Gazete Vatan Logo

Uzay postacıları

Milli yolcu uçağı’ projesiyle tanınan Fatih-Eren Özmen çiftinin şirketi SNC, NASA’nın dev ihalesini kazandı. SNC’nin mekiği Dream Chaser, uzay istasyonuna kargo taşıyacak.

Uzay postacıları

Fatih ile Eren Özmen çiftinin sahip olduğu uzay ve havacılık şirketi Sierra Nevada Corporation (SNC), NASA’dan çok önemli bir projeyi almayı başardı. SNC’nin geliştirdiği uzay mekiği dünya yörüngesine yerleştirilmiş yapay bir uydu olan Uluslararası Uzay İstasyonu’na seferler yaparak yük taşıyacak.

SNC, NASA tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kargo teslimatı, iade ve boşaltım hizmetlerinin sağlanması işi yüklenicisi seçildi. SNC, Dream Chaser (Uzay Avcısı) isimli mekiğiyle uzay istasyona gerçekleştirilecek en az 6 teslimatlık kargo ihalesini kazandı.

5 bin 500 kiloluk kargo

NASA’nın SNC’yi seçmesiyle, 2024’e kadar ABD’nin istasyona erişimi ve kargo teslimatında kullanılacak uzay araçlarının tekrar kullanıma uygunluğu ile piste iniş yapma imkanı da sağlanmış olacak. Uzaya yapılacak her uçuşta 5 bin 500 kilogram kargo götürülecek.

Amerikan rüyası

SNC’nin Başkanı Eren Özmen, ABD’nin bu kritik önem taşıyan programı için NASA’nın kendilerini seçmiş olmasından onur duyduklarını belirterek, “Böylesine büyük bir yarışta, SNC’ye duyulan güvenin bu şekilde gösterilmesi gerçekten göğsümüzü kabarttı. Dream Chaser uzay aracının muazzam özelliklerini tüm dünyaya başarılı bir şekilde göstermek için sabırsızlanıyoruz. SNC’nin bu ihaleyi kazanması hepimiz için bir Amerikan rüyasının gerçekleşmesi anlamına geliyor” dedi.

Haberin Devamı

SNC Uzay Sistemleri Kurumsal Başkan Yardımcısı Mark Sirangelo da konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Birkaç yıl gibi kısa sürede dünya bir kez daha ABD’ye ait kanatlı bir aracın kalkışına ve uzaydan dönerek piste inişine şahitlik edecek.”

Milli uçağı da üretecekler

Fatih-Eren Özmen çiftinin şirketi Sierra Nevada Corp. (SNC) Mayıs 2015’te Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun duyurduğu ‘yerli uçak’ projesini de üstlendi.

1.5 milyar dolarlık projede SNC, devlet adına projeyi takip eden Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile birlikte çalışacak. SNC, 32 kişilik ‘Bölgesel Milli Yolcu Uçağı’ için Alman Dornier’yi satın aldı. Milli uçağın 2023’te uçuşlara başlaması bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD’nin en hızlıları

Nevada Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği okuyan Fatih Özmen ile eşi Eren Özmen, ABD’de 1963’te kurulan SNC şirketini 1994’te satın aldı. SNC, 2 binden fazla personeliyle ağırlıklı olarak Amerikan ordusuna iş yapıyor. Elektronik, uzay, havacılık, mikro uydu, uçak, iletişim sistemleri ve güneş enerjisi alanlarında faaliyet gösteren şirket, 2010’da ABD’nin en hızlı büyüyen 10 şirketinden biri seçildi.

Mars öncesi testler yapılıyor

Uluslararası Uzay İstasyonu, dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydu. İstasyonun yörünge yüksekliği 435 km. 15 ülkenin ortak kullandığı uzay istasyonu uygun saatlerde çıplak gözle görülebiliyor. İstasyon deneyler için uzay ortamı sağlayan bir labaratuvar merkezi olarak hizmet veriyor. İstasyonda Ay ve Mars görevlerinde kullanılması planlanan ekipmanlar test ediliyor.