Gazete Vatan Logo

Yeni asgari ücret ne zaman hesaplara yatacak? 2023 asgari ücret ilk maaş şubatta mı yatacak?

2023 yılı asgari ücreti belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan canlı yayında açıkladı. Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret 2023 yılı için 8 bin 500 TL oldu. Peki, Yeni asgari ücret ne zaman hesaplara yatacak? 2023 asgari ücret ilk maaş şubatta mı yatacak? Yeni asgari ücret ocakta mı, şubatta mı alınacak? İşte detaylar…

Yeni asgari ücret ne zaman hesaplara yatacak? 2023 asgari ücret ilk maaş şubatta mı yatacak?

2023 asgari ücreti belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 asgari ücretini açıkladı. Milyonlarca çalışanı etkileyen asgari ücret, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Erdoğan “Net Asgari Ücret 2023 yılında inşallah 8500 lira olarak aramızda mutabık kaldık. Asgari ücretin işverene yansıması olduğu gibi bize de yansıması var.” diye konuştu.

2023 YILI YENİ ASGARİ ÜCRETİ BELLİ OLDU: NET 8 BİN 500 TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında şu açıklamaları yaptı:

“Değerli işveren temsilcisi, kıymetli basın mensupları sizleri selamlıyorum. Çalışan ve işveren temsilcileri bir araya gelmişlerdir. Yapılan bir dizi toplantı sonunda, çalışan ve işveren tarafları maalesef ortak rakam üzerinde anlaşamamışlardır. Hükümet olarak biz tüm tarafların tekliflerini ve gerekçelerini saygıyla karşılıyoruz. Her kesim kendi hassasiyetleri doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır. Bize düşen en hakkaniyetli, sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır.

Makul noktada uzlaşma için samimi gayret sarfettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de bugün aramızda olmasını isterdi. Ancak taraflardan herhangi biri katılmadığı için hem çalışanların alacakları en az maaşı hem de buna endeksli geliri belirleyen asgari ücreti ortada bırakamazdık. Geçmiş yıllarda da hükümet olarak sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret müzakeresi vardır. Açıklayacağımız asgari ücret rakamı ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur. Bugün ülkemiz 34.7 milyonluk işgücüne karşılık, 31.6 milyonluk istihdamla tarihinin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır. Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi süreçte sarstığında Türkiye'nin kalkınmasını artırarak sürdürmesi tüm dünyada ilgiyle takip edilmektedir. 85 milyon vatandaşımızın tamamının hayat kalitesini yükseltmek için kullanıyoruz.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar anlayışla çözüme kavuşturduk. Bilindiği gibi ülkemizde 2002 yılında 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde nominal olarak 30 kat, reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Geçtiğimiz yıl başında asgari ücrete o günlerin şartlarını dikkate alarak yüzde 50 oranında artış yaparak net4253 liraya yükseltmiştik. Bununla kalmamış asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisini kaldırmıştık. Temmuz ayında yeni düzenlemeyle asgari ücreti 5500 liraya çıkardık. Bütün bunları yaparken unutmayalım sırtımızda bu devletin küfesi var. Böylece yıl içinde asgari ücrette yüzde 80, kümülatif yüzde 95 oranında artış sağlamıştık. Ülkemizi faiz, kur, enflasyon cenderesinden çıkarma mücadelemizin meyvelerini toplamaya başladığımız bu kritik dönemde hakları ve dengeyi koruyan süreç izliyoruz. Sırtında küfe olmayanlar atıyorlar, şu kadar veririz diye. Ama biz çok hassasız. Yıl sonu itibarıyla nüfusumuzun 86 milyonu yakalaması mümkün. Bunları düşünmek zorundayız.

Haberin Devamı

Bu ayla birlikte enflasyon oranlarının hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Enflasyonun yıl ortasında yüzde 30'lu, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız. Her kesimden, vatandaştan hesabını bu hedefe göre yapmasını istiyoruz. Beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak geçen yıl olduğu gibi bir ara düzenleme yapmaktan da kaçınmayız. İşçi, emekçilerimizin gelir ve refah seviyesini artırmış yönetim olarak hiç kimsenin hakkının zayi olmasına meydan vermeyiz. Milletimiz için varız.

Haberin Devamı

Asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıyoruz. Net Asgari Ücret 2023 yılında inşallah 8500 lira olarak aramızda mutabık kaldık. Asgari ücretin işverene yansıması olduğu gibi bize de yansıması var.”

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK?

2023 yılının zamlı ilk maaşı şubat ayında hesaplara yatırılacak.