Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye büyük şok!

Alman otomobil devi Volkswagen 800 milyon euroluk yeni fabrikasını kurmak için tercihini yaptı. Bir süredir Türkiye ile Polonya arasında seçim yapması beklenen firmanın kararı netleşti. Yarışta Türkiye kaybeden taraf oldu.

Türkiye'ye büyük şok!

Türk otomotiv sektörü dev bir yatırımı daha elinden kaçırdı. Türkiye’nin yatırıma ikna etmek için uğraştığı Volkswagen (VW), hafif ticari araç modeli Crafter için Polonya’yı seçtiğini resmen açıkladı.

VW, Poznan şehrinde kuracağı yeni fabrika için 800 milyon euroluk (1.1 milyar dolar) yatırım yapacak. Tesiste 2 bin 300 kişiyi istihdam edecek. Yeni VW Crafter’ın üretimi 2016’nın son çeyreğinde başlayacak. Poznan’da yılda 100 bin Crafter üretilmesi öngörülüyor.

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın “Hem Türkiye’de 1 numara olacaksın hem de yatırım yapmayacaksın. Neden yatırım yapmıyorsunuz. Bizi tedbir almaya mecbur etmesinler” restinden sonra VW, Türkiye’yi yatırım radarına almıştı.

Geçen yılın Mart ayında gerçekleştirilen Cenevre Otomobil Fuarı’nda VW’nin Yönetim Kurulu Üyesi Christian Klingler, Çağlayan ve VW markalarının Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv’in patronu Ferit Şahenk ile görüşerek, yatırımla ilgili fizibilite çalışması yapacaklarının sözünü verdi. VW, yatırım planları için 1 yıldır Türkiye’de fizibilite çalışmaları yapıyordu.

VW’nin üreteceği yeni araç için Türkiye’yi düşündüğünü belirten Çağlayan, “Polonya ile Türkiye arasında karar vermeye çalışıyorlar. Birileri engel koymaya çalışıyor. Ama tartışmasız öndeyiz” açıklamasını yapmıştı.



VATAN 3 AY ÖNCE DUYURDU

VATAN Gazetesi, Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen Grubu’nun yeni yatırım kararında Türkiye yerine Polonya’yı seçtiğini 23 Aralık 2013 tarihinde yazdı.

Haberin Devamı