Gazete Vatan Logo

Araç muayenesinde yoğunluk başladı! Otomobil sahipleri randevu alma telaşında!

2023 yılında araç muayene ücretlerine zam gelecek. Yeniden değerleme oranının belli olmasıyla birlikte vergi, ceza, harç, tarife ve benzeri kalemlere ilişkin maktu tutarlardaki yıllık artışların yanında araç muayene ücretleri de bu oran referans alınarak yeniden belirlenecek. Milyonlarca araç sahibi yeni yıl öncesi araç muayenelerinin bin liranın üzerine çıkacak olması nedeniyle araç muayene istasyonlarına akın ediyor. Peki, Araç muayene randevusu nasıl alınır? TÜVTÜRK araç muayenede kredi kartı geçerli mi? İşte 2022 araç muayene ücret tarifesi!

Araç muayenesinde yoğunluk başladı! Otomobil sahipleri randevu alma telaşında!

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor! 2023 yılında Yeniden değerleme oranına göre araç muayene ücretlerine de zam geliyor. Ocak ayına kısa bir süre kala araç sahipleri muayene istasyonlarında randevu alma telaşına girdi. Trafiğe çıkan her aracın muayeneden geçmesi kanunen zorunlu. Binek otomobiller için 2 yıl, traktör ve benzeri tarım araçlar 3 yıl, ticari araçların ise her yıl muayenelerinin yapılması gerekiyor. Hal böyle olunca, yılbaşı öncesi araç muayeneleri için randevu almak ve işlemlerini yaptırmak isteyenler de süreç ile ilgili detayları araştırıyor.  

ARAÇ MUAYENE RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Telefona kolayca indirilebilecek TÜVTÜRK Uygulaması ile araç sahipleri, daha önce araç muayene istasyonlarındaki kiosklardan alabildikleri araç muayene sıra numaralarını akıllı telefonları aracılığıyla alabiliyor. TÜVTÜRK Uygulaması, Google Playstore ve App Store'dan ücretsiz olarak indirilebiliyor.

TÜVTÜRK Uygulaması ile vatandaşlar artık araç muayene sıra numaralarını akıllı mobil cihazları üzerinden de alabiliyor.

Haberin Devamı

Araç muayene randevuları ise, www.tuvturk.com.tr internet sitesi, 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezi ve e-devlet üzerinden tüm araç sahiplerine ücretsiz olarak veriliyor.

2022 ARAÇ MUAYENE ÜCRET TARİFESİ!

Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet : 258.42 TL

Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork: 507.40 TL

Otobüs, kamyon, çekici ve tanker: 685.58 TL

ARAÇ MUAYENESİ ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

Muayene randevusu alınabilmesi için aracın trafik cezası ve HGS kaçak geçiş cezası gibi borçları olup olmadığı kontrol edilmeli. Çünkü borcu olan aracın muayene işlemi başlatılmıyor.

TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENEDE KREDİ KARTI GEÇERLİ Mİ?

Tüm istasyonlarda nakit dışında kredi kartı ve banka kartıyla da ödeme yapılabiliyor. Çağrı Merkezi’nden ön ödeme alınmıyor. Ödemelerde taksit yok. Ayrıca yarısını kredi kartı, yarısını nakit ödeme imkanı da bulunmuyor.

ARAÇ MUAYENE GECİKİRSE CEZASI VAR MI?

Süresinde muayenesi yaptırılmayan araçlardan, muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin yüzde 5’i kadar gecikme ücreti alınıyor. Ayrıca periyodik muayenelerde cam filmi yapıştırılmış camlar ve sonradan boyanmış camlar, ‘hafif kusur’ olarak değerlendiriliyor. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanıyor. Yani cam filmi muayenenin yapılmasına engel değil.

Haberin Devamı

ARAÇ MUAYENESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Aracınızın borç durumunu kontrol etmeniz gerekiyor. Aracınızın trafik cezası, vergi borcu ve OGS kaçak geçiş cezası gibi borçları olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Borçları olan araçların muayene işlemleri başlatılmaz.

Geçerli bir "Egzoz Emisyon Ölçümü"nüz olmazsa aracınız muayenede "Ağır Kusurlu" olarak değerlendirilir. Randevu almaksızın tüm sabit istasyonlarda yaptırabilirsiniz.

Aracınızın muayene işleminin başlatılabilmesi için belgelerinizi eksiksiz bir şekilde yanınızda bulundurun.

Aracınızda bulundurulması gereken ekipmanları mutlaka kontrol edin.

Aracınızı istasyona getirdiğinizde müşteri kabul görevlisine iletmek üzere kilometre bilginize bakın ve not edin.

Haberin Devamı