumberger ve İngiliz Subsea 7'nin oluşturduğu bir konsorsiyumla geliştirdiğini aktaran gazete, Eylül ayı sonunda yedi kuyunun daha faaliyete geçeceğini ve böylece günde 10 milyon metreküp doğalgaz üretileceğini yazdı. 
  
Söz konusu rakamın Türkiye'nin yıllık tüketiminin yaklaşık yüzde 7'sine karşılık geldiğini dile getiren Financial Times, Karadeniz'den çıkarılan gazın bir kısmının ihraç edileceğine de haberinde yer verdi. 
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz'de Avrupa enerji piyasası için iyi bir potansiyel gördüğünü söylüyor. 

Türkiye'nin projenin aşaması için 1,8 milyar dolar harcadığını ve önümüzdeki yıllarda üretimi artırmayı planladığı bilgisini veren Financial Times, tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 40 milyon metreküp doğalgazın evlere ve işyerlerine servis edilebileceğini yazdı. 


  
BÜYÜK PROJELER 

Yunan Kathimerini gazetesi ise, seçimlerden önce Türkiye'nin büyük projeleri sunduğunu kaydedip birkaç yıl önce havalanacak beşinci nesil savaş uçağını, TCG Anadolu'yu, Togg'u ve Karadeniz'deki doğalgaz keşfini sıraladı. Gazete, ABD'nin beşinci nesil savaş uçağını ancak 20 yılda geliştirdiğini ancak Türkiye'nin birkaç yılda projeyi tamamladığını belirtti. 

Haberin Devamı