Gazete Vatan Logo

Yemek bedeli vergi istisnası! Yemek bedeli istisnası ne demek, istisna tutarı nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemek kartı zorunluluğunun kaldırılacağını ve nakit yemek bedeli tutarlarının vergi istisnası kapsamına alınacağını açıkladı. Peki, Yemek bedeli istisnası ne demek, Yemek bedeli vergi istisnası nedir? İşte Yemek bedeli vergi istisnası hakkında merak edilenler…

Yemek bedeli vergi istisnası! Yemek bedeli istisnası ne demek, istisna tutarı nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde İstanbul Ticaret Odası 140. Yıl Özel Ödülleri programına katıldı. Erdoğan, "Yemek ödemelerinde restoran, lokanta ve yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları da vergi istisnası kapsamına girecektir" dedi. Söz konusu açıklamadan sonra Yemek bedeli vergi istisnası ile ilgili yapılan aramalar arttı. Peki, Yemek bedeli istisnası ne demek, istisna tutarı nedir? İşte yemek bedeli istisnası…

Yemek bedeli istisnası ne demek, yemek bedeli vergi istisnası nedir?

Bir işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar (ayni yardımlar) ile sağlanan ve para ile ifade edilen her türlü menfaat ücret kapsamına girmektedir.

İşverenlerce çalışanlara sağlanan yemek verme şeklindeki menfaatler, yemek istisnası adı altında ücretliye sağlanan bir vergi avantajıdır. 

6 Ocak 1961 tarihinden bu yana, “Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler” ücretten istisna tutulmaktadır. Ancak 1 Temmuz 1995 tarihine kadar bu istisna sadece işyeri veya müştemilatında yemek verilmesini kapsar iken, bu tarihten itibaren işverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin her yıl belirlenen tutarı aşmayan kısmı da, belli şartlarda, ücretten istisna edilmiştir. Bu istisna için her yıl belirlenen tutar ise “yemek bedeli istisnası” olarak isimlendirilmektedir. 1995 yılında yapılan bu düzenleme ile birlikte, çalışanlara işyeri dışında yemek hizmeti veren işletmelerden yemek kuponu, yemek kartı veya çekleri ile istisna kapsamında yemek sunulması imkânı getirilmiştir.

Haberin Devamı

Yemek bedeli istisnasının uygulanmasında aşağıdaki şartlara riayet edilmesi gerekir:

Yemek istisna bedeli sadece çalışılan günler için uygulanır.

Her yıl belirlenen yemek istisna bedeli tutarını aşamaz. Aştığı noktada sadece o fark kadar tutardan vergilendirilir.

Yemek bedeli istisnası kapsamındaki ödemenin yemek verme hizmeti sağlayan veya buna aracılık edenlere işveren tarafından ödenmesi ve faturanın da işveren adına düzenlenmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Yemek bedeli istisnası tutarı nedir?

2022 yılı için gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek ücreti, 8.7.2022 tarihli ve 31890 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5799 Sayılı Karara göre 1 Temmuz 2022'den itibaren geçerli olmak üzere 34TL'den 51 TL'ye yükseltilmiş ve %8 KDV dahil 55,08 TL olmuştur.