Gazete Vatan Logo

Türkiye’de saat 5 yıl geriye gitti!

Ersa Saat’in Başkanı Mustafa Ergün, saat pazarının kurların da etkisiyle daraldığını ve 5-6 yıl geri gittiğini söyledi. Ergün, “Bu yılın 8 ayında adet bazında yüzde 25, tutar bazında yüzde 20 daralma var” diye konuştu.

Türkiye’de saat 5 yıl geriye gitti!

Ersa Saat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ergün, saat pazarının yaşanan daralma nedeniyle 5-6 yıl geri giderek 2007-2008 rakamlarına döndüğünü söyledi. Mustafa Ergün, “Türkiye’deki saat piyasasını TÜİK’in yayınladığı ithalat rakamlarından takip ediyoruz. Bu rakamlara göre, bu yılın 8 ayında adet bazında yüzde 25’lik, tutar bazında da yüzde 20’lik bir daralma var. 2014’teki yüzde 13’lük daralmanın üzerinde daralma yaşandı. Bu nedenle saat pazarı 5-6 yıl geri giderek 2007-2008 seviyesine geri döndü” değerlendirmesini yaptı.

Kur olumsuz etkiledi

Ersa’nın 1986 yılında kurulduğunu, 2016 yılında 30’uncu yılını kutlayacağını belirten Ergün, döviz kurlarının artıp saat piyasasının olumsuz etkilediği kaydetti. Bünyelerindeki 12 markadan biri olan Suunto’nun yeni koleksiyonunun tanıtım toplantısında konuşan Ergün, sözlerine şöyle devam etti:

”2014’te 2015 ile ilgili beklentilerimiz çok iyiydi. İyi bir başlangıç da yapmıştık ama kurlardaki sıçrama nedeniyle olumsuz etkilendik. Çalışma hayatım boyunca yaşadığımız en sürpriz yıl oldu. Fiyatlar bu yıl, geçen yıla göre yüzde 20 civarında yükselmiş oldu. Bu da satışlarda ve piyasada daralmaya neden oldu.”

Haberin Devamı

Ciroda düşüş olacak

Ergün, bu yıl yüzde 12’lik büyüme hedeflediklerini ancak kurların artmasıyla hedeflerinin şaşıp yüzde 5’lik düşüş yaşadıklarını, geçen yıl 26 milyon dolar olan cirolarının bu yıl 24.5 milyon dolara gerilemesini beklediklerini vurguladı.

Ergün, daralmayı az hasarla atlatmak için çalıştıklarını belirterek, ”Bu yıl çok kampanya yaptık. Hediye ve seyahatlerle bayilerimizin markalarımıza ilgilerini sürdürmelerini sağladık” dedi.

1 milyar $’ı zorluyor

TÜRKİYE, dünyanın en önemli lüks pazarlarından biri haline geldi. Türk tüketicisi saate 2011 yılında 800 milyon dolar, 2012 yılında ise ekonomideki fren politikaları nedeniyle 720 milyon dolar harcadı. 2015 yılında pazarın 1 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Türkiye’de ciroda lüks, adette ise alt ve orta sınıf saatlerin hakimiyeti var.

Yolları tarif ediyor

Beyaz, siyah, bakır ve gri olmak üzere dört farklı renk seçeneğine sahip Suunto World Koleksiyonu, insanların yüzde 20’sinde bulunan, macera ve keşif geni olarak adlandırılan 7R sloganıyla sunuluyor. Maceracı gene sahip insanların saati talip olan Kailash, 100 metre su geçirmezlik özelliğine sahip ve yaklaşık 70 gram ağırlığında. GPS aracılığıyla otomatik zaman ve lokasyon ayarı yapan Suunto Kailash, tüm seyahatlerinizi kaydeden 7R Logbook özelliği ile kaç ülke, kaç şehir gezdiğinizi ve yolculuk yaptığınız mesafeyi gösteriyor. Suunto Kailash’ı iPhone 7R Uygulaması ile eşleştirdiğinizde, telefonunuza gelen arama ve mesajları da görmek mümkün.

Haberin Devamı