Gazete Vatan Logo

Türkiye ilk olacak

ABD’ye laptop yasağı kalkıyor. ABD’li yetkililer, tomografi tabanlı cihazlar için teyit gözlemi yapacak. Bakan Arslan, Türkiye’nin kendi kolluk kuvvetleriyle kontrol yapacağını belirterek, “Kendi tedbirlerimizle yasağın kalkmasını sağlayan ilk havalimanı ve havayolu olacağız” dedi

Türkiye ilk olacak

Atatürk Havalimanı kalkışlı ABD uçuşlarında uygulanan kabin içi elektronik cihaz yasağı bugün sona eriyor. Yasakla birlikte yolcu ve pazar kaybı riskinin oluştuğu THY hisseleri, uygulamanın son bulacağının açıklanmasıyla yüzde 3.6 prim yaptı.

Yasağın kaldırılmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Türk Hava Yolları (THY) ve Atatürk Havalimanı yasağın kalktığı ilk havalimanı ve havayolu olacak” dedi.

Arslan, bu durumu şöyle açıkladı: “Birleşik Arap Emirlikleri’nde Abu Dabi Havalimanı’nda kısıtlamaların 2 Temmuz itibarıyla kaldırıldığına ilişkin haberler yer alıyor. Onlardaki kısıtlama kaldırılmış olmakla birlikte bütün tedbirleri, ABD’li kolluk kuvvetleri gerçekleştiriyor ve sürekli gerçekleştirecekler ama Türkiye istisna. Kendi kolluk kuvvetlerimiz gerekli tedbirleri alıyor ve kontrolleri yapıyor. ABD’li kolluk kuvvetleri sadece ilk gün, o da teyit gözlemi açısından gelecek. Kendi kendimize aldığımız tedbirlerle yasağın kalkmasını sağlayan ilk havalimanı ve ilk havayolu olmuş olacağız.”

Haberin Devamı

Olağanüstü gayret

İstanbul Atatürk Havalimanı’na tomografi tabanlı cihaz konulduğunu belirten Bakan Arslan, cihazın kontrollerine yönelik bugün ABD’li yetkililer tarafından teyit gözleminin yapılacağını söyledi. Arslan, şöyle konuştu:

“Bu teyit gözlemiyle yasak, Atatürk Havalimanı’ndan ve THY’den kalkmış lacak. Biz, yolcularımızın etkilenmemesi ve doğru bilgilendirilmesi adına hem vaktinde bilgilendirmeler yaptık hem boarding öncesi arındırılmış sahada laptoplarını istedikleri gibi kullanma şansı verdik hem de uçak içinde onlara tablet vererek gerekli kolaylığı sağladığımız için herhangi bir etkilenme olmadı. Bu, uzun soluklu olsaydı ister istemez yolcular, kendileri açısından yeni güzergahlar belirlemeye, alternatif hatları kullanmaya yöneleceklerdi. Dolayısıyla çok uzamamış olması bizim için avantaj. Bu dönemde çok etkilenmedik ama etkilenmemek adına olağanüstü gayret sarf ettik. Devlet Hava Meydanları İşletmemiz ve THY gerekli tedbirleri aldı.”

Haberin Devamı

Muhataplarına, söz konusu yasak uygulanacaksa belirli ülkelere değil tüm ülkelere uygulanması gerektiğini ilettiklerine işaret eden Arslan, “Sadece belli havayollarına, özellikle yıldızı parlayan, dünyanın her yerine uçan ve tercih edilen THY’ye uyguluyorsanız burada kasıt aranır. Bu konudaki yoğun baskılarımız karşılık buldu. Öncelikle mecbur kaldılar, ‘bu tedbirleri almayan bütün havayolu şirketlerine ve ülkelere uygulayacağız’ dediler. 21 günlük süre verdiler. Bu süre içinde bizim aldığımız tedbirleri, havayolları ve havalimanları eğer almazlarsa yasağın kapsamına alınacaklar. Bu tedbirleri aldıklarını ispat ederlerse bu kapsamdan çıkacaklar” ifadesini kullandı.

Laptoplar okullara hediye

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, yasak süresi boyunca THY tarafından satın alınan ve yolculara kullanılması için uçak

içinde dağıtılan laptopların bir bölümünün de ihtiyacı olan okullara verilmesi için yönetim kuruluna teklif götüreceğini söyledi.
İlker Aycı, aynı yasağı koyan İngiltere’nin de bunu kaldıracağını ümit ettiklerini belirterek, ABD bu yasağı kaldırıyorsa İngiltere de kaldıracaktır. Biz girişimlerimize çalışmalarımıza devam edelim. Her şey yolcularımızın mutluluğu için. Umarım İngiltere de bunu en aklı selim içinde değerlendirir ve karar verir” dedi.

Haberin Devamı